Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011 17:39

Δεν εξετάζεται η δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης των αιρετών συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

Γράφτηκε από την

Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης δεν εξετάζει τη δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης των αιρετών συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι φορέων του Δημοσίου.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Ταλιαδούρου, υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το νόμο, «προϋπόθεση για να λάβει κάποιος μέρος στις εκλογές ως υποψήφιος σύμβουλος δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, είναι να κατοικεί στην κοινότητα αυτή. Έτσι διασφαλίζεται, ότι σε περίπτωση εκλογής του, μπορεί απρόσκοπτα να ασκεί τα καθήκοντά του».
Ο βουλευτής της ΝΔ ζητούσε να δοθεί και στους δημοτικούς συμβούλους η δυνατότητα μετάθεσης ή απόσπασης που δίνεται και στους αιρετούς προέδρους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων για την απρόσκοπτη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους και την άρση της ανισότητας μεταξύ αιρετών πρώτου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ωστόσο, ο υφυπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει ότι η δυνατότητα απόσπασης ή μετάθεσης που παρέχεται στους προέδρους των συμβουλίων καθώς και στους εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας, σκοπό έχει να τους διευκολύνει στα αυξημένα, σε σχέση με τους συμβούλους, καθήκοντά τους και επομένως θέμα επανεξέτασης της δυνατότητας μετάθεσης ή απόσπασης των συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, δεν τίθεται.