Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014 16:32

Ερωτήματα της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας στο δήμαρχο Παν. Κατσίβελα

Γράφτηκε από την
Ερωτήματα της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας στο δήμαρχο Παν. Κατσίβελα

Σειρά ερωτημάτων θέτει η Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Τριφυλίας στο δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα, με ανακοίνωσή της με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του δημάρχου, αλλά και δηλώσεις και αναφορές του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα ερωτήματα σχετίζονται με τη διαχείριση των σκουπιδιών, το ζήτημα της επιχειρηματικότητας, την Costa Navarino, το θέμα της Ελαίας, ενώ του καταλογίζουν ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και ακολουθεί τις θέσεις της κυβερνητικής πολιτικής.

 

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΡΑΚΙ σημειώνει: «Θεωρώντας πως σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας, αναλώθηκε σε γενικόλογες διαπιστώσεις και ανούσια φιλολογία, αποφεύγοντας εντέχνως να δώσει απαντήσεις στα φλέγοντα ζητήματα του δήμου, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να του θέσουμε ορισμένες επιπλέον συγκεκριμένες ερωτήσεις:

Τι εννοείτε κ. δήμαρχε, όταν λέτε πως είναι στις προθέσεις σας να ιδιωτικοποιήσετε μέρος της καθαριότητας; Δηλώνετε στην συνέντευξή σας ότι ο δήμος πρέπει να ετοιμαστεί για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σχεδιάσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ας μας απαντήσετε: Συμφωνείτε με την εγκατάσταση του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη που θα καταστρέψει όλη τη Β/Δ Μεσσηνία; Συμφωνείτε με την ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων που απαιτείται από κάθε δήμο για να είναι εξασφαλισμένη η κερδοφορία του ιδιώτη αναδόχου;

Αποδέχεστε το γεγονός ότι όχι μόνο δεν δίνονται κίνητρα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, αλλά θα επιβαρύνονται οι πολίτες της Τριφυλίας σε περίπτωση που μειώνουν τα απορρίμματά τους; Το τεράστιο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων από τον ιδιώτη μεγαλοεργολάβο, θέλετε να το αυξήσετε, προσθέτοντας σε κάθε νοικοκυριό και το κόστος της αποκομιδής αλλά και της μεταφοράς τους (φανταζόμαστε πως αυτό το κομμάτι θέλετε  να ιδιωτικοποιήσετε); Εχετε προϋπολογίσει πόσο θα μας κοστίσει όλη αυτή η διαδικασία κ. Κατσίβελα; Θα ξεπερνάει τα 100€/τόνο, όπως λέει ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας; Και αν είναι έτσι, θα αυξήσετε τα δημοτικά τέλη για να πληρώσετε τους εργολάβους, δεσμεύοντας τους πολίτες της Τριφυλίας για 27 χρόνια;

Μιλήσατε για την επιχειρηματικότητα. Δηλώσατε ότι δεν είστε εναντίον κανενός επενδυτή. Μα, κανείς δεν είναι εναντίον της επιχειρηματικότητας, ειδικά όταν προέρχεται από κατοίκους της περιοχής! Ομως εδώ πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό: Εχει χωροταξικό σχέδιο ο δήμος ώστε να ξέρει ο κάθε επενδυτής και ο κάθε πολίτης, πού μπορεί και πρέπει να κάνει ο καθένας τι; Προτίθεστε να φτιάξετε τέτοιο σχέδιο τη στιγμή που το ΓΠΣ των Γαργαλιάνων και των άλλων Δ.Ε. είναι στο συρτάρι του γραφείου σας; Θα συνεχίσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε ελαιοτριβεία μέσα στα χωριά, βενζινάδικα κάτω από κατοικίες, τουριστικά καταλύματα δίπλα από θερμοκήπια; Αυτά είναι τα ερωτήματα ουσίας που πρέπει να  απαντηθούν.

Στη συνέντευξη που δώσατε, στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και σε κάθε ευκαιρία, αναφέρεστε στην επιχείρηση Costa Navarino, παραλληλίζοντας την οικονομική δυναμική του δήμου αλλά και την λειτουργία του, με μία ιδιωτική επιχείρηση, η οποία έχει μάλιστα και μεγάλες ληξιπρόθεσμές οφειλές προς τον δήμο.

Πρόκειται για μέγα πολιτικό ολίσθημα και προσβολή να συνδέετε την λειτουργία του δήμου, που πρέπει να διέπεται από κοινωνική πολιτική, δομές αλληλεγγύης, παιδείας, υγείας και μέτρα στήριξης των παραγωγικών τάξεων, με μια εταιρεία που δραστηριοποιείται οικονομικά στην περιοχή. Θα έπρεπε να αναφέρεστε στις παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής, στον υπόλοιπο τουριστικό τομέα της περιοχής μας, που έχει κάνει τεράστια βήματα, αλλά και στον αγροτικό τομέα, που αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης στην Τριφυλία και αποτελούν σημείο αναφοράς,

Για το θέμα της Ελαίας, επικαλεσθήκατε τους νόμους του κράτους και το ΠΔ, ξεχνώντας πως εναντίον της χώρας μας εκκρεμεί δικαστήριο, καταλογίζοντάς μας όχι μόνο ανεπαρκή προστασία αλλά και υποβάθμιση της περιοχής. Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν ο δήμος μας έχει όραμα για την περιοχή της Ελαίας.

Θεωρείτε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου μας; Σέβεστε τις αποφάσεις των κατοίκων, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θέλουν ένα νέο οικισμό από μπετόν στο δάσος και την παραλία τους; Πιστεύετε πως μπορεί να διαχειριστεί ο δήμος ένα ανεκτίμητο μνημείο της φύσης, προσδοκώντας μάλιστα πολλαπλά οφέλη, ακόμα και σε οικονομικό επίπεδο, προστατεύοντάς το; Ονομάζετε βελτίωση επί του ΠΔ την κωλοτούμπα του Δ.Σ. από την απόφαση του 2013 που μιλούσε για μη συμβατή με το περιβάλλον επιχειρηματική δραστηριότητα, στην απόφαση του 2014, που ανάβει ουσιαστικά το "πράσινο" φως για τη δημιουργία πολυτελών κατοικιών, ανάμεσα σε δύο προστατευόμενες ζώνες, ακυρώνοντας ουσιαστικά την προστασία τους;

Είναι θλιβερό να μιλάτε για λύση στο ανθρωπιστικό πρόβλημα που υπάρχει στο δήμο, επικαλούμενος τις όποιες επισφαλείς και πρόσκαιρες θέσεις εργασίας θα φέρει η «με όποιο κόστος» ανάπτυξη. Δηλαδή, χωρίς αιδώ στο ξεπούλημα και χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Αρνείσθε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και λέτε ότι δεσμεύεστε να λειτουργήσετε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της προηγούμενης αρχής. Αυτό είναι αναληθές. Μπορείτε να προβείτε σε τροποποίηση τόσο του τεχνικού προγράμματος, όσο και του προϋπολογισμού και να κάνετε ξεκάθαρη στους πολίτες την πολιτική που θα ακολουθήσετε, όπως έχετε υποχρέωση.

 

Αγαπητέ κ. δήμαρχε, αυτές δεν είναι συνήθειες του παρελθόντος που αλλάζουν. Είναι στοχευμένα, οι θέσεις της κυβερνητικής πολιτικής».


NEWSLETTER