Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014 13:21

Πρόστιμα σκοπιμότητας από Τατούλη στο Δήμο Καλαμάτας καταγγέλλει ο Νίκας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρόστιμα σκοπιμότητας από Τατούλη στο Δήμο Καλαμάτας καταγγέλλει ο Νίκας

 

Την αντίδρασή του για τα πρόστιμα που επέβαλε στο Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ η Περιφέρεια Πελοποννήσου, συνολικού ύψους 30.000 ευρώ, για τη διαχείριση των σκουπιδιών και το βιολογικό καθαρισμό, εκφράζει με έντονο τρόπο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.

 

Τονίζει ότι «τα πρόστιμα μπαίνουν κατόπιν εντολής και προς συμμόρφωση», κάνοντας λόγο για επιλεκτική μεταχείριση σε βάρος του Δήμου Καλαμάτας. Σημειώνει, μάλιστα, ότι το κράτος πρέπει να έχει την αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και όχι η Περιφέρεια.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Νίκας, αφού ενημερώνει αναλυτικά για πρόστιμα που επέβαλε ο περιφερειάρχης, σημειώνει:

«Είναι προφανές ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, προσπάθειες που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για άλλους δήμους, εκπρόσωποι των οποίων επισκέπτονται την Καλαμάτα για να δουν από κοντά τη διαδικασία. Επισημαίνεται πως σε πρόσφατη σύσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν σχετικού ενδιαφέροντος από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος, ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Νάντια Γιαννακοπούλου και στελέχη του υπουργείου πληροφορήθηκαν και επαίνεσαν τις προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας για τη διαχείριση απορριμμάτων, καθώς τους παρασχέθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά στοιχεία για τα «ρεύματα» της ανακύκλωσης, για τα δύο ΚΔΑΥ, για τη διαχείριση των οργανικών με κομποστοποίηση.

Δυστυχώς, δε λαμβάνονται υπόψη και οι προσπάθειες του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ για την καλή λειτουργία και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού, ο οποίος εξυπηρετεί όχι απλώς το Δήμο Καλαμάτας, αλλά όλη τη Μεσσηνία. Σημειώνεται πως τα προβλήματα με τη λυματολάσπη οφείλονται στη μη έγκριση ακόμη από το υπουργείο Περιβάλλοντος της υπαγωγής σε χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Περιβάλλον" (ΕΠΠΕΡΑΑ) των αναγκαίων έργων διαχείρισης της λυματολάσπης, για τα οποία έχει υποβάλει φάκελο η ΔΕΥΑΚ. Την ίδια στιγμή, σοβαρότατα περιβαλλοντικά προβλήματα προκαλούνται από χωματερές που λειτουργούν σχεδόν μέσα στη θάλασσα ή σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την Πελοπόννησο, αλλά οι δήμοι που τις διατηρούν δεν ενοχλούνται καν. Η κατάσταση αυτή μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα πρόστιμα μπαίνουν κατόπιν εντολής και προς συμμόρφωση.

 

Σε θεσμικό επίπεδο, η Περιφέρεια δεν πρέπει να έχει αρμοδιότητα επιβολής προστίμων, καθώς είναι θεσμός ισόκυρος με τους δήμους και όχι προϊσταμένη Αρχή. Πρόστιμα μπορεί και πρέπει να επιβάλει μόνο το κράτος. Πρόκειται για θεσμικό παράδοξο, που αποδεικνύει τις ελλείψεις, την αντιφατικότητα και τα παράδοξα του "Καλλικράτη"».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER