Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2014 13:22

Αντιπλημμυρική μελέτη για τον Αγιο Φλώρο ζητεί ο Μανώλης Μάκαρης

Γράφτηκε από την

Την ανάγκη για την εκπόνηση σοβαρής μελέτης απορροής των υδάτων της περιοχής από το Ασπρόχωμα έως τον Αγιο Φλώρο, λόγω της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης. 

 

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) του Δήμου, ο κ. Μάκαρης παρατηρεί πως «με την κατασκευή της νέας εθνικής οδού έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα - εμπόδιο για τη διαμορφωμένη απορροή υδάτων με προσθήκη πρόσθετων προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή, επιτείνοντας τα υπαρκτά προβλήματα της περιοχής από τη μη πρόβλεψη καθαρισμού των ποταμιών και ρεμάτων αυτής». Επισημαίνει ότι «στους οικισμούς της περιοχής, όπως το Ασπρόχωμα, ο Αντικάλαμος, η Σπερχογεία, το Πήδημα, και ο Αγιος Φλώρος, που κατά βάση βρίσκονται σε υψηλότερη στάθμη από την αγροτική περιφέρειά τους, τα προβλήματα είναι έντονα, η δε αγροτική περιφέρεια της περιοχής καθίσταται απρόσιτη το χειμώνα, λόγω των λιμναζόντων υδάτων με καταστροφή των καλλιεργειών. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει να αντιμετωπιστεί με καταγραφή του συνόλου των προβλημάτων της περιοχής, που συνίσταται στην απρόσκοπτη επικοινωνία των υπαρχόντων ρεμάτων και την άρση όποιου εμποδίου παρεμποδίζει την απορροή των υδάτων προς τον ποταμό Αρι που λειτουργεί αντιπλημμυρικά για την περιοχή».

 

Ειδικότερα, για την περιοχή του Αγίου Φλώρου, αναφέρει πως «εκεί ο νέος δρόμος που περνούσε μέσα από την βαλτώδη περιοχή, προέβλεπε την κατασκευή μίας κοιλαδογέφυρας 600 μέτρων περίπου πάνω από τον Πάμισο. Αλλά αντί της κοιλαδογέφυρας η κατασκευάστρια εταιρεία προχώρησε στο μπάζωμα, αλλάζοντας στην ουσία τη φυσική ροή των νερών της βροχής, με αποτέλεσμα τους μήνες των έντονων βροχοπτώσεων πάνω από 1.000 στρέμματα και αγροτικοί δρόμοι να μετατρέπονται σε λίμνη». Παρατηρεί ότι επειδή τα τελευταία 10 χρόνια δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας καθαρισμός στα κανάλια της περιοχής, «στην περίπτωση έντονης βροχόπτωσης κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εκτός από τις δύο κτηνοτροφικές μονάδες, τα δύο αντλιοστάσια του ΓΟΕΒ και αυτού που υδρεύει τη Βαλύρα και την ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά. Εκτός από τα κτήματα κινδυνεύουν και πολλά σπίτια του Αγίου Φλώρου, διότι δεν έχει κατασκευαστεί κανάλι που να προφυλάσσει τα σπίτια από τα βρόχινα νερά που κατεβαίνουν ορμητικά από τα βουνά της περιοχής».