Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014 21:34

Ανδρέας Ματθιουδάκης: "Tα τοπικά συμβούλια χρειάζονται υποδομή"

Γράφτηκε από τον
Ανδρέας Ματθιουδάκης: "Tα τοπικά συμβούλια χρειάζονται υποδομή"

"Τα τοπικά συμβούλια είναι αυτά που δέχονται τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τα μέσα έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν και να επιλύουν άμεσα οποιαδήποτε θέματα" σημειώνει ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαργαλιάνων Ανδρέας Ματθιουδάκης. Μιλά επίσης για τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής αλλά και την αντιμετώπιση της καθημερινότητας τονίζοντας πως πάντα θα είναι στην διάθεση του δημότη.

 

1 Για δεύτερη θητεία στα κοινά της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε εκ νέου με την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Η αγάπη για τον τόπο μου αλλά κυρίως η ενασχόληση με τα κοινά τα 4 προηγούμενα χρόνια με πείσμωσε περισσότερο στο να θελήσω να αντιμετωπίσω αλλά και να λύσω τα τοπικά προβλήματα».

 

2 Τι προσδοκίες έχετε από τη νέα δημοτική αρχή;

«Προσδοκώ και στηρίζομαι στη συνεργασία και σύμπραξη ώστε να πραγματοποιήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

3 Ποιους στόχους έχετε θέσει εσείς προσωπικά;

«Προσωπικά στοχεύω στην απλοποίηση και καλυτέρευση της καθημερινότητας των συμπολιτών μου, προσφέροντας τις καλύτερες των δυνατοτήτων μου».

 

4 Ποια προβλήματα κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;

«Αμεση επίλυση πρέπει να έχουν τα προβλήματα τα οποία δυσκολεύουν απλές και συχνές λειτουργίες και εργασίες των πολιτών, όπως η αγροτική οδοποιία, ο φωτισμός, η καθαριότητα κ.λπ.».

 

5 Η καθημερινότητα των πολιτών είναι το μεγάλο ζητούμενο για τους δήμους. Πώς την αντιμετωπίζετε;

«Λόγω των πολλών και διαφόρων ελλείψεων αντιμετωπίζεται δύσκολα αλλά έστω και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε (έλλειψη εργατών, παλαιός εξοπλισμός) προσπαθούμε και πασχίζουμε να την κάνουμε όσο πιο απλή γίνεται».

 

6 Για χρόνια ακούμε για βιολογικό Γαργαλιάνων, αλλά δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη. Θα υλοποιηθεί ποτέ;

«Το έργο αυτό, όπως γνωρίζετε, για πολλά χρόνια  παλεύει να εφαρμοστεί. Το κληρονομήσαμε σε μια δύσκολη περίοδο, με πολλά προβλήματα, ωστόσο προσωπική μου επιθυμία και επιδίωξη είναι να καταφέρουμε αυτή την 5ετία να το υλοποιήσουμε».

 

7 Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ακόμη εκκρεμεί. Τι γίνεται με αυτό;

«Θεωρώ και είμαι πεπεισμένος πως είναι το κυριότερο μέσο για την προώθηση της ανάπτυξης του τόπου μας. Μην ξεχνάμε όμως πως διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και το Γ.Π.Σ ανησυχεί ιδιαίτερα πολλούς από τους συμπολίτες μας».

 

8 Το Τουριστικό Γαργαλιάνων κλείστηκε με λαμαρίνες για να μην βανδαλίζεται. Αρκεί μόνο αυτό; Δεν θα πρέπει να αξιοποιηθεί;

«Σαφώς. Αλλωστε αυτή είναι και η βαθύτατη επιθυμία μας. Ομως ο χώρος κλείστηκε με σκοπό να προφυλαχτεί από τους ανίδεους, καθώς είχε καταστεί έρμαιο κάθε άστεγου και αφελή. Πλέον είναι νομιμοποιημένος χώρος και έτοιμος να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα επιχειρηματικής αξιοποίησης».

 

9 Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το παλιό γηροκομείο. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός αξιοποίησής του;

«Και αυτός ο δημόσιος χώρος στο παρελθόν βανδαλίστηκε και κακοποιήθηκε από ανεύθυνους συμπολίτες μας. Γι' αυτό το λόγο πήραμε τα κατάλληλα μέτρα για την προφύλαξή του, με απώτερο στόχο μελλοντικά να καταφέρουμε ίσως κάποια στιγμή να το αξιοποιήσουμε».

 

10 Ενα από τα σημαντικά έργα που είχαν σχεδιαστεί για την πόλη ήταν η δημιουργία νέου γυμνασίου – λυκείου. Εγκαταλείφτηκε αυτό το έργο;

«Δεν έχει εγκαταλειφθεί. Απλώς έχει παγώσει προς στιγμήν. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι να καταφέρουμε να ξεμπλοκάρουμε οποιαδήποτε δυσλειτουργία καθυστερεί την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου».  

 

11 Συχνά είναι τα παράπονα κατοίκων της περιοχής για την φλεγόμενη χωματερή της πόλης. Τι γίνεται εκεί;

«Το πρόβλημα αυτό είναι χρόνιο και ταλαιπωρεί ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή των Γαργαλιάνων. Παρόλα αυτά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και σύντομα ευελπιστούμε να αντιμετωπιστεί το φλέγον αυτό πρόβλημα».

 

12 Το Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι ένα έργο που έχουν υποσχεθεί ότι θα ξαναξεκινήσει. Ποια είναι η σημασία του για την περιοχή;

«Είναι ένα σπουδαίο έργο, καθώς θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, θα βελτιώσει την πρόσβαση και θα μειώσει την ταλαιπωρία προς οποιοδήποτε προορισμό στην ευρύτερη περιοχή».

 

13 Τα λουτρά Βρωμονερίου είναι ένα δυνατό χαρτί για την περιοχή που μένει αναξιοποίητο. Ξέρετε το γιατί; Τελικά πού ανήκει, στο δήμο ή στον Πειραιά;

«Το ιδιοκτησιακό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού εμποδίζει την ανάπτυξη και λειτουργία των ήδη υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Ωστόσο θα προσπαθήσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση με στόχο να προωθήσουμε άμεσα την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

 

 14 Τι προσδοκίες υπάρχουν από το γεγονός ότι το νέο Passat της VW κάνει την πρώτη του παρουσία στους δρόμους της περιοχής των Γαργαλιάνων;

«Το γεγονός αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς προωθείται και διαφημίζεται η περιοχή μας. Παρουσιάζονται έτσι οι τοπικές ομορφιές, οι οποίες σίγουρα θα ελκύσουν νέο κόσμο να μας επισκεφθεί».

 

 15 Πέρα από τα μικρά και καθημερινά, ποια έργα υποδομής πιστεύετε ότι έχει ανάγκη η περιοχή;

«Οδικοί άξονες, αναπλάσεις χώρων, τουριστικές μονάδες, καθαρός δημόσιος χώρος. Εργα υποδομής τα οποία χρειάζονται βελτίωση, είναι σαφώς οι οδικοί άξονες για την εύκολη πρόσβαση των πολιτών. Η ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων για την οικονομική άνοδο του τόπου. Καθώς και η ανάπλαση και καθαριότητα των δημόσιων χώρων». 

 

16 Οι Γαργαλιάνοι είναι μια καθαρά αγροτική πόλη. Πώς η τοπική αυτοδιοίκηση θα στηρίξει αυτόν τον τομέα;

«Αμεσος και πρωτεύων στόχος μας είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα καθώς αναγνωρίζουμε τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Στεκόμαστε δίπλα του ενεργά και στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια βελτίωσής του».

 

17 Με την εμπειρία και της προηγούμενης θητείας σας στον καλλικρατικό δήμο πώς κρίνετε πλέον τον θεσμό;

«Η αλλαγή αυτή από καποδιστριακό σε καλλικρατικό δημοτικό σύστημα, αρχικά έφερε δυσκολίες λόγω των διαφορετικών αναγκών και προτεραιοτήτων κάθε περιοχής. Πιστεύω πως διανύοντας σωστά το δρόμο της συνεργασίας καταρρίπτουμε όλα τα παλαιότερα προβλήματα».

 

18 Τα τοπικά συμβούλια χρειάζονται περισσότερες αρμοδιότητες;

«Τα τοπικά συμβούλια είναι αυτά που δέχονται τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Πρέπει να έχουν τις κατάλληλες υποδομές αλλά και τα μέσα έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα και να επιλύουν άμεσα οποιαδήποτε θέματα».

 

19 Τι ζητήσατε στην πρόσφατη συνάντηση όλων των τοπικών συμβουλίων της ΔΕ Γαργαλιάνων με το νέο δήμαρχο;

«Στην πρόσφατη συνάντηση με τον δήμαρχο διευκρινίσαμε τα προβλήματα της ΔΕ ζητώντας τη δυνατότητα της άμεσης και εύκολης (όσο το δυνατό), επίλυσής τους. Ο ίδιος μας διαβεβαίωσε για την πραγματοποίηση της επιθυμίας μας».

 

20 Τι υπόσχεστε στους δημότες για την επόμενη πενταετία;

«Υπόσχεσή μας εξ αρχής ήταν η στήριξη και η βοήθεια του πολίτη. Παραμένουμε πιστοί σ΄ αυτή και είμαστε πάντα σε διάθεση για συνεργασία και ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση».     

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Ανδρέας Ματθιουδάκης γεννήθηκε στην Κυπαρισσία και κατοικεί στους Γαργαλιάνους. Είναι απόφοιτος του Γενικού Λυκείου Γαργαλιάνων και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία το έτος 2005. Από το 2006 ασχολείται στην οικογενειακή αγροτική περιουσία. Τα έτη 2009-2010 εργάστηκε στην Εφορία Γαργαλιάνων για 18 μήνες ως διοικητικός υπάλληλος και στη συνέχεια τα έτη 2011-2012 στο κατάστημα της Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας για 5 μήνες στο Τμήμα Χαρτογραφήσεων. 


NEWSLETTER