Σάββατο, 23 Αυγούστου 2014 16:38

Παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας

Γράφτηκε από την
Παράνομη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας

Με την αριθ. πρωτ. 66042/2739/12-8-2014 απόφαση Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου (ΑΔΑ: 79ΗΤΟΡ1Φ-Θ4Ω), ακυρώνεται η αριθ. 101/2014 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας που ήθελε τη μη λειτουργία του δήμου. 

 

Συγκεκριμένα στις 29-7-2014 κατατέθηκε αίτημα προς τον πρόεδρο του Δ.Σ. δέκα δημοτικών συμβούλων, με θέμα: Λήψη μέτρων για τροποποίηση προϋπολογισμού οικ. έτους 2014. Χωρίς να έχουν ενημερώσει νωρίτερα τα μέλη του Δ.Σ. τα μέτρα που πρότειναν οι δέκα αυτοί σύμβουλοι με τον εκπρόσωπό τους κ. Αδαμόπουλο δεν είχαν καμία λογική, παρά μόνο τη λογική του αποφασίζουμε και διατάσσουμε. 

Τα μέτρα αυτά είχαν ως στόχο τη μη λειτουργία του δήμου. 

Η πρόταση των δέκα ήταν υποκινούμενη από το νέο δήμαρχο κ. Σταθόπουλο όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και ήταν το θέμα τόσο πολύ επείγον όπως αναγράφηκε στην αίτησή τους, που δύο έλειπαν από τη συνεδρίαση. Τα μέτρα αυτά εν ολίγοις ήταν:

- να δοθεί η δυνατότητα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο κ. Σταθόπουλο να έχει πρόσβαση κατά προτεραιότητα στις υπηρεσίες του δήμου προκειμένου να ενημερωθεί σε ότι ζητήσει και να παραχωρηθεί στον κ. Σταθόπουλο και στους συνεργάτες του (δηλαδή το προσωπικό του Δήμου να σταματήσει ότι υπηρεσιακά θέματα έχει, να παραβλέπει προθεσμίες των ελεγκτικών οργάνων και να ενημερώνει τον κ. Σταθόπουλο)

- η κατάργηση της Οικονομικής Επιτροπής (τη μη λειτουργία του δήμου σε οικονομικά θέματα)

- η αναστολή έκδοσης χρηματικών ενταλμάτων, καθώς και των πληρωμών του δήμου έως 31/8/2014 (δηλαδή να μην εξοφληθεί κανένας προμηθευτής του δήμου αγνοώντας την οικονομική κατάσταση αυτών έως την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του κ. Σταθόπουλου).

- να μην εκδοθεί καμία απόφαση ανάθεσης και να μην εκδοθεί καμία σύμβαση από τον κ. δήμαρχο και κ. αντιδήμαρχο. 

Τέτοιες προτάσεις δεν έκανε ούτε η τρόικα όταν η Ελλάδα βρέθηκε στις άσχημες οικονομικές συγκυρίες που περνάει αυτά τα χρόνια. Κι όμως έγιναν στο Δήμο Οιχαλίας. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι το πρόβλημα (άνοιγμα στον προϋπολογισμό λόγω κατάσχεσης 580.000ψ€) που είχε δημιουργηθεί λύθηκε με την αριθ. 99/2014 Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής μετά από εισήγησή του προέδρου της και αντιδημάρχου κ. Ντονά και όλοι αυτοί οι κύριοι με αφορμή την εν λόγω απόφαση δημοτικού συμβουλίου έσπειραν τον τρόμο με τις παραφιλολογίες τους προς όλες τις κατευθύνσεις (ΜΜΕ, στα καφενεία κλπ) ότι ο δήμος θα μπει σε επιτήρηση, ότι δεν υπάρχουν οι πιστώσεις, ότι εγώ ως δήμαρχος είμαι όμηρος κλπ. Αν έκαναν κατάσχεση σε άλλο δήμο, ακόμα και σε πιο εύρωστο οικονομικά, το εν λόγω ποσό δε θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει.

Ανέμενα τον κ. Σταθόπουλο να ήταν πιο διακριτικός και να μην φανεί σε όλο τον κόσμο η ανυπομονησία του να αναλάβει καθήκοντα ως δήμαρχος. 

Αντί για τις ανωτέρω προτάσεις θα μπορούσε να αιτηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να αναλάβει καθήκοντα νωρίτερα ως δήμαρχος. Γιατί δεν το πράξατε κ. Σταθόπουλε; Ισως η πρότασή σας να είχε καλύτερη τύχη. Ο νομοθέτης όμως δεν προβλέπει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να είναι και να νομοθετεί όπως η Βουλή των Ελλήνων. 

Ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών κ. Ντονάς στη συζήτηση του θέματος ήταν σαφής και απόλυτος. Δήλωσε ότι έως και τις 31-8-2014 θα υπογράφει σε ό,τι επιβάλλεται από το νόμο και όχι τη νοοτροπία σας κ. Σταθόπουλε και κ. Αδαμόπουλε. Περίμενα και τυπικά την ακύρωση της απόφασης από το Γ.Γ. για να κλείσουν τα στόματα που ήθελαν την υπάρχουσα δημοτική αρχή όμηρο του νέου δημάρχου κ. Σταθόπουλου. Η δικαίωση ήρθε. 

Αξίζει να αναφερθώ και στην πολύ καλή επάρκεια του προσωπικού, που εκτός από μια δυο μέρες σύγχυσης με την κατάσταση που επικράτησε όταν τους κοινοποιήθηκε η απόφαση, αυτό συνέχισε να εκτελεί τις υπηρεσιακές ανάγκες του δήμου. 

Ευτυχώς που η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και των υπηρεσιών δεν επηρεάζεται από την νοοτροπία του κ. Σταθόπουλου όπως επηρεάστηκαν και οι δέκα σύμβουλοι με την υπογραφή στη αίτησή τους και συμφώνησαν με τα μέτρα αυτά.   

Δυστυχώς με την νοοτροπία της νέας δημοτικής αρχής, που όπως φάνηκε είναι νοοτροπία του αποφασίζουμε και διατάσσουμε και νοοτροπία ότι ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπεράνω του νόμου αλλά και όλων, επιφυλάσσομαι για το μέλλον του Δήμου Οιχαλίας. Σας δηλώνω από τώρα ότι σε τέτοιες τακτικές και νοοτροπίες θα μας βρείτε απέναντί σας κ. Σταθόπουλε. 

Επίσης θα ήθελα να σας τονίσω το εξής: Επειδή έχετε πολλά χρόνια να ασχοληθείτε με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν αλλάξει πολλά σε σχέση με τη διοίκηση αλλά και τη λειτουργία των ΟΤΑ (πέρασαν οι εποχές των Κοινοτήτων) προσπαθήστε να μην έχετε στο μυαλό σας το πώς λειτουργούν τα πράγματα στο ποδόσφαιρο όπου όλα αυτά τα χρόνια είσαστε παράγοντας. 

Ο δήμαρχος

 

Φίλιππος Μπάμης 


NEWSLETTER