Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2014 08:30

Ο Νίκας ζητεί τη χρήση της Μπιρμπίτας για να στεγαστούν οι τσιγγάνοι της Αγ. Τριάδας

Γράφτηκε από την

Την παραχώρηση της χρήσης της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα για 5 χρόνια, προκειμένου να μετεγκατασταθούν εκεί τσιγγάνοι από τον παράνομο καταυλισμό της Αγίας Τριάδας που θα κατεδαφιστεί, ζητεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, με  επιστολή του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Παράλληλα ο δήμαρχος απάντησε και ενημέρωσε τη Δέσποινα Λασκαρίδου, πρόεδρο στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την πολιτική του Δήμου Καλαμάτας στα θέματα της στήριξης των τσιγγάνων και της κατεδάφισης του καταυλισμού της Αγίας Τριάδας.
Ειδικότερα, ο κ. Νίκας ζητεί από τον Π. Τατούλη να προβεί «στην παραχώρηση της Μπιρμπίτας κατά χρήση στο Δήμο Καλαμάτας για διάστημα 5 ετών, ώστε να αποτελέσει εναλλακτική λύση στέγασης για, κάποιους έστω, από τους αθιγγάνους του παράνομου οικισμού στην Αγία Τριάδα. Οι αθίγγανοι θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα στέγασης σε κατοικίες που θα ενοικιάσουν, καθώς ο Δήμος Καλαμάτας θα υποβάλει μέχρι 13 Οκτωβρίου πρόταση, στο πλαίσιο όσων προνοεί ο Νόμος 4052, άρθ. 29, για επιδότηση ενοικίου». Παρατηρεί ότι είναι αποδεκτή και η παραχώρηση της Μπιρμπίτας στο Δήμο Καλαμάτας με όποιον άλλον τρόπο εκτιμά κατάλληλο ο περιφερειάρχης «που δεν θα οδηγήσει σε χρονοτριβή, ώστε να συντελεσθεί άμεσα η κατεδάφιση του παράνομου οικισμού και να στεγασθούν οι συνάνθρωποί μας αθίγγανοι». Δηλώνει, επίσης, τη διάθεσή του για μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη «και για αποδοτική συνεργασία, για την επίλυση του θέματος αυτού».
Ο δήμαρχος σημειώνει ακόμη, πως η Μπιρμπίτα διαθέτει τις βασικές υποδομές για τη στέγαση των τσιγγάνων, ενώ είναι δυνατή η επισκευή της με χρήματα που θα προέλθουν από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, καθώς σχετική δέσμευση υφίσταται εκ μέρους του υφυπουργού Βασιλείου Κεγκέρογλου. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρήσει το υπουργείο Υποδομών ορισμένα λυόμενα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα τσιγγάνοι.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε με επιστολή του στη Δέσποινα Λασκαρίδου, πρόεδρο Δ.Σ. στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την πολιτική του δήμου στο θέμα των τσιγγάνων.
Η κ. Λασκαρίδου είχε ζητήσει με έγγραφό της ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό του δήμου όσον αφορά τους τσιγγάνους και την κατεδάφιση του παράνομου οικισμού στην Αγία Τριάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Με πρόσφατο (26/9/2014) έγγραφό του, με στοιχεία αναφοράς Φ 19755/05, ο Συνήγορος του Πολίτη μας ενημέρωσε και ζήτησε την παρέμβασή του φορέα μας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, λόγω έκδοσης απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, για κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών Ρομά στην περιοχή Αγίας Τριάδας του Δήμου Καλαμάτας».
Ο κ. Νίκας στην απάντησή του «αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Καλαμάτας υπέρ των Ρομά, όπως: 1) Πρόγραμμα "Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά", 2) παροχή δεκατιανού, 3) παροχή εργασίας, 4) παροχή δυνατότητας κοινωφελούς εργασίας για την αποφυγή φυλάκισης, 5) υποστήριξη εκδηλώσεων. Περιέγραψε, επίσης, την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στην Αγία Τριάδα και την αναγκαιότητα κατεδάφισης του παράνομου οικισμού, τονίζοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο ομονοεί σε αυτό, με διαφωνίες στις προϋποθέσεις στεγαστικής αποκατάστασης των εκεί διαμενόντων Ρομά».
Ανέλυσε, επίσης, «τις εναλλακτικές δυνατότητες στέγασης των Ρομά, αφενός στην Μπιρμπίτα, αφού γίνουν επισκευές, καθώς υπάρχει η βασική υποδομή (πλατφόρμες από μπετόν, ύδρευση, αποχέτευση, μαγειρεία, τουαλέτες, ιατρείο, καφενείο, καλή οδική σύνδεση, δυνατότητα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος)». Αναφέρθηκε, ακόμα, στη διάθεση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση της κατασκήνωσης στην Μπιρμπίτα, με σεβαστό ποσό από το υπουργείο Εργασίας και στην παραχώρηση λυομένων από το υπουργείο Υποδομών.
Τέλος, ενημέρωσε ότι οι τσιγγάνοι θα έχουν τη δυνατότητα στέγασης σε κατοικίες που θα νοικιάσουν, με επιδότηση ενοικίου, ενώ ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία συνεννόησης με τους τσιγγάνους, οι οποίοι αποδέχονται το διάλογο.


NEWSLETTER