Παρασκευή, 15 Αυγούστου 2014 18:43

Παρέμβαση Δημητρούλια για Βασ. Γεωργίου και Παραλία

Γράφτηκε από την

Παρέμβαση με αφορμή τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών γης στο τμήμα που διανοίχθηκε στην οδό Βασιλέως Γεωργίου και γενικότερα για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου Καλαμάτας, πραγματοποίησε με ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της “Ελληνικής Δράσης” Γιώργος Δημητρούλιας.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελευθερία" (31-7-2014) και μια ανακοίνωση ενός συλλόγου στην εφημερίδα "Θάρρος" την ίδια ημέρα, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής: Υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών γης στο τμήμα που διανοίχθηκε στη Βασ. Γεωργίου, που καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά με την αναγκαστική προσκύρωση. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της "Ελευθερίας", ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος αναφέρει: "Μας ζητούν υπέρογκα ποσά για την διάνοιξη του δρόμου. Για να τα πληρώσουμε πρέπει να πουλήσουμε διαμερίσματα και οικόπεδα, αλλά δεν μπορούμε. Ποιος αγοράζει σήμερα; Εγώ τι κέρδισα από την διάνοιξη της Βασ. Γεωργίου;". Ο δήμαρχος Π. Νίκας απαντά: "Αυτά λέει ο νόμος" και μας πληροφορεί ότι το σχέδιο είναι του 1905 το οποίο εφαρμόστηκε μετά από 100 χρόνια αλλά δεν αναφέρει ότι οι δεκάρες που άξιζαν τα οικόπεδα πριν από 100 χρόνια έγιναν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σήμερα. Επίσης μας είπε ότι "το Σεπτέμβριο θα ζητήσουμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με πρότασή μας, να υπάρξει ανοχή, να υπάρξει ελάφρυνση". Το χρέος όμως είναι στο Δήμο Καλαμάτας και όχι στο δημόσιο ταμείο για να αποφασίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα αρμόδιος είναι ο δήμαρχος και οι οικονομικές του υπηρεσίες. Οπως μας εκμυστηρεύτηκε ένας ιδιοκτήτης επί του δρόμου που έχει χαράτσια η οικογένειά του μέχρι στιγμής στο δήμο γύρω στα 150.000 ευρώ, τα εγκαίνια του δρόμου έγιναν την ίδια εποχή με τα εγκαίνια ενός μεγάλου σούπερ μάρκετ στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Λακωνικής. Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης έχει πάγκο στην Αγορά και αναρωτιέται πώς να πληρώσει ένα τέτοιο υπέρογκο ποσό.

Θα μου πείτε ότι ο δήμαρχός σας είναι νομότυπος αλλά ας δούμε μία άλλη περίπτωση. Μία ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τους δημόσιους χώρους με τίτλο "Ελευθερώστε τις θάλασσες" ("Θάρρος" 31-7-2014) μας ενημερώνει ότι: "Μετά τη συλλογή 1.000 και πλέον υπογραφών και τη δυναμική παρέμβαση των κατοίκων στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόσο ο δήμος όσο και το Λιμενικό, αναγκάστηκαν να ανακαλέσουν τις άδειες που είχαν εκδώσει και η παραλία της Ανάστασης είναι και πάλι ελεύθερη (μέχρι νεωτέρας) για τους λουόμενους." Και πιο κάτω μας αναφέρουν τι προβλέπει ο νόμος προκειμένου να αδειοδοτηθεί μια θαλάσσια παιδική χαρά. Γιατί ο δήμαρχος ανακάλεσε μόνο την άδεια της συγκεκριμένης θαλάσσιας παιδικής χαράς και δεν ασχολήθηκε με τα δεκάδες καταστήματα διασκέδασης της Ναυαρίνου που άνοιξαν το καλοκαίρι για να κάνουν αρπακτή; Μήπως είναι υποστηρικτές ή δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του δημάρχου μας κ. Νίκα; Πού είναι σε αυτήν την περίπτωση η Πρωτοβουλία των 1.000 και πλέον πολιτών οι οποίοι δεν έχουν ελεύθερο χώρο ούτε για να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους; 

 

Εμείς όμως δεν έχουμε καμία τάση ρεβανσισμού και δεν θέλουμε να κλείνουν οι επιχειρήσεις αλλά να ανοίγουν. Εξηγούμαι: Εφόσον η παραλιακή οδός Ναυαρίνου είναι ο καθρέφτης της πόλης ειδικά την καλοκαιρινή σεζόν θα μπορούσε ο δήμος να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες των χέρσων παραλιακών οικοπέδων τα οποία είναι επικίνδυνα για πυρκαγιά, μεταδοτικά νοσήματα, βρωμιά κ.λπ. να παραχωρούν δωρεάν στους επιχειρηματίες της καλοκαιρινής περιόδου, οι οποίοι προκειμένου να πάρουν άδειες λειτουργίας για τα μαγαζιά τους, να τα καλλωπίσουν και να τα χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ τους καλοκαιρινούς μήνες. Ετσι και θα ομορφύνει η Ναυαρίνου και οι ντόπιοι μαζί με τους επισκέπτες θα έχουν πού να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Ετσι θα μπορούσε να βελτιωθεί η καλοκαιρινή εικόνα της πόλης. Πρέπει η δημοτική αρχή να κοιτάζει το σύνολο των πολιτών και όχι να εξυπηρετεί ιδιοτελή συμφέροντα υποστηρικτών της ή δημοτικών συμβούλων της. Γιατί στο κάτω-κάτω της γραφής αν προσθέσουμε στο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών τα λευκά - άκυρα - αποχή και βγάλουμε το αποτέλεσμα, είσαστε κύριε δήμαρχε μία τραγική μειοψηφία».