Σάββατο, 01 Νοεμβρίου 2014 08:02

Πάμισος και Νέδα απειλή πλημμυρών

Γράφτηκε από τον

Στον Πάμισο και στη Νέδα υπάρχουν οι μεγαλύτερες απειλές στη Μεσσηνία για την πρόκληση πλημμυρών το φετινό χειμώνα. Αυτό τονίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" του Διοικητηρίου, με θέμα την ετοιμότητα για πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ενημέρωσε για το σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού. Είπε ότι η αρμοδιότητα των ρεμάτων και η αστυνόμευση της κοίτης ανήκει στους δήμους και ανέφερε πως στις 4 Νοεμβρίου θα γίνει η δημοπρασία για τη νέα εργολαβία καθαρισμού του Αρι, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ. Επεσήμανε πως «έχουμε πρόβλημα στο προσωπικό. Εχουμε μηχανήματα, αλλά δεν έχουμε προσωπικό να τα δουλέψει και σ’ αυτό ζητάμε τη βοήθεια των δήμων». Ενημέρωσε, ακόμα, ότι στον Ταΰγετο υπάρχει μόνιμα εκχιονιστικό μηχάνημα.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Ανδρέας Καραγιάννης στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο από το σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα, όπου υπάρχουν υποστυλώματα στην κοίτη και τη γέφυρα στην Ιατροπούλου και περιμένουν εδώ και πολύ καιρό την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Ζήτησε, επίσης, να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στη Λυγδού.
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Φύκιρης σημείωσε τρία επικίνδυνα σημεία, αναφέροντας: «Ο Πάμισος άμεσα πρέπει να τελειώνει, μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Στη γέφυρα των Χράνων σταμάτησε το έργο. Θα πέσει η γέφυρα, έχει μετακινηθεί το τόξο κατά 40 πόντους. Θα κοπεί ο δρόμος. Ο ποταμός Αίπης στη Νέα Κορώνη έχει να καθαριστεί πάνω από 20 χρόνια. Εχει κλείσει η γέφυρα. Θα την καθαρίσουμε εμείς, αλλά από κει και κάτω είναι αδύνατο».
Ο διευθυντής Δασών Γιώργος Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε στα 340 πέτρινα φράγματα στο Νέδοντα που μειώνουν την ταχύτητα του νερού. Παρατήρησε ότι δεν ενδείκνυνται αντιδιαβρωτικά έργα στα καμένα της Αρχαίας Μεσσήνης και σημείωσε πως «έχουμε μόνο ένα χειριστή που πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί».
Ο δημοτικός σύμβουλος Δυτικής Μάνης Γιάννης Παπαμικρουλέας παρατήρησε ότι υπάρχουν τρία επικίνδυνα σημεία για πλημμύρες στο δήμο, στο Καρυοβούνι (Αράχωβα), τη Μηλιά και την Παλιόχωρα. Παρατήρησε πως ο δήμος έχει μόνο ένα μηχάνημα.
Ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας απηύθυνε έκκληση στον εργοληπτικό κόσμο της Μεσσηνίας να μετάσχει στη δημοπρασία για τη β’ φάση του καθαρισμού του Αρι, την ερχόμενη Τρίτη, ώστε το έργο να είναι έτοιμο πριν το χειμώνα. Ενημέρωσε ότι θα καθαριστούν και τα κανάλια, μεταξύ Αρι και Λυγδούς. Για τον Πάμισο παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμα πρόβλημα 100 μέτρα μετά το φράγμα στον Αρι, παρά τις ενισχύσεις που έχουν γίνει. «Αν σπάσει, θα πλημμυρίσει η Αεροπορία», παρατήρησε και δήλωσε πως «θα επέμβουμε συμπληρωματικά». Αναφέρθηκε ακόμα στις απειλές από τα ρέματα της Ανω Μεσσηνίας, την προβληματική κατάσταση στον παλιό εθνικό δρόμο μεταξύ Νοσοκομείου - Θουρίας και σημείωσε πως χρειάζονται να γίνουν σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα στη Νέδα. Παραδέχθηκε την επικινδυνότητα στο Καρυοβούνι από ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό και ανέφερε πως θα υπάρξει παρέμβαση. Παρατήρησε ότι πρέπει να καθαριστεί το Μιναγιώτικο στην περιοχή Μεθώνης - Φοινικούντας και απάντησε πως θα ολοκληρωθεί η προστασία στη γέφυρα των Χράνων από υφιστάμενες εργολαβίες.
Ο εκπρόσωπος του Ορειβατικού Συλλόγου Μανώλης Αλοίμονος ενημέρωσε ότι «έχουμε ειδικεύσει 10 άτομα στο ορειβατικό σκι και μπορούν να σώσουν ανθρώπους αποκλεισμένους στο χιόνι».
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος ζήτησε να ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο δρόμο Κυπαρισσίας - Φιλιατρών, στην Τερψιθέα και να υπάρξει αντιπλημμυρικό έργο στη Νέδα, γιατί πλημμυρίζουν τα θερμοκήπια και δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί.
Στη συνεδρίαση μετείχαν ακόμα εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, του Λιμεναρχείου, της 120 ΠΕΑ, του 9ου Συντάγματος Πεζικού, του "Μορέα", της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εθελοντικών ομάδων (Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος "Η Αγία Σωτήρα" - Δημήτρης Καρούτζος και Ανδρέας Χριστόπουλος, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - Παρασκευάς Θεολόγος, Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών - Χρήστος Παντζής) και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Γ.Σ.