Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 22:42

Παρέμβαση Γούργαρη στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από την

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόρειας Κυνουρίας για το θέμα των απορριμμάτων έκανε ο περιφερειακός σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείιρωσης" Βαγγέλης Γούργαρης.

 

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της εισήγησης:

"Το πρόβλημα με τα απορρίμματα είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Για χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, οι συγκυβερνήσεις τους, οι δυνάμεις τους στην τοπική και Περιφερειακή διοίκηση, με την στήριξη και των άλλων δυνάμεων του Ευρωμονόδρομου οδήγησαν προγραμματισμένα τη διαχείριση των απορριμμάτων στο σημερινό ακραίο αδιέξοδο γιατί θέλουν με την πίεση των σκουπιδιών να εξαναγκάσουν τον κόσμο να δεχθεί τους ιδιώτες σαν σωτήρες.             

Βρισκόμαστε στην ευθεία για την οριστική παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με όρους και προϋποθέσεις εγγυημένης κερδοφορίας για την εταιρεία, με μεγάλο κόστος στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων.

Έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και απομένει να υπογραφή η σύμβαση που θα καθιστά την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ οριστικό ανάδοχο του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην Περ. Πελ/σου. Σχεδόν τρία (3) χρόνια τώρα η Κυβέρνηση, η πλειοψηφία του ΠΕΣΥ, ο κ. Τατούλης με αδιαφάνεια και απίστευτες μεθοδεύσεις προετοίμασαν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ.

Ακόμη και τώρα που μιλάμε δεν είναι γνωστοί οι όροι της σύμβασης, τους γνωρίζει κανένας από εσάς;

Γνωρίζει για παράδειγμα ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας πόσους τόνους απορρίμματα υποχρεούται να παραδίδει ετησίως στην ΤΕΡΝΑ;

Πρέπει να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο της σύμβασης και ειδικότερα για τα έγγραφα που και εμείς αναφέρουμε γιατί αποδεικνύουν ότι ικανοποιούνται όλες οι απαιτήσεις της εταιρίας. Αποδεικνύουν ότι το τελικό κόστος διαχείρισης θα φτάσει τα 150€ για κάθε τόνο απορριμμάτων γιατί πέρα από τα 62€ που θα πληρώνουμε στην πύλη της ΤΕΡΝΑ  θα έχουμε μεγάλο κόστος μεταφοράς αφού θα τα πηγαίνετε στην Παλαιόχουνη κάπου κοντά στη Μεγαλόπολη, Φ.Π.Α. και κόστος από τις ρήτρες Ποσότητας – Ποιότητας και λοιπούς όρους.

Ο κ. Τατούλης θέλει να τα κρύψει, αλλά οι Δημοτικές αρχές και ο κόσμος που θα πληρώσει πολλαπλά το κόστος έχουν ευθύνη και δικαίωμα να γνωρίζουν.

Είναι θετικό ότι ζητήσατε το πόρισμα ελέγχου για το λιμάνι, ζητήστε να ενημερωθείτε και για τα απορρίμματα. Ζητήστε τα έγγραφα που ζητάμε και εμείς με επανειλημμένες επερωτήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σας μοιράσαμε δύο επερωτήσεις από τις πολλές που έχουμε καταθέσει.

Κανείς δεν δικαιολογείται πλέον να λέει δεν γνωρίζω τη στιγμή που οι Δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν την πολιτική της ΤΕΡΝΑ σε βάρος των Δημοτών.

Από τους 11 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) που προβλέπει ο Περιφερειακός  Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των απορριμμάτων(ΠΕΣΔΑ) η ΤΕΡΝΑ θα φτιάξει μόνον δύο (2), έναν για Κορινθία και έναν για Αργολίδα.

Το κόστος αποκομιδής , προσωρινής αποθήκευσης, μεταφόρτωσης θα το πληρώσουν οι Δημότες.

Εσείς αποφασίζετε σήμερα για την αγορά οικοπέδου, την εγκατάσταση δεματοποιητή και άλλων εγκαταστάσεων με σημαντικό οικονομικό κόστος.

Στα τρία – τέσσερα χρόνια που θα ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ θα έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες τόνοι δέματα σκουπιδιών και δεκάδες χιλιάδες τόνοι χύμα απορριμμάτων.

Με τις ζυμώσεις των οργανικών και τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, τα δέματα θα σκάνε, θα γεμίζει η ατμόσφαιρα από δύσοσμα αέρια, ο υδροφόρος από ζουμιά , θα επικρατούν συνθήκες ανοιχτής χωματερής όπως γίνεται στα Δίδυμα της Ερμιονίδας, την Πύλο και αλλού.

Και μιλάμε για μια περιοχή δίπλα στο ποτάμι κοντά στη θάλασσα, σε ένα Δήμο Τουριστικό και αγροτικό. Οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί που αποκτούν οι Δήμοι θα πάνε προίκα στην ΤΕΡΝΑ όταν ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί της γιατί η καρμανιόλα της Ρήτρας Ποσότητας και  Ποιότητας δεν θα επιτρέπουν εκτός ΤΕΡΝΑ καμία άλλη δραστηριότητα (ανάκτησης υλικών, διαλογής, κομποστοποίησης κ.λ.π.

Μην συνεργείτε λοιπόν στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας και της τσέπης του λαού. Διεκδικείστε η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον.

Μόνο τότε ο Δήμος μόνος του ή σε συνεργασία με όμορους Δήμους μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών".