Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 09:00

Δημοτικό Συμβούλιο για τσιγγάνους Αγ. Τριάδας: Συμφώνησαν στην κατεδάφιση, διαφώνησαν στη διαδικασία

Γράφτηκε από τον
Δημοτικό Συμβούλιο για τσιγγάνους Αγ. Τριάδας: Συμφώνησαν στην κατεδάφιση,  διαφώνησαν στη διαδικασία

Συμφώνησαν στην κατεδάφιση του καταυλισμού των τσιγγάνων στην Αγία Τριάδα, πλειοψηφία και μειοψηφίες, όμως, διαφώνησαν στη διαδικασία και τον τρόπο μετεγκατάστασης στην Μπιρμπίτα, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, παρουσία αρκετού κόσμου.

Η απόφαση που πρότεινε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Οι μειοψηφίες την καταψήφισαν και υποστήριξαν δικές τους προτάσεις, που κυρίως ζητούσαν παράταση της κατεδάφισης και της μετεγκατάστασης, ώστε να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών και η εγκατάσταση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα να γίνει σε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Η ουσία, ωστόσο, είναι πως και οι μειοψηφίες συμφώνησαν ότι τη λύση της μετεγκατάστασης θα δώσει η Μπιρμπίτα.

Και από την πλευρά του δημάρχου, πάντως, έπεσαν οι τόνοι, μεταβλήθηκε η σκληρή στάση, η ημερομηνία κατεδάφισης έμεινε ανοιχτή και είναι άγνωστη. Ανακοινώθηκε πως αναζητούνται κι έρχονται λυόμενα για την Μπιρμπίτα και οι τσιγγάνοι που θα πάνε εκεί, δεν θα βρουν μόνο την τσιμεντένια βάση για να φτιάξουν και πάλι παράγκες. Επισημάνθηκε πως θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης των ζημιών με χρηματοδότηση που υποσχέθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (από 200.000 έως 500.000 ευρώ - θα εξαρτηθεί από τα λυόμενα που θα εξασφαλιστούν), ενώ οι τσιγγάνοι θα έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν, να ενταχθούν σε στεγαστικό πρόγραμμα, να νοικιάσουν σπίτι και να πάρουν επιδότηση κατοικίας και οικοσκευής.

Στη συνεδρίαση, όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις, παρέστησαν κάτοικοι της Αγίας Τριάδας και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων, καθώς και τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό. Οι πρώτοι αντιδρούσαν και αποδοκίμαζαν τους εκπροσώπους των μειοψηφιών που πρότειναν παράταση της μετεγκατάστασης, άρα και της διάλυσης του καταυλισμού. Οι τσιγγάνοι, αντίθετα, για τον ίδιο λόγο τους χειροκροτούσαν και τους επιδοκίμαζαν.

Ο δήμαρχος Π. Νίκας ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Αθήνα, με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος του υποσχέθηκε χρηματοδότηση 200.000 με 500.000 ευρώ για να γίνουν έργα βελτίωσης στην Μπιρμπίτα. Ο δήμαρχος είπε ότι δε θα μιμηθεί το δήμαρχο Χαλανδρίου και υπενθύμισε πως μπορεί να εφαρμοστεί και το άρθρο 29 του νόμου 4052 και όσοι τσιγγάνοι θέλουν, μπορούν να επιλέξουν να νοικιάσουν σπίτι και να πάρουν επιδότηση ενοικίου και οικοσκευής. Ενημέρωσε, ακόμα, ότι συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι του είπαν πως μπορούν να παραχωρήσουν λυόμενα από την περιοχή της Αμυγδαλέζας. Πληροφόρησε, επίσης, ότι συναντήθηκε με συνεργάτη του Συνήγορου του Πολίτη και με τη Διεύθυνση Πρόνοιας του υπουργείου. Παρατήρησε ότι ο δήμος έχει υλοποιήσει πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας με δάσκαλο για τους τσιγγάνους, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είπε ότι «αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τα παιδιά τους στα σχολεία και τους δίνουμε καθημερινά 250 σάντουιτς». Παρατήρησε πως «θέλουμε να εφαρμοστεί η νομιμότητα» και χαρακτήρισε την κατάσταση στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας «χειρότερα από Αφγανιστάν».

Αλλάζοντας τη σκληρή στάση που είχε ανακοινώσει, ενημέρωσε ότι ημερομηνία κατεδάφισης δεν θα δοθεί και ζήτησε «την εξουσιοδότηση να αποφασίσω με τον εισαγγελέα και την Αστυνομία για την ημερομηνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν τα βήματα που είπαμε». Για την Περιφέρεια Πελοποννήσου επανέλαβε ότι «ζητώ, εύχομαι και προσεύχομαι να υπάρξει συνεννόηση. Αμεσα να παραχωρηθεί στο δήμο η Μπιρμπίτα προς χρήση για 5 χρόνια, ώστε να γίνει άμεσα η μετακίνηση». Επεσήμανε πως «αν δεν τελειώσουμε, ο καθένας δικαιούται να κάνει ό,τι θέλει, να κτίσει όπου θέλει και στην πλατεία ακόμα».

ΟΧΙ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη που είχε κληθεί τηλεφωνικά να παραστεί στη συνεδρίαση, σε επιστολή της που διαβάστηκε, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως είχε συμφωνηθεί να γίνει προγραμματική σύμβαση για την Μπιρμπίτα, στη σύσκεψη με τον εισαγγελέα, αλλά ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα κινηθεί μονομερώς,

θέτοντας σε κίνδυνο την ομαλή διευθέτηση του θέματος. Ζήτησε να δοθεί λύση εντός των ευρωπαϊκών οδηγιών και των νόμων του κράτους και διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα προβεί «στην αποτροπή μονομερών πράξεων εκ μέρους σας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις συμβούλων των μειοψηφιών, ο κ. Νίκας είπε ότι «έχουμε κάνει πλήρη καταγραφή στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας. Κάποιοι είναι δημότες, κάποιοι δεν είναι. Είναι και έμποροι από το Βόλο και άλλες περιοχές με πανάκριβα αυτοκίνητα». Ανέφερε πως «έρχονται 50 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τέτοια ζητήματα». Ζήτησε ένα μίνιμουμ συνεργασίας και επέμεινε πως η Μπιρμπίτα είναι κατασκήνωση για τους τσιγγάνους που αγοράστηκε και φτιάχθηκε με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής Πολιτείας. Εξέφρασε τη λύπη του «που δεν υπάρχει ένα βίντεο για να δείξει τη σύσκεψη με τον εισαγγελέα» και πρόσθεσε: «Ολοι συμφωνούσαμε για την κατεδάφιση, αλλά έβαζαν πολλά αλλά… Με προγραμματική σύμβαση που θα περάσει από το Δημοτικό, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Φέξε μου και γλίστρησα. Πώς δόθηκε το άλλο κομμάτι στο Δρούγα και βόσκει τα άλογά του». Είπε, ακόμα, ότι «χρειάζονται 15 ημέρες να φορτωθούν τα λυόμενα από την Αμυγδαλέζα και να τα πάρουμε. Εχει άδεια λειτουργίας η Μπιρμπίτα, έχει νερό, αποχέτευση και θα αποκαταστήσουμε και το ηλεκτρικό». Πληροφόρησε πως θα στείλει επιστολή στο Συνήγορο του Πολίτη «για να δει το τι έχουμε κάνει και δεν παραβιάζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα». Εξέφρασε τη χαρά του για την Περιφέρεια που δεν αποτρέπει ενέργειες για την Μπιρμπίτα και πρόσθεσε ότι «θα ζητήσω να μας δοθεί κατά χρήση για 5 χρόνια. Δεν υπάρχει ζήτημα με την Περιφέρεια, δεν έχω κρατούμενα, παρότι με χτυπούν από το 2011. Δεν είναι τα Μέγαρα και το όρος Πατέρας η Μπιρμπίτα».

Ο Ανδρέας Γουρδέας, πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και κάτοικος στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, κατήγγειλε τη «διακίνηση ναρκωτικών από τους τσιγγάνους στην περιοχή» και είπε πως «κλέβουν νερό, αφοδεύουν στα κτήματα και έχουν καταπατήσει φτωχών ανθρώπων τα οικόπεδα». Οταν ανέφερε πως «κλέβουν από τα πηγάδια τα μοτέρ», παριστάμενοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν πως λέει ψέματα.

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Νταής, εκπρόσωπος των κατοίκων της Αγίας Τριάδας και των ιδιοκτητών των οικοπέδων που έχουν καταπατηθεί, είπε ότι «οι τσιγγάνοι είναι αδέλφια μας, Ελληνες». Σημείωσε πως «15 χρόνια βρίσκονται μέσα σε ξένα οικόπεδα. Ζητάμε να βρούμε το δίκιο μας, να εφαρμοστεί ο νόμος. Να μην πεταχθούν σαν ζώα οι τσιγγάνοι. Εκεί που είναι σήμερα, ζουν σαν ζώα».

Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μωρόγιωργας, εκπρόσωπος των τσιγγάνων, ανέφερε ότι «και απόφαση να πάρετε, πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα». Ρώτησε αν «έχει ιατρείο, κοινωνικούς λειτουργούς εκεί που θα πάνε» και ζήτησε «από κοινού να τηρηθεί η νομιμότητα».

Η δασκάλα Σωτηρία Γκούφα που εργάζεται στο πρόγραμμα διδασκαλίας  που υλοποιεί ο δήμος με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, είπε ότι ενήλικοι τσιγγάνοι ήταν το πρωί στις λαϊκές και το απόγευμα σχολείο. Παρατήρησε ότι τώρα πάνε σχολείο τα παιδιά κι επεσήμανε: «Συνάντησα αξιοπρεπέστατους ανθρώπους. Δεν θέλουν να είναι στα καταπατημένα, αλλά η Μπιρμπίτα δεν είναι λύση». Τότε παριστάμενοι τσιγγάνοι αντέδρασαν, φωνάζοντας «στην Μπιρμπίτα δεν πάμε, δώσε μας 6 μήνες». Στην εκτίμηση της δασκάλας ότι η Μπιρμπίτα δεν είναι λύση, αντέδρασε ο κ. Νίκας και επέπληξε τη δασκάλα που πήρε θέση για το θέμα αυτό.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης πρότεινε να γίνει επίσκεψη στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, μίλησε για άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τεράστια ευθύνη όσων ανέχθηκαν αυτή την κατάσταση. Παρατήρησε πως μετά τους σεισμούς του 1986 υπήρξαν τόσα χρόνια απάθειας και αδιαφορίας. Εκανε λόγο για γκέτο ανομίας κι επεσήμανε πως «το γκέτο αυτό πρέπει να διαλυθεί». Για την Μπιρμπίτα εκτίμησε ότι έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης ο δήμαρχος, «γιατί δεν πήρε την ευθύνη διαχείρισης της κατασκήνωσης για την οποία είχε συμφωνήσει». Αναρωτήθηκε γιατί να γίνει τώρα η κατεδάφιση και η μετεγκατάσταση και όχι τον Απρίλιο και δήλωσε: «Συναινούμε για την κατεδάφιση, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για τη σωστή εγκατάσταση και για την ενσωμάτωση των τσιγγάνων». Στην πρόταση που κατέθεσε, ζήτησε: «1) Κατάργηση του γκέτο της Αγίας Τριάδας με σκοπό την άμεση απελευθέρωση των ιδιωτικών και δημοσίων εκτάσεων, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και των Ρομά. 2) Ταυτόχρονα πρέπει να εφαρμοστεί ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τη σωστή μετεγκατάσταση των Ρομά και τη βελτίωση της θέσης τους σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις σχετικές επιταγές του Συνηγόρου του Πολίτη. 3) Ζητούμε την διεκδίκηση του περιφερειακού σχεδίου για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στα πλαίσια του Π.Ε.Π. 2014-2020, αλλά και τη διεκδίκηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. 4) Μετά την τοποθέτηση του δημάρχου ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι για την βελτίωση του προτεινόμενου χώρου μετεγκατάστασης των τσιγγάνων αναμένουμε την ολοκλήρωση των εργασιών για να επανατοποθετηθούμε σε νέο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος ανέφερε ότι «κινούνται στον ίδιο δρόμο Νίκας και Τατούλης», όσον αφορά την αντιπαράθεση δήμου - Περιφέρειας. Επέρριψε ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και τις τοπικές τους δυνάμεις, λέγοντας «ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, δικός σας είναι ο δήμος, η Περιφέρεια και η Νομαρχία παλιότερα. Μπορείτε να βρείτε λύση». Παρατήρησε πως «είναι υποκριτικά, τώρα θυμηθήκατε τη νομιμότητα» και πρόσθεσε: «Ποιος έδιωξε τους τσιγγάνους από τα σχολεία, ποιος τους έδινε λεφτά για να ψηφίσουν; Είμαστε οι μόνοι που είχαμε αντισταθεί στην Μπιρμπίτα».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας επέκρινε δριμύτατα το δήμαρχο Π. Νίκα για το πρόβλημα των τσιγγάνων, γιατί «είναι 8 - 9 χρόνια δήμαρχος και άλλα τόσα ήταν στη Νομαρχία». Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Σημίτη έδωσε τα χρήματα και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τα πέταξε στη θάλασσα» και τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας, αλλά υπό προϋποθέσεις, με νόμιμες διαδικασίες,

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε παράταση 6 μηνών, για «να προετοιμάσουμε τις διαδικασίες για την εγκατάσταση των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα. Να υπάρχει χρόνος προσαρμογής, για να γίνουν όλα σωστά και τον Απρίλη να γίνει η μετεγκατάσταση».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης είπε ότι «υπάρχει ένα γκέτο (ο καταυλισμός) μέσα στο άλλο γκέτο (εργατικές κατοικίες)» και μίλησε για αστικό έγκλημα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. Εκτίμησε ότι «και να κατεδαφίσετε τα σπιτάκια, θα μείνουν στην περιοχή σε χειρότερη κατάσταση». Και επικρίνοντας το δήμαρχο, αναρωτήθηκε «γιατί πήγε σήμερα ο δήμαρχος στον Κεγκέρογλου και δεν πήγε χθες, πέρυσι;».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε για βραδυφλεγή υγειονομική βόμβα και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας. Εκτίμησε ότι με τέτοιες καταστάσεις δεν μπορείς να είσαι Πολιτιστική Πρωτεύουσα, χαρακτήρισε μνημείο σπατάλης και πέτρα σκανδάλου την Μπιρμπίτα και ζήτησε «αύριο το πρωί εκεί, να κτιστεί σχολείο και κοινωνικό ιατρείο».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με τους τσιγγάνους σε Αρι, Πλατύ, Ασπροπουλιά, συμφώνησε με την άμεση λύση του προβλήματος και ζήτησε «να μην κρυβόμαστε πίσω από δήθεν νομιμότητα».

Η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Τασούλα Φοίφα ενημέρωσε ότι με κατά πλειοψηφία απόφασή του το Δ.Σ. της κοινότητας «ζητεί να πράξει τα νόμιμα ο δήμος και να απομακρυνθούν οι τσιγγάνοι από την Αγία Τριάδα. Χρειάζονται, όμως, σχολείο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, να τους εντάξει η κοινωνία».

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης είπε ότι «η λύση είναι η Μπιρμπίτα» και εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες για την καταστροφή της.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος επεσήμανε ότι «δεν μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα, γιατί δεν λέτε την αλήθεια».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Κώστας Γεωργακίλας παρατήρησε πως «δεν μπορεί να δοθεί λύση, όταν τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν μετέχουν στη συζήτηση».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Μπάκας ανέφερε ότι «δεν δίνουμε έμφαση στο δικαίωμα των ανθρώπων να πάρουν πίσω την ιδιοκτησία τους, να πάρουν πίσω τη γειτονιά τους».

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης είπε ότι η Μπιρμπίτα θα δώσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους τσιγγάνους.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Σταματόπουλος παρατήρησε ότι «είμαστε υπέρ της απελευθέρωσης του χώρου που έχουν καταλάβει οι τσιγγάνοι, αλλά να γίνει χωρίς ανθρωπιστική καταστροφή. Ο δήμαρχος ζήτησε 500.000 ευρώ για την Μπιρμπίτα, γιατί δεν είναι έτοιμη να υποδεχθεί κόσμο».

Ολοκληρώνοντας, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωσε χαρούμενος «που υπάρχει μια βάση συζήτησης ότι πρέπει να κατεδαφιστούν, να αποδοθούν οι ιδιοκτησίες και τα κτήματα». Μίλησε για «πρόταση καλύτερης εγκατάστασης στην Μπιρμπίτα, από κει που βρίσκονται σήμερα. Θα τους πάμε σε καλύτερες συνθήκες. Πρέπει να συνεννοηθούμε μαζί τους». Κάλεσε τους τσιγγάνους «από αύριο να ξεκινήσει διαδικασία συζήτησης». Εξέφρασε ικανοποίηση για την «ομοφωνία ότι πρέπει να διαλυθεί ο καταυλισμός στο Πολυκλαδικό». Εκανε λόγο για τριβή με την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το Γενάρη του 2011. Απάντησε ότι «δεν υπέγραψα προγραμματική σύμβαση με το Δράκο (το νομάρχη), γιατί δεν τηρήθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί. Εγινε με τρόπο άναρχο η εγκατάσταση στην Μπιρμπίτα. Αυτός ο χώρος είναι δικός τους. Να συζητήσουμε τι πρέπει να φτιάξουμε». Επέμεινε ότι «ο δήμος πρέπει να πει ημερομηνία» και προς την Περιφέρεια «να μας δώσει κατά χρήση το χώρο για μια 5ετία». Επεσήμανε ότι «με κατεδάφιση, αλλά χωρίς χώρο μετεγκατάστασης, δεν υπάρχει λύση. Δεν μπορεί, όμως, να είναι ατέρμονη αυτή η συζήτηση».

Η πρόταση που κατέθεσε και ψήφισε η πλειοψηφία, αναφέρει: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει: 1) Θεωρεί απολύτως αναγκαία την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών στην περιοχή Αγίας Τριάδας και όπισθεν του Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, για λόγους νομιμότητας, υγείας και κοινωνικής ειρήνης. 2) Η κατεδάφιση να γίνει σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη νομοθεσία, τις οδηγίες κρατικών αρχών και την απόφαση του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου. 3) Εξουσιοδοτεί το δήμαρχο Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Εισαγγελία και την Αστυνομική Αρχή, να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία κατεδάφισης. 4) Εμμένει στην απόφασή του σχετικά με την καταλληλότητα της περιοχής Μπιρμπίτα για τη στέγαση των διαμενόντων στα αυθαίρετα παραπήγματα και, γενικότερα, στην αξιοποίηση αυτού του χώρου για το σκοπό τον οποίο αποκτήθηκε. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητεί την αρμονική συνεργασία με την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου στην κατεύθυνση επισκευών και βελτίωσης της λειτουργικότητας της κατασκήνωσης αθιγγάνων Μπιρμπίτα, με παραχώρησή της κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας, για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή με κάποιο άλλο τρόπο. 5) Ζητεί από τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του δήμου να υποβληθεί άμεσα πρόταση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άρθρο 29 του Ν. 4052 για τη στέγαση αυτών των παραπηγματούχων αθιγγάνων που το επιθυμούν, και σύμφωνα με τις οδηγίες του υφυπουργού Βασιλείου Κεγκέρογλου. 6) Θεωρεί την πρόταση του υφυπουργού για την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας με το ποσό των 200 έως 500 χιλιάδων ευρώ και με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στην κατασκήνωση Μπιρμπίτα, ως εξόχως σημαντική για την επίλυση του μεγάλου αυτού προβλήματος. 7) Δίνει κατεύθυνση για αυτονόητες ενέργειες συνεννόησης και υποστήριξης των αθιγγάνων με κάθε τρόπο στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων».


NEWSLETTER