Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011 22:26

Κ. Ρούτσης, πρόεδρος Δ.Σ. Μεσσήνης: Καλός προγραμματισμός και σφιχτή οικονομική πολιτική

Γράφτηκε από την
Κ. Ρούτσης, πρόεδρος Δ.Σ. Μεσσήνης: Καλός προγραμματισμός και σφιχτή οικονομική πολιτική

Τη δεύτερη θητεία του στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης διανύει ο Κώστας Ρούτσης, αυτή τη φορά μάλιστα ως πρόεδρος του Σώματος. Ενας νέος άνθρωπος, που ζει και δραστηριοποιείται στη Μεσσήνη, ενδιαφέρεται να διαμορφώσει το μέλλον του τόπου του μέσα από τις δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης -κι αυτό είναι ένα μήνυμα που, όπως λέει στην “Ε” θέλει να περάσει στους ανθρώπους της γενιάς του που αμφισβητούν την πολιτική, κατανοώντας ωστόσο και τους λόγους που τους έχουν οδηγήσει μακριά από τα κοινά.
“Οι νέοι έχουν δίκιο που προβληματίζονται με το πολιτικό σύστημα, αλλά δεν αποτελεί λύση να το απαξιώνουν” σημειώνει, παρατηρώντας ότι η κριτική είναι εύκολη όταν βρίσκεσαι “έξω από το χορό”.
Οπως λέει, δεν έχει κανένα πρόβλημα να απευθυνθεί σε παλιότερους συμβούλους ή προηγούμενους προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περίπτωση που κρίνει ότι υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζει ή δεν έχει κατανοήσει -“δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις κάτι και να ρωτάς για να μάθεις” σημειώνει. Από την άλλη, το νεαρό της ηλικίας του δεν αποτελεί εμπόδιο όταν καλείται να εφαρμόσει τον κανονισμό του Σώματος, προς κάθε πλευρά του, πλειοψηφία ή μειοψηφία.
Προβληματισμό εκδηλώνει, ωστόσο, για τη δύσκολη συγκυρία, αλλά μαζί εκφράζει και την πεποίθηση ότι η δημοτική αρχή θα πετύχει στο έργο της. Εκτιμά, όσον αφορά αυτό καθ’ εαυτό το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου, πως θα πρέπει το Σώμα να συνεδριάζει κατά καιρούς και μακριά από την έδρα του δήμου, ενώ διατυπώνει τη θέση ότι η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου μετά βίας μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του νέου πολυμελούς Σώματος.

- Είσαστε ένας νέος άνθρωπος που ήδη διανύετε τη δεύτερη θητεία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης. Παρά τη γενικότερη δυσπιστία των νέων απέναντι στην πολιτική και τους πολιτικούς, εσείς αποφασίζετε να συμμετέχετε, θέλοντας ίσως να δώσετε κάποιο μήνυμα στη γενιά σας;

"Οι νέοι έχουν κατά μεγάλο ποσοστό δίκιο που προβληματίζονται με την πολιτική, αλλά δεν αποτελεί λύση να την απαξιώνουν. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να ασκείς κριτική όταν δεν συμμετέχεις για να γνωρίσεις αυτό που κριτικάρεις...
Πραγματικά, η ενασχόλησή μου με την τοπική αυτοδιοίκηση -για δεύτερη τετραετία- αποτελεί ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι πρέπει να ασχοληθούν με τα κοινά, με τον τόπο τους.
Θα ήθελα δε, με την ευκαιρία, αφ’ ενός να ευχαριστήσω τους συνδημότες μου, οι οποίοι μου έκαναν την τιμή να με αναδείξουν για δεύτερη συνεχόμενη θητεία δημοτικό σύμβουλο και αφ’ ετέρου να τους διαβεβαιώσω ότι θα αγωνιστώ με όλες τις δυνάμεις μου να δικαιώσω και την επιλογή τους στο πρόσωπό μου, αλλά και τις ελπίδες που έχουν στηρίξει επάνω μου".

- Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου λοιπόν, μόλις στη δεύτερη θητεία σας στο Σώμα. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη θέση ευθύνης;
"Η θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ανέκαθεν ήταν δύσκολη, πόσω μάλλον τώρα, που το Σώμα αποτελείται από 33 συμβούλους οι οποίοι προέρχονται από όλες τις ενότητες του νέου Δήμου Μεσσήνης.
Από την πλευρά μου, προσπαθώ να τηρώ ισορροπίες, έχοντας πάντα ως βάση τον κανονισμό – ο καθένας δικαιούται να εκφράζει τη γνώμη του, χωρίς ακρότητες όμως και χωρίς να προσβάλει τους υπόλοιπους.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να αποκαλύψω ότι για είμαι καλός στο έργο που μου ανατέθηκε, συμβουλεύομαι παλιότερους συμβούλους, κυρίως όσους έχουν διατελέσει πρόεδροι. Είμαι άνθρωπος που ρωτώ αν δεν ξέρω κάτι, δεν είναι κακό να παραδέχεσαι ότι δεν ξέρεις κάτι και να ρωτάς για να μάθεις. Κακό είναι να υποκρίνεσαι ότι τα ξέρεις όλα ενώ στην πραγματικότητα έχεις άγνοια".

- Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πεδίο αντιπαράθεσης, έκφρασης ποικίλων απόψεων και ιδεών, συχνά διαμετρικά αντίθετων μεταξύ τους. Υπάρχει από την πλευρά σας προσπάθεια να εξομαλύνονται -στο μέτρο του δυνατού- οι εντάσεις που αναπόφευκτα κάποιες φορές προκύπτουν στις συνεδριάσεις;
"Υπάρχει πάντα προεργασία πριν τις συνεδριάσεις του Σώματος, ενώ στα ιδιαιτέρως σοβαρά ζητήματα προηγείται συνάντηση του δημάρχου με τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας, η οποία έχει ως στόχο μέσα από τη διαβούλευση να προκύπτει σύνθεση των απόψεων και να αποφεύγονται έτσι οι άσκοπες τριβές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου".

- Αισθάνεσθε ότι πρέπει να “προστατεύετε” τους συμβούλους της παράταξής σας;
"Ολοι οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι ίσοι, γενικά είμαι άνθρωπος που δεν κάνει διακρίσεις. Αλλωστε ο κανονισμός είναι ίσος απέναντι σε όλους, ενώ όποτε χρειάζεται είμαι αυστηρός, ιδιαίτερα δε απέναντι στους συμβούλους του δικού μου συνδυασμού. Επίσης, έχω παραχωρήσει το γραφείο μου για να συνεδριάζουν οι μειοψηφίες. Ο Νίκος Τζώρτζης μου το ζήτησε για το σκοπό αυτό και το παραχώρησα. Αν μου το ζητήσουν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί της μειοψηφίας θα πράξω το ίδιο και γι’ αυτούς".

- Το Δημαρχείο Μεσσήνης είναι από τα λίγα στη Μεσσηνία που διαθέτει ειδική αίθουσα προορισμένη εξ αρχής για συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Καλύπτει όμως τις ανάγκες του διευρυμένου Δημοτικού Συμβουλίου;

"Είναι αλήθεια ότι η αίθουσα συνεδριάσεων μόνο οριακά επαρκεί, ενώ όποτε γίνεται συζήτηση ενός σοβαρού ζητήματος προκύπτει αδιαχώρητο με την προσέλευση των δημοτών, οι οποίοι δείχνουν ότι ενδιαφέρονται για τα θέματα του δήμου. Πιστεύω ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί ένας άλλος χώρος στη Μεσσήνη που θα γίνονται άνετα οι συνεδριάσεις.
Δεν θα πρέπει επίσης να αποκλείσουμε τη δυνατότητα συνεδριάσεων και στις έδρες των τ. δήμων, ιδίως όταν πρόκειται να συζητηθεί θέμα με ιδιαίτερη σημασία για τις συγκεκριμένες περιοχές -άλλωστε, Δήμος Μεσσήνης, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει ο δήμαρχός μας Στάθης Αναστασόπουλος, δεν είναι μόνο η έδρα αλλά και το μικρότερο χωριό".

- Η υποδομή του γραφείου του προέδρου, η γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι επαρκής για να υποστηρίξει το διευρυμένης σύνθεσης Σώμα;

"Η υποστήριξη του γραφείου, από πλευράς των υπαλλήλων που στελεχώνουν τη γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι άψογη.
Ωστόσο εκτιμώ ότι θα χρειαζόταν ένας ή δύο υπάλληλοι ακόμα, ενώ έχω συνηγορήσει στην προμήθεια ενός ακόμα μηχανήματος, για να γίνονται πιο άνετα και πιο γρήγορα οι απομαγνητοφωνήσεις των συνεδριάσεων".

- Η δημοτική αρχή ανέλαβε να υλοποιήσει μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όχι υπό τις ιδανικότερες συνθήκες για το ξεκίνημα ενός νέου θεσμού, όπως ο “Καλλικράτης”. Ποια είναι η γνώμη σας;
"Πραγματικά, ζούμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και η σημερινή δημοτική αρχή έχει κληθεί να υλοποιήσει τη μετάβαση σε μια νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα -όπου οι αρμοδιότητες αυξήθηκαν υπέρμετρα, χωρίς να συνοδεύονται όμως και από την αντίστοιχη οικονομική στήριξη από την Πολιτεία.
Θέλω να πιστεύω όμως ότι με καλό προγραμματισμό και σφιχτή οικονομική πολιτική η δημοτική μας αρχή θα αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό ρόλο".


Συνέντευξη στο
Βασίλη Μπακόπουλο


NEWSLETTER