Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014 08:28

Η Καλαμάτα στην αφετηρία για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Καλαμάτα στην αφετηρία για Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Λίγα 24ωρα έμειναν πλέον για την επίσημη έναρξη της διεκδίκησης από την Καλαμάτα του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, αφού τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της έγκρισης της σχετικής προγραμματικής σύμβασης.

Σύμφωνα με το σχέδιο μάλιστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, την προγραμματική σύμβαση θα υπογράψουν ο Δήμος Καλαμάτας, η “Φάρις” και το Πνευματικό Κέντρο, όπου μάλιστα κατά πάσα πιθανότητα θα στεγαστεί και το υπό ίδρυση Γραφείο Υποψηφιότητας. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το στάδιο της προεπιλογής (1η Οκτωβρίου 2014 - φθινόπωρο 2015) υπολογίζεται στα 250.000 ευρώ, ποσό που όμως, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, θα καταβληθεί προσπάθεια κατά ένα σημαντικό μέρος να καλυφθεί από ιδιώτες χορηγούς.

Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, το στάδιο της προεπιλογής χωρίζεται σε 5 επιμέρους φάσεις. Η α' φάση από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2014 που περιλαμβάνει τη δημιουργία και τη στελέχωση του Γραφείου Υποψηφιότητας, καθώς επίσης και τον κεντρικό σχεδιασμό των έργων με την κοστολόγησή τους, αλλά και την σύσταση της καλλιτεχνικής επιτροπής, που εν συνεχεία θα προβεί στην επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η β' φάση από 1 Νοεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2014, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πολιτιστική χαρτογράφηση και τη χάραξη της στρατηγικής, αλλά και την πρόσληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή. Η γ' φάση από 1 Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου 2015, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη του καλλιτεχνικού προγράμματος, τη δημόσια διαβούλευση και την ολοκλήρωση του πολιτιστικού σχεδιασμού. Η δ' φάση από 1 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2015, η οποία ολοκληρώνεται με την κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας. Η ε' φάση, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του φακέλου υποψηφιότητας.

Επικεφαλής της διεκδίκησης θα είναι ο εκτελεστικός διευθυντής και από εκεί και πέρα θα ακολουθούν η επιτροπή προγράμματος (καλλιτεχνικός διευθυντής με έναν βοηθό), ο διεθνής σύμβουλος υποψηφιότητας και η επιτροπή πολιτιστικού σχεδιασμού.

Παράλληλα προβλέπεται σειρά θέσεων, που οδεύοντας προς την τελική διεκδίκηση θα παίξουν το δικό τους ρόλο.

Ουσιαστικά η Καλαμάτα είναι η πρώτη ελληνική πόλη, που μπαίνει και τυπικά στην προσπάθεια της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021, δεδομένου ότι οι υπόλοιπες περιοχές που κατά καιρούς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν έχουν προχωρήσει ακόμα σε υπογραφή των απαραίτητων συμβάσεων και στην ψήφιση προϋπολογισμού. Δυνατή “αντίπαλοι” παραμένουν ο Πειραιάς και η Ρόδος (εφόσον προχωρήσει η φημολογούμενη υποψηφιότητα), ενώ ακολουθούν η Σύρος, η Τρίπολη (με το νέο δήμαρχο Δημήτρη Παυλή να κάνει σχετικές αναφορές κατά την ορκωμοσία του) και η Καβάλα.

Αναλυτικά το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης εδώ

Δ.Πλ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER