Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 08:30

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: Εκτελεστικός Διευθυντής υποψηφιότητας ο Εκτορας Τσατσούλης

Γράφτηκε από τον

Ο Εκτορας Τσατσούλης είναι από χθες ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021. Το Δ.Σ. της “Φάρις” προχώρησε κατά πλειοψηφία στη συγκεκριμένη απόφαση, και πλέον ξεκινάει και επισήμως η λειτουργία του Γραφείου Υποψηφιότητας, το οποίο στεγάζεται στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Στην πρώτη του παρουσία ως εκτελεστικός διευθυντής ο Εκτορας Τσατσούλης, μετά από ερώτηση του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας Τάσου Πολυχρονόπουλου, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις  για τις οποίες γίνεται συχνά λόγος, λέγοντας: Εκτιμώ ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και λόγω της  αναποφασιστικότητας των δημοτικών αρχών λόγω του γενικότερου κλίματος που επικρατεί”. Και συνέχισε: “Ως Καλαμάτα είμαστε η πρώτη υποψήφια πόλη που ψήφισε προϋπολογισμό και γενικά αυτό μας δίνει ένα σχετικό πλεονέκτημα. Μακάρι φυσικά να υπήρχε ακόμα περισσότερος χρόνος για να οργανώσουμε την υποψηφιότητά μας ακόμα καλύτερα”. Τόνισε πάντως ότι “η υποστήριξη του κόσμου θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν έχουμε καθυστερήσει”.
Ερωτώμενος για τα διαδικαστικά και τα οργανωτικά χαρακτήρισε ρεαλιστικό το οργανόγραμμα, αλλά χαμηλό τον προϋπολογισμό με βάση την αναλογία ανά κάτοικο, δηλώνοντας όμως: “Θα καταφέρουμε να το κάνουμε και με λίγα”.
Εκ μέρους του συνδυασμού “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” ο Τάσος Πολυχρονόπουλος χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντική τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή και παράλληλα έκανε λόγο για δεσμευτικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την προγραμματική σύμβαση, ενώ σχολίασε ότι θα έπρεπε να είχαν εγκαίρως καθοριστεί τα βασικά στοιχεία και οι στόχοι του εγχειρήματος αξιοποιώντας όλο το δυναμικό της πόλης. Ακολούθως αναφέρθηκε στη δημοσιότητα που πήρε η προκήρυξη της θέσης του εκτελεστικού διευθυντή, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να ήταν ευρύτερη και να μην αρκεστεί μόνο στα τυπικά, καθώς “αυτό πιθανόν οδήγησε στο να υπάρξει μία μόνο υποψηφιότητα”. Διευκρίνισε πάντως ότι όλες αυτές οι παρατηρήσεις δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με το πρόσωπο του κ. Τσατσούλη, “τα προσόντα του οποίου είναι αξιόλογα και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση”. Κατέληξε δε λέγοντας: “Θα ψηφίσουμε λευκό για να μην φέρνουμε προσκόμματα και επιθυμούμε να βοηθήσουμε τον κ. Τσατσούλη για να είναι επιτυχημένο το εγχείρημα”.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “ήδη η πόλη έχει αρχίσει να συζητάει για την υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας με διάφορες απόψεις” εξέφρασε ο εντεταλμένος για το συγκεκριμένο θέμα δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης, ενώ “απίθανο” χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να μην κερδίσει η Καλαμάτα τον τίτλο ο πρόεδρος της “Φάρις” Θανάσης Ηλιόπουλος - λέγοντας πάντως ότι σε κάθε περίπτωση “μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει η πόλη και οι δημότες της”.
“Τιμή και όραμα” για την Καλαμάτα χαρακτήρισε ο Χρήστος Κορομηλάς από τη διοίκηση της "Φάρις" το ενδεχόμενο η πόλη να αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Ζήτησε να αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις τις πόλεις και στάθηκε ιδιαίτερα στον εθελοντισμό.

ΑΝΑΘΕΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών υποστήριξης της υποψηφιότητας. Ειδικότερα σε πρώτη φάση αναμένεται να προκηρυχθούν οι εξής θέσεις:
1) Γραφίστας (δημιουργία λογότυπου, δημιουργικών, ιστοσελίδας κ.ά.) με αμοιβή 10.500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.
2) Υπεύθυνος συνεργασιών και σχεδιασμού για τον συντονισμό ενεργειών που θα προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση, με αμοιβή 19.500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.
3) Υπεύθυνος επικοινωνίας και διεθνών σχέσεων με αμοιβή 19.500 ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.
Να σημειωθεί ότι τις παραπάνω υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, και την επάρκειά τους θα την κρίνει το Γραφείο Υποψηφιότητας και τριμελής επιτροπή της “Φάρις”, η οποία θα αποτελείται από τον Νίκο Μπασακίδη, την Αναστασία Μπελογιάννη και τον Γιάννη Κανελλόπουλο.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ
Το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται ενημερωτικές εκδηλώσεις για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας. Οπως έγινε γνωστό, την Κυριακή 2 Νοεμβρίου η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” του Μανώλη Μάκαρη προγραμματίζει ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο “Pharae Palace” για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ την Τρίτη 11 Νοεμβρίου ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από το Γραφείο Υποψηφιότητας και το Δήμο Καλαμάτας, με σκοπό να ενημερωθούν περισσότερο φορείς της πόλης και δημότες.
Δ.Πλ.