Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 22:33

Μπεχράκης: "Για τη "μη λύση" της βίαιης διάλυσης του καταυλισμού των τσιγγάνων στην περιοχή της Αγ. Τριάδας Καλαμάτας"

Γράφτηκε από την
Μπεχράκης: "Για τη "μη λύση" της βίαιης διάλυσης του καταυλισμού των τσιγγάνων στην περιοχή της Αγ. Τριάδας Καλαμάτας"

Σήμερα είναι γεγονός ότι η κατάσταση στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας είναι επικίνδυνη από υγειονομικής και όχι μόνο άποψης. Τόσο για τους περίοικους, όσο και για τους ίδιους τους συνδημότες μας τσιγγάνους. 

 

Είναι θετική εξέλιξη η νέα στάση του δημάρχου Καλαμάτας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αν την ακολουθήσει τελικά. Οτι δηλ. επιζητούνται πλέον λύσεις με διάλογο και εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων του καταυλισμού της Αγ. Τριάδας σε άλλους χώρους ή τη στέγασή τους με επίδομα ενοικίου, από την αρχική "λύση" που είχε ανακοινώσει για τις 18 Οκτωβρίου, στρατιωτικού τύπου αστυνομική επιχείρηση για την κατεδάφιση κτισμάτων. Η "λύση" της κατεδάφισης δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα κανένα από τα προβλήματα της περιοχής. Μετά τη "λύση" - κατεδάφιση - προφανώς όπως γίνεται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις θα παρέμεναν στην περιοχή με άλλους τρόπους, οι διαμένοντες στον υπάρχοντα καταυλισμό, γεμίζοντας με κοινωνική ένταση την περιοχή. Και έτσι θα συνέχιζε να διατηρείται η τριπλή ομηρία της περιοχής από την κρατική αδιαφορία. Ομηρία σε βάρος των Ρομά. Ομηρία σε βάρος των κατοίκων των εργατικών κατοικιών της περιοχής. Ομηρία σε βάρος των ιδιοκτητών των οικοπέδων. Ομηρία που πραγματοποιείται γιατί δεν έχουν καταστρωθεί και υποβληθεί προγράμματα για τους Ρομά της περιοχής, ούτε σε επίπεδο Περιφέρειας, ούτε στο επίπεδο δήμου. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις, οι ανάγκες των υποτελών τάξεων δεν είναι προτεραιότητα και ανάγκη της χώρας μας.

Ο δήμαρχος της Καλαμάτας, όπως ο ίδιος είπε την ίδια μέρα της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το πρωί, επισκέφθηκε αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και εξασφάλισε δεσμεύσεις 200.000 έως και 500.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν έργα αποκαταστάσεων στη Μπιρμπίτα. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα δώσει χρήματα ώστε να επιδοτείται το ενοίκιο των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας που θα αποφασίσουν να νοικιάσουν σπίτι και εξασφάλισε άλλες δεσμεύσεις, όπως ότι στο νέο ΕΣΠΑ θα δοθούν εκατομμύρια ώστε να εφαρμοστούν προγράμματα κοινωνικής ένταξης των τσιγγάνων για την περιοχή.

Χωρίς να ξεχνάμε το ποιοι είναι οι υπεύθυνοι όλα αυτά τα χρόνια, για τη συντήρηση στο γκέτο των εργατικών κατοικιών, του γκέτο των τσιγγάνων, της ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης και των τριών πλευρών της περιοχής ας μη το προτάξουμε αυτή τη στιγμή. Ας σταματήσει όμως κάθε ανεύθυνη και τοπικά επιζήμια διαχείριση τόσου οξυμένου θέματος για τη Δυτική Γειτονιά της Καλαμάτας. Το πρόβλημα επιζητεί, τώρα άμεσες λύσεις και για τις τρεις πλευρές στην περιοχή της Αγ. Τριάδας, περιοχή που ουσιαστικά λειτουργεί ως χωματερή ανθρώπων. Των κατοίκων των εργατικών κατοικιών, των τσιγγάνων του καταυλισμού και των ιδιοκτητών που έχουν καταπατηθεί οι περιουσίες τους. Να σηκώσουμε τα μανίκια και να λύσουμε το πρόβλημα, με τη συμμετοχή όλων. Βελτιώνοντας τη ζωή όλων των μερών μπορούμε να έχουμε βιώσιμες λύσεις. 

Μπορεί τελικά να αποκτήσει στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης ένα άλλο ουσιαστικό πρόσωπο η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας για τους πολίτες και είναι δυνατόν να πιστέψουν οι τελευταίοι σε ένα δημοκρατικό θεσμό που θα παρακινεί στη συμμετοχή τους;

Σταμάτης Μπεχράκης

 

Δημοτικός σύμβουλος


NEWSLETTER