Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 12:07

Οι θέσεις του Μανώλη Μάκαρη για το θέμα των τσιγγάνων

Γράφτηκε από την
Οι θέσεις του Μανώλη Μάκαρη για το θέμα των τσιγγάνων

Οι θέσεις του επικεφαλής "Ανοιχτός Δρόμος Ενεργοί Πολίτες" Μανώλη Μάκαρη για το θέμα των τσιγγάνων, όπως αναπτύχθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.

 

"Προτείνω σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους μια επίσκεψη στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Είναι πραγματικά άθλιες οι συνθήκες διαβίωσης. Κανένας υγειονομικός κανόνας δεν υφίσταται. Πολύ εύκολα διαπιστώνεις  πώς λειτουργούν οι αυτοσχέδιοι μηχανισμοί ρευματοκλοπής. Αυτό που σου κάνει εντύπωση είναι ένα υπέργειο αποχετευτικό σύστημα στο οποίο συνεχώς ρέει νερό και ξεπλένει . Νερό το οποίο προέρχεται από ότι μαθαίνουμε από παράνομες υδροκλοπές με την ανοχή της ΔΕΥΑΚ. Και μέσα διαβιούν άνθρωποι νέοι, γέροι και παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ασθενείς μάλιστα σου αναφέρουν ότι δεν έχουν ψυγείο να βάλουν την ινσουλίνη. Παιδιά σε αντικρίζουν και σου λένε δεν θέλουμε παιχνίδια θέλουμε σπίτι. Γιατί σαφώς αυτό που έχουν δεν λογίζεται σαν τέτοιο.

Όσοι ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση  έχουν τεράστια ευθύνη. Ο καταυλισμός χρονολογείται μετά τους σεισμούς του 1986.  Τόσα χρόνια απάθειας και αδιαφορίας. Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιοι κατοικούν σε αυτά τα παραπήγματα. Αν έχουν αλλού ιδιοκτησία. Αν είναι δημότες Καλαμάτας.

Και από την άλλη μεριά οι κάτοικοι της περιοχής που δικαιολογημένα παραπονιούνται γιατί τόσα χρόνια δεν έχει λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που υποβαθμίζει τον τόπο τους , υποβαθμίζει και τις ζωές τους.  Έχουν καταπατηθεί ιδιωτικές και δημόσιες εκτάσεις, δημοτικές οδοί, πεζοδρόμια και πλατείες, ενώ έχουν καταγραφεί αμέτρητες πολεοδομικές παραβάσεις. Η εγκληματικότητα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Ουσιαστικά υπάρχει ένα γκέτο ανομίας. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία στενάζει από την αδιαφορία της επίσημης πολιτείας που δεν έχει δώσει λύση σε αυτό το θέμα. Σαφώς αυτό το γκέτο θα πρέπει να καταργηθεί. Σαφώς αυτό το γκέτο καταστρέφει και τη ζωή των ρομά γιατί τους περιθωριοποιεί ακόμα περισσότερο και ουσιαστικά τους προτρέπει στη παρανομία. 

Η επίσημη πολιτεία ως τώρα τι έχει κάνει; Σχεδίασε και πραγματοποίησε ένα πρόγραμμα εγκατάστασης των Ρομά στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτα., η οποία στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο περίπου 3.000.000 €, αλλά τώρα καταρρέει εγκαταλελειμμένη και οι Ρομά παραμένουν εγκατεστημένοι  στην περιοχή της Αγίας Τριάδας με όλα τα προβλήματα που έχει επιφέρει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, για την οποία μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Συγκεκριμένα, το 2002 ως αρμόδιος αντινομάρχης  ήταν υπεύθυνος για την αγορά και την κατασκευή του οικισμού στην Μπιρμπίτα, μια περιοχή την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου τώρα κρίνει ως ακατάλληλη γι’ το σκοπό. Επιπλέον, ως δήμαρχος πια Καλαμάτας το 2008 ο κ. Νίκας αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να παραλάβει τη Μπιρμπίτα, ώστε να τεθεί υπό την μέριμνα του Δήμου Καλαμάτας,  γεγονός που θα εξασφάλιζε την σωστή λειτουργία του οικισμού και θα απέτρεπε τη λεηλασία και την κατάρρευσή του. Έτσι λοιπόν, με την αδιαφορία αλλά και την ανοχή του δημάρχου φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο. 

Και τώρα έρχεται ο Δήμαρχος να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσουμε τι; Το αυτονόητο ; αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό;  Και γιατί τώρα και όχι τον Απρίλιο που οι κλιματολογικές συνθήκες θα ευνοούσαν και θα μπορούσε να είχε δρομολογηθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή;  

Ως Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες συναινούμε με την απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την άμεση απομάκρυνση των Ρομά από τα καταπατημένα οικόπεδα της Αγίας Τριάδας και την επιστροφή τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Παράλληλα όμως, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εγκατάσταση των Ρομά και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη ενσωμάτωση τους στην κοινωνία. Πρέπει εντέλει, Δήμος Καλαμάτας και Περιφέρεια Πελοποννήσου να κατανοήσουν το αυτονόητο, να πάψουν να εθελοτυφλούν και να βρουν κοινό βηματισμό, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση σε αυτό το χρόνιο όσο και ευαίσθητο κοινωνικό πρόβλημα. 

        Συγκεκριμένα η πρόταση που θέτουμε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο έχει ως ακολούθως:

1.Κατάργηση του γκέτο της Αγίας Τριάδας με σκοπό την άμεση απελευθέρωση των ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των Ρομά.

2.Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την σωστή μετεγκατάσταση των Ρομά και τη βελτίωση της θέσης τους σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις σχετικές επιταγές του Συνηγόρου του Πολίτη με βάση την κοινωνική ευαισθησία που θα κάνει βιώσιμη και πραγματική τη λύση που θα επιλεγεί

3.Ζητούμε την διεκδίκηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στα πλαίσια του Π.Ε.Π. 2014-2020 αλλά και τη διεκδίκηση από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού  για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

4 .Μετά την τοποθέτηση του Δημάρχου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την βελτίωση του προτεινόμενου χώρου μετεγκατάστασης των τσιγγάνων αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών για να επανατοποθετηθούμε σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο"


NEWSLETTER