Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014 15:12

Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού εγκαινιάστηκε στην Τρίπολη

Το Σάββατο (27/9) πραγματοποιήθηκαν τα Αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Προσφυγικού Ελληνισμού στην Τρίπολη.

 

Ένα Μνημείο πολύ ιδιαίτερο, με μοναδική τεχνοτροπία και σπουδαιότητα, τόσο  στην Ελλάδα, όσο και στα Βαλκάνια. Tο μνημείο κατασκευάστηκε από δωρεά του Γεωργίου Καραγιάννη, μέλους προσφυγικής οικογένειας η οποία έζησε στην περιοχή των Φιλικών, στην Τρίπολη. 

Την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι από την πολιτική, πολιτειακή, αυτοδιοικητική, εκκλησιαστική, στρατιωτική ηγεσία, αλλά και πλήθος κόσμου. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός καταπληκτικού αφιερώματος – ντοκιμαντέρ – για την Προσφυγιά και τη σχέση με την οικογένεια Καραγιάννη. Οι μαρτυρίες του κ. Μουκάκη, ο οποίος είναι κάτοικος της περιοχής ήταν συγκλονιστικές καθώς και η κατάθεση ψυχής του κ. Καραγιάννη.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου περιοχής Φιλικών «Η Πανπροσφυγική Ένωση»,  Νίκος Τσιαμούλος, με μια ομιλία γεμάτη συναίσθημα, περιγραφικότητα αλλά και προγραμματισμό για την περιοχή, έδωσε το στίγμα της σημαντικότητας αυτής της εκδήλωσης. 

Μετά χαιρέτισαν την εκδήλωση ο Μητροπολίτης Μ & Κ κ.κ  Αλέξανδρος, ο οποίος τίμησε τον κ. Καραγιάννη με το Χρυσό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Οδυσσέας  Κωνσταντινόπουλος, ο βουλευτής Αρκαδίας Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο πρώην δήμαρχος και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ Γιάννης Σμυρνιώτης. 

Ο κ. Παυλής  στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

"Η σχέση του με την Αρκαδία ήταν βεβαιωμένη από τις μοίρες, πολύ πριν τη γέννησή του. Εκεί στη χώρα του μυθικού Δάρδανου, του Αρκάδα που μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα ίδρυσε το ένα από τα Τρωικά φύλα, αυτό που καταγόταν ο Αινείας. Σαν τον Αινεία και ο πατέρας του μετά την καταστροφή των εστιών, κατέφυγε στην Αρκαδία, κι εδώ ο Γιώργος Καραγιάννης είδε το φώς του κόσμου. Κι ήταν το φως  που τον μάγεψε και τον έκανε να περιδιαβεί τους χώρους μιας από τις ωραίες τέχνες. Της νεότερη και της πιο φαντασμαγορικής. Το Αρκαδικό Δαιμόνιο μεγαλούργησε και τα ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΚΑΠΑ έγιναν ένας ολοκληρωμένος χώρος, δημιούργημα του Γιώργου και της οικογένειάς του, που διαθέτει τις υποδομές του στον κόσμο του Θεάματος.

Τιμώντας την καταγωγή του και την πόλη που γεννήθηκε, προσφέρει το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, τιμής ένεκεν εκείνων που το 1922, ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους, κατέφυγαν και εγκαταστάθηκαν στην Τρίπολη.

Αυτό το μνημείο θα θυμίζει σε όλους μας ότι η μετανάστευση έχει δυο όψεις:  Πατρίδες και εστίες που μένουν πίσω με αναμμένο τον  λύχνο της μνήμης και από την άλλη: Νέες Πατρίδες, Νέο Ριζιμιό, νέα ζωή. 

Τριπολιτσιώτες και Αρκάδες έχουμε ζήσει και τις δυο όψεις. 

Δεν είμαστε οι μόνοι. Έτσι κυλά η ιστορία της Ανθρωπότητας. Έτσι σμιλεύονται συνειδήσεις και πολιτισμοί. 

Και είναι αλήθεια ότι οι πρόσφυγες που ήλθαν από τις χαμένες τους πατρίδες 90 χρόνια πριν, έφεραν πολλές από της παραδόσεις και τον τρόπο ζωής τους, που βρήκαν στην Τρίπολη και την Αρκαδία τον τρόπο να ξανα-βλαστήσουν και να δώσουν νέους καρπούς. 

Είναι ευκαιρία η σημερινή εκδήλωση να ανοίξει ένα διάλογο για τα σύγχρονα θέματα της μετανάστευσης και των προβλημάτων που εγείρονται στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Σήμερα που τα παιδιά μας, με άλλες προϋποθέσεις βεβαίως, αλλά με οδηγό δυστυχώς και πάλι την ανάγκη, αναζητούν τόπους να εγκατασταθούν, να εργαστούν και να ζήσουν, στη συζήτηση που ανοίγει για το μέλλον,  η ευαισθησία που γεννά η ιστορία της μετανάστευσης των Αρκάδων αποτελεί ιδιαίτερη βάση για την προσέγγιση του θέματος των μεταναστών που προβληματίζει σήμερα την Ευρώπη. 

Η Διεκδίκηση του Τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021 μας δίνει το βήμα για μια τέτοια πρωτοβουλία, μιας και το θέμα έχει τεράστια πολιτιστική και πολιτισμική διάσταση και αγγίζει την καρδιά της ταυτότητας του Ευρωπαίου Πολίτη". 

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρίπολης , απέδωσε στον Γεώργιο Καραγιάννη την απόφαση Ανακήρυξης του ως Επίτιμο Δημότη και του απένειμε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης.

Ο κ. Καραγιάννης αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο, είπε λίγα λόγια μέσα σε κλίμα συγκίνησης για αυτά που βίωσε, για αυτά που νιώθει και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κ. Μουκάκη τον οποίο τον τίμησε με τιμητική πλακέτα.

Και αφού ο εμπνευστής και δημιουργός του έργου Δημήτρης Κούρος, μας εξήγησε με κάθε λεπτομέρεια το σκεπτικό του γι’ αυτό το θεάρεστο καλλιτέχνημα, πραγματοποιήθηκε η αποκάλυψη του έργου.

Η βραδιά έκλεισε με μουσική και χορό απ’ το χορευτικό συγκρότημα «ΑΡΚΑΔΙΑΝΗ».

Η εκδήλωση αυτή ήταν συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου περιοχής Φιλικών «Η Πανπροσφυγική Ένωση», του Δήμου Τρίπολης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER