Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 12:34

Ο Γιαν. Σμυρνιώτης για το καλάθι αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας

Γράφτηκε από την

«Ως Δήμαρχος του νέου Δήμου Τρίπολης τα όρια του οποίου περιλαμβάνουν περιοχές με ιδιαίτερη παράδοση στον πρωτογενή τομέα, με επώνυμα προϊόντα όπως  μοσχοφίλερο,  μήλα Ντελίσιους Πιλαφά, πατάτες, σκόρδα, κάστανα, κηπευτικά, λάδι αλλά και εξαιρετικά κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά, παρακολούθησα την ανοικτή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη.  
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθεί επί τάπητος το θέμα των αγροτικών υποδομών που είναι ζωτικής σημασίας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε αλλά και να  στηρίξουμε πραγματικά το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Πελοποννήσου.
Γιατί σήμερα, που ο αγρότης  καλείται να παράγει μέσα σε έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αγροτικές υποδομές  δεν αποτελούν απλά παράγοντα βελτίωσης της παραγωγής, αλλά προϋπόθεση για την ύπαρξή της.
Δυστυχώς στο χρονικό διάστημα που αναπτύχθηκαν τα τρία Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα 1989- 2006 και θεωρητικά και τμήμα του τέταρτου, δεν πετύχαμε σπουδαία πράγματα αφού στο νέο Δήμο Τρίπολης δεν ολοκληρώσαμε σχεδόν τίποτα.
Βρίσκονται βέβαια σε εξέλιξη τα δυο μεγάλα έργα της Τάκας, που πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιηθεί και για άρδευση,  και της Κανδήλας, όμως :
Στην μεν Τάκα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του έργου.
Παραμένει άλυτο όμως το βασικό πρόβλημα, παράδειγμα αποσπασματικού σχεδιασμού, που είναι τα δίκτυα διανομής. Η  πρώτη φάση δεν προέβλεπε κατασκευή  δικτύων μεταφοράς και διανομής του νερού . 
Για την δεύτερη  φάση του έργου, αν υπάρξει, δεν έχουμε μελέτες ούτε καν σε προκαταρτικό επίπεδο. Χωρίς την κατασκευή της θα έχουμε απλά ένα ταμιευτήρα με 15 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό που όμως θα παραμένει ανεκμετάλλευτος για αγροτικούς σκοπούς και η άρδευση των 30 χιλιάδων στρεμμάτων του Τεγεατικού κάμπου θα παραμείνει όνειρο.
Θα έχουμε μια τεράστια επένδυση που δεν θα αποφέρει ούτε ένα Ευρώ επιπλέον εισόδημα στον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας.
Αλλά και η Κανδήλα έχει προβλήματα, δεν καθίσταται απόλυτα λειτουργική όπως πολλοί πιστεύουν.
Τα προβλήματα εντοπίζονται στα παράλληλα έργα, κυρίως στη συντήρηση των τάφρων αποχέτευσης των ομβρίων, που σήμερα σε μεγάλο βαθμό έχουν καταστεί ανενεργοί και η περιοχή τον χειμώνα πλημμυρίζει με συνέπεια τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά.
Πρέπει και εδώ να υπάρξουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες, γιατί αφενός η μεγάλη χρονική διάρκεια κατασκευής του έργου σε συνάρτηση με τα τελευταία, θέλουμε να πιστεύουμε, αυτά προβλήματα, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, κινδυνεύουν να απαξιώσουν  μια ακόμη μεγάλη επένδυση.
Ο Νέος Δήμος Τρίπολης θεωρεί ότι ήλθε η ώρα  να αναλάβουμε σοβαρές πρωτοβουλίες  για τις αγροτικές υποδομές που κατά την άποψή μας  θα αφορούν.
Την ολοκλήρωση των δυο αρδευτικών που είναι σε εξέλιξη (Τάκα και Κανδήλα)
Την κατασκευή δύο ακόμα αρδευτικών του Φαλάνθου και του Δάρα που είναι έργα που διαθέτουν με διαφορά τους  καλύτερους δείκτες απόδοσης και σε ένα ορθολογικό σχεδιασμό θα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί, γιατί η απόδοσή τους είναι τέτοια που μπορεί να γίνει απόσβεση σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας
Τέλος, απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων μικρού κόστους όπως συντήρηση των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων αλλά και  κατασκευή μικρών ανασχετικών φραγμάτων για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα που θα καταστήσουν ελκυστική την απασχόληση των νέων στον πρωτογενή τομέα.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Τρίπολης