Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2014 08:28

Δήμος Τριφυλίας: Πρόστιμο έως 900 ευρώ ανά δημότη για τις χωματερές

Γράφτηκε από τον
Δήμος Τριφυλίας: Πρόστιμο έως 900 ευρώ ανά δημότη για τις χωματερές

Ωρα μεγάλων αποφάσεων για το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως δήλωσε χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας ίσως είναι το σημαντικότερο συμβούλιο γι' αυτό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.

Ο ίδιος είπε ότι είναι αποφασισμένος να σηκώσει το βάρος αυτών των αποφάσεων και ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, μια και η απόφαση θα παρθεί από αυτούς. Σημείωσε πως στη συνεδρίαση αυτή θα παρθούν αποφάσεις για κλείσιμο ΧΑΔΑ του δήμου -πιθανότατα 2 από τους 3 που έχει σήμερα-, ενώ θα προσδιοριστεί και ο χώρος όπου θα γίνεται η προσωρινή διαχείριση από το δήμο και το Σώμα θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ πέντε «υποψήφιων» περιοχών.
Ο κ. Κατσίβελας έκανε σαφές πως τα πρόστιμα που θα αρχίσουν να τρέχουν από τις 2 Δεκεμβρίου, αν δεν γίνει κάτι,  θα είναι δυσβάσταχτα για το δήμο και τους δημότες -"θα είναι τέτοια που ο δήμος θα καταρρεύσει" ανέφερε χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ότι τα πρόστιμα αν επιμεριστούν ανά δημότη στην καλύτερη περίπτωση είναι της τάξεως των 300 ευρώ και στην χειρότερη φτάνουν τα 900. Επίσης μίλησε για ατολμία και έλλειψη παρρησίας μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, παρά τις αποφάσεις που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο από το 2012 για ολοκληρωμένη διαχείριση.
Χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Κατσίβελας τόνισε: «Σας κάλεσα για να ενημερώσουμε τον τριφυλιακό λαό για ένα πολύ μεγάλο θέμα που έχει δημιουργηθεί, το οποίο βέβαια δεν δημιουργήθηκε σήμερα αλλά κουβαλάει την ιστορία του από το 2011 και το 2012 όπου θα έπρεπε να είχαμε δείξει τόλμη και παρρησία να λύνουμε προβλήματα και όχι να τα αφήνουμε, να τα σκεπάζουμε και σήμερα να τα αντιμετωπίζουμε με την χειρότερη μορφή τους. Δύο Δεκεμβρίου οριστικοποιούνται τα πρόστιμα που θα έχουν οι δήμοι που έχουν ΧΑΔΑ, συνολικά υπάρχουν 90 και από αυτούς, τους 3 έχει ο Δήμος Τριφυλίας. Θέλω να ενημερώσω τους συμπολίτες μας πως αν μείνουμε στατικοί σε αυτή την κατάσταση τα πρόστιμα που θα πέσουν στις 2 Δεκεμβρίου θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει και θα καταρρεύσει και μαζί θα καταρρεύσει και η ίδια η κοινωνία. Για αυτό ήρθε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και να τρέξουμε να προλάβουμε την ύπαρξη του δήμου αλλά και την καλύτερη προοπτική του. Ετσι συγκάλεσα συμβούλιο όπου θα πρέπει να πάρουμε πολύ τολμηρές αποφάσεις που θα έπρεπε να ληφθούν σε συντομότερο χρόνο και με πίστωση χρόνου και αυτή τη στιγμή χρόνος δεν υπάρχει. Ετσι αποφασίζουμε να κλείσουμε ΧΑΔΑ όπως και να προσδιορίσουμε το χώρο της ολοκληρωμένης διαχείρισης, την οποία οφείλαμε να είχαμε ξεκινήσει από το 2012. Θα είναι ίσως η πιο σημαντική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και νομίζω ήρθε η στιγμή που κανείς δεν θα πρέπει να κρυφτεί πίσω από το  δάχτυλό του. Εγώ προσωπικά θα σηκώσω όλο το βάρος των αποφάσεων και καλώ όλους τους δημοτικούς συμβούλους και όλες τις δημοτικές παρατάξεις με συνείδηση ότι υπηρετούμε τον τριφυλιακό λαό να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Κ.Μπ.


NEWSLETTER