Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014 08:07

Από το 2011 εκκρεμεί η αγορά του ελαιοτριβείου στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Από το 2011 εκκρεμεί η αγορά του ελαιοτριβείου στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας

Από το 2011 βρίσκεται σε εκκρεμότητα η απευθείας αγορά του ελαιοτριβείου Σπυρίδη απέναντι από την είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο κάστρο.

Για το θέμα αυτό ο Δήμος Καλαμάτας έχει "σηκώσει ψηλά τα χέρια" και σε ενημερωτικό σημείωμα στην ιστοσελίδα του απευθύνει έκκληση για υπεύθυνη ενημέρωση, επιτέλους, από κάθε αρμόδια κρατική αρχή.

Στο σημείωμα με τίτλο "Ζήτω… η γραφειοκρατία: Η τραγελαφική πορεία απαλλοτρίωσης του ακινήτου Σπυρίδη", αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση απαλλοτρίωσης του ακινήτου Νικολάου Σπυρίδη, επιφάνειας 507,37 τετρ. μέτρων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στην είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας και είναι αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του μνημείου και την ευχερή πρόσβαση σ’ αυτό, περιγράφει την ελληνική γραφειοκρατία. Το πλέον πρόσφατο έγγραφο που υπάρχει σχετικά με την απαλλοτρίωση, ανάγεται στο 2011 και προέρχεται από τη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, βάσει δε αυτού αναμένεται η έγκριση της δαπάνης 561.000 ευρώ και η έκδοση σχετικού χρηματικού εντάλματος πληρωμής από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων για την απευθείας αγορά του ακινήτου. Η ιστορία της υποθέσεως ανάγεται στο 1996 (!), όταν ο ιδιοκτήτης υπέβαλε αίτηση, με την οποία παραχωρούσε οικειοθελώς το ακίνητό του προς αγορά από το υπουργείο Πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, το 2002 ομοφώνως γνωμοδότησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου, ενώ το 2006 εκδόθηκε ΚΥΑ με την οποία κηρύχθηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση του ακινήτου για αρχαιολογικούς σκοπούς. Το 2009, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων προχώρησε στη διαδικασία της απευθείας αγοράς για αρχαιολογικούς σκοπούς, δεδομένου ότι η απαλλοτρίωση δεν συντελέστηκε, επειδή δεν κατέστη δυνατή η παρακατάθεση της επιδικασθείσας αποζημίωσης λόγω έλλειψης πιστώσεων. Την ίδια χρονιά, ο ιδιοκτήτης αποδέχθηκε την απευθείας εξαγορά. Το 2010, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων ζήτησε από το ΤΑΠΑ τη χορήγηση βεβαίωσης πίστωσης συνολικού ποσού 561.000 ευρώ (550.000 ως τίμημα ακινήτου συν 11.000 για συμβολαιογραφικά έξοδα), προκειμένου να ολοκληρωθεί η απευθείας αγορά και να υπογραφεί το συμβόλαιο. Το 2011, η Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων ζήτησε από το ΤΑΠΑ την έγκριση της εν λόγω δαπάνης και την έκδοση εντάλματος.

Το ερώτημα είναι: Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Υπάρχει κάποιος αρμόδιος να απαντήσει και να ενημερώσει;».

 


NEWSLETTER