Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 08:30

Προσφυγή Νίκα για τους τσιγγάνους σε Ευρώπη και εισαγγελέα

Γράφτηκε από τον

Στον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσφύγει ο Δήμος Καλαμάτας για την Μπιρμπίτα και τη Μακαρία αν δεν αποδοθούν στους τσιγγάνους για την εγκατάστασή τους, προειδοποίησε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας. 

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι θα καταγγείλει στην Ε.Ε την ελληνική Πολιτεία, αφού θα ενημερώσει και την κυβέρνηση, εκτιμώντας πως είναι ζήτημα φερεγγυότητας. Σημείωσε πως για το σκοπό αυτό αγοράστηκαν οι συγκεκριμένοι χώροι, με χρήματα της Ε.Ε. το 2002, με το ενδιαφέρον του Γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. 

Η προειδοποίηση του δημάρχου έγινε, καθώς χθες έφθασε στο δήμο απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργου Διδασκάλου, με την οποία εγκρίνεται «η κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου Καλαμάτας, με μέσα που θα διατεθούν από το Δήμο Καλαμάτας και με δική του ευθύνη και επίβλεψη», όσον αφορά τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην περιοχή Αγίας Τριάδας, πίσω από το Πολυκλαδικό.

Ο κ. Νίκας ενημέρωσε ότι τις προσεχείς ημέρες θα επισκεφθεί τον εισαγγελέα Καλαμάτας και θα ζητήσει την υποστήριξη του κράτους με το αναγκαίο αστυνομικό προσωπικό, ώστε να πραγματοποιηθεί η κατεδάφιση του παράνομου οικισμού των τσιγγάνων πίσω από το Πολυκλαδικό.

Η απόφαση του γ.γ., όμως, θέτει ως προϋπόθεση να ληφθεί υπόψη «σχετικό έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, με σκοπό τη διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας». Και μεταξύ άλλων, αναφέρεται, στην προστασία των ευαίσθητων πληθυσμιακών ομάδων, όπως είναι οι τσιγγάνοι.

Μετά την έγκριση για την κατεδάφιση, ο δήμαρχος ανέφερε πως «υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων», ξεκαθαρίζοντας ότι ο χώρος που θα μετακινηθούν, «δεν μπορεί να είναι άλλος από την Μπιρμπίτα και τη Μακαρία». 

Παρατήρησε, ακόμα, ότι «θα πρέπει οι τσιγγάνοι να τύχουν της αναγκαίας υποστήριξης, να μην περιφέρονται σε ποτάμια, να μην εγκαθίστανται σε δρόμους». 

Γ.Σ.