Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2014 08:32

Παναγιώτης Νίκας: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια να πληρώσουν τα πρόστιμα»

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παναγιώτης Νίκας: «Κυβέρνηση και Περιφέρεια να πληρώσουν τα πρόστιμα»

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος ή η Περιφέρεια πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα» για τις χωματερές, τόνισε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση των δημάρχων της Μεσσηνίας στο υπουργείο, για το αδιέξοδο στην προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών, ο κ. Νίκας επέρριψε ευθύνες κυρίως στην κυβέρνηση - επισημαίνοντας πως «σε αυτό τον τόπο υπάρχει ο δήμαρχος, ο περιφερειάρχης, αλλά και κράτος, η κυβέρνηση η οποία πρέπει να δίνει τον τόνο, τις κατευθύνσεις, κι εμείς όλοι να υπηρετούμε μια εθνική πολιτική».
Επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του για το διαγωνισμό ολοκληρωμένης διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι «αν θέλουμε ο διαγωνισμός να μην πάει στράφι (γιατί οδηγείται στον τοίχο κατευθείαν), πρέπει να συνεργαστούμε για να περισώσουμε ό,τι μπορεί να περισωθεί».
Εξαρχής, στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Νίκας ήταν ξεκάθαρος πως «την ευθύνη της προσωρινής διαχείρισης την έχει ο διαγωνισμός, η Περιφέρεια». Οσον αφορά τη συζήτηση στο ΥΠΕΚΑ, παρατήρησε ότι «σε καμιά 30αριά μέρες από τώρα επιβάλλονται πρόστιμα, και η Πελοπόννησος είναι γεμάτη από χωματερές, γνωστές και άγνωστες στις υπηρεσίες. Κι ο νομός μας έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα».
Δίνοντας εξηγήσεις για την αντίδρασή του, ανέφερε ότι «εδώ και 4 χρόνια η έκφραση των Δήμων της Πελοποννήσου έπαιρνε ομόφωνες αποφάσεις στα υπουργεία που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, να γίνει προσωρινή διαχείριση τύπου Καλαμάτας» - και σημείωσε: «Η εντολή που δόθηκε χθες από το υπουργείο είναι, ει δυνατόν μέσα σε 30 μέρες, οι δήμοι που πετάνε τα σκουπίδια στις χωματερές να έχουν προσωρινή διαχείριση τύπου Καλαμάτας. Αυτό είναι η κατεύθυνση. Ατελής διαχείριση, αλλά διαχείριση. Δεν είναι σκουπιδότοπος».
Για την απειλή των προστίμων ο κ. Νίκας υπογράμμισε: «Τα πρόστιμα είναι εξοντωτικά από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δήμοι που θα πάρουν τα πρόστιμα δε θα έχουν χρήματα να πληρώσουν τους υπαλλήλους. Θα υπάρξει στάση πληρωμών. Και αυτό γιατί χρόνια κοροϊδεύουμε την Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».
Για το αν υπάρχει περίπτωση να τη γλυτώσουμε και πάλι, είπε ότι «επετεύχθη μια συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών: Αν έχουν γίνει βήματα στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, τα δέχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν όμως δεν έχει γίνει τίποτα;».
Ο Π. Νίκας εξέφρασε τη λύπη του «για το γεγονός ότι αγωνιστήκαμε 4 χρόνια να υπάρξει μια προσωρινή λύση. Και αυτό που τους προτείναμε πριν από 4 χρόνια, έρχεται το υπουργείο και το ζητά να γίνει μέσα σε 20 ή 30 μέρες. Αν είναι δυνατόν…».
Επεσήμανε ότι «ή το υπουργείο ή η Περιφέρεια πρέπει να πληρώσουν τα πρόστιμα» και εξήγησε: «Θα είναι κρίμα οι δήμοι που πίστεψαν στις υποσχέσεις -διότι περί αυτού πρόκειται- ότι θα είχε επιλυθεί το πρόβλημα αυτό από το 2013 και δεν έκαναν τίποτα, αυτοί οι δήμοι να επωμιστούν τα πρόστιμα».
Απαντώντας σε ερώτησή μας, ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη λύπη του «γιατί με τα σκουπίδια οδηγούμαστε σε ένα τραγικό αδιέξοδο». Είπε πως δεν τα βάζει με τους συναδέλφους του που πίστεψαν τις υποσχέσεις και παρατήρησε: «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Είμαστε σε αδιέξοδο ως χώρα. Ο Δήμος Καλαμάτας θα βοηθήσει τους συναδέλφους μας και σε επίπεδο τεχνικό».
Γ.Σ.

Σχόλια  

0 # ΓΑΖΗΣ 05-11-2014 14:44
Οχι κύριε τα πρόστιμα πρέπει να πληρώνονται από τους διαχειριστές της εξουσίας, με την περιουσία τους και όχι από τον Κρατικό προυπολογισμό ,γιατί τότε κανένα ασήμαντο ανθρωπάριο δεν θα τολμούσε να ζητήσει την ψήφο του κόσμου.Και εσύ Νίκα όπως εκατοντάδες άλλα ανθρωπάρια, θα φυλάγατε γίδες και εσύ δεν θα ήσουνα Δήμαρχος σε μια από τις προνομιούχες πόλεις της Ελλάδας .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER