Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2014 08:06

Με απόφαση του Δ.Σ: Διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον

Να προχωρήσει από μόνος του ο Δήμος Τριφυλίας στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών του με προώθηση της διαλογής στην πηγή, αλλά και της ανακύκλωσης αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην έκτακτη συνεδρίασή του το βράδυ της Παρασκευής, επαναδιατυπώνοντας ουσιαστικά την απόφαση του 2012 που όμως δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Επίσης αποφασίστηκε το στήσιμο αυτής της εγκατάστασης και η επεξεργασία των σκουπιδιών να γίνει σε ένα από τους έξι χώρους που προτάθηκαν και οι οποίοι θα αξιολογηθούν ως προ την καταλληλότητά τους από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Οι χώροι αυτοί είναι οι 3 σημερινοί ΧΑΔΑ σε Κυπαρισσία, Φιλιατρά και Γαργαλιάνους με τους γύρω από αυτούς έκταση, οι δύο λατομικές ζώνες σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, αλλά και μια δασική περιοχή κοντά στο χωριό Περδικονέρι. Τέλος αποφασίστηκε το κλείσιμο των σημερινών ΧΑΔΑ. Και έτσι από σήμερα κλείνει ο ΧΑΔΑ των Φιλιατρών και τα σκουπίδια από αυτή τη ΔΕ θα πηγαίνουν στον ΧΑΔΑ των Γαργαλιάνων, ο οποίος θα κλείσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου και τότε όλα τα σκουπίδια του δήμου θα πηγαίνουν στον ΧΑΔΑ της Κυπαρισσίας, ο οποίος και θα κλείσει τελευταίος με το ξεκίνημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης και αφού έχει στηθεί η μονάδα επεξεργασίας των σκουπιδιών.


Ολα αυτά, όπως τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, θα κινηθούν με γρήγορους ρυθμούς και εκτίμησε ότι ο δήμος σε 4 μήνες θα είναι έτοιμος να μπει στη νέα διαδικασία διαχείρισης των σκουπιδιών. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο, αφού από τις 2 Δεκεμβρίου θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα από την ΕΕ για τους δήμους που δεν έχουν κάνει τίποτα για την διαχείριση των σκουπιδιών τους. Απέκλεισε λύσεις, όπως να μεταφερθούν τα σκουπίδια σε αδειοδοτημένους χώρους όπως η Ναύπακτος, τονίζοντας ότι το κόστος είναι πολύ υψηλό αλλά και τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι κάποια στιγμή δεν μπορούν να πουν πως δεν τα δέχονται. Οπως είπε, "δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, να δεχόμαστε τα πρόστιμα, με τον κίνδυνο και πρόστιμα να τρώμε και τους ΧΑΔΑ να κλείσουν. Ολα αυτά μπορούν να οδηγήσουν το δήμο σε οικονομική κατάρρευση και φυσικά να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες με σωρούς από σκουπίδια". Κάνοντας μια αναδρομή στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα, στάθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2012 για ολοκληρωμένη διαχείριση, η οποία όμως δεν προχώρησε. "Στην συνέχεια δεν ήθελε και δεν μπόρεσε τότε ο δήμος να πιάσει το καυτό αντικείμενο για το πού θα γίνει αυτή η μονάδα. Ετσι χάθηκαν ευκαιρίες που άλλοι δήμοι εκμεταλλεύτηκαν και σήμερα έχουν λύσει το πρόβλημά τους. Πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια είναι μια ιστορική στιγμή που πρέπει να παρθούν αποφάσεις" τόνισε, και κάλεσε όλους τους συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Οσον αφορά την πρόταση της ολοκληρωμένης διαχείρισης, σημείωσε πως η επεξεργασία θα γίνεται σε ένα κλειστό χώρο όπου καταρχήν θα γίνεται διαλογή ανακυκλώσιμων και μη υλικών. Από τα μη ανακυκλώσιμα τα οργανικά θα γίνονται κομπόστ, ενώ τα αδρανή θα γίνονται μπάλες προκειμένου να πάνε σε ΧΥΤΥ. Θα είναι μια μονάδα με απόλυτο περιβαλλοντολογικό σεβασμό όπου και τα υγρά που θα μένουν, θα επεξεργάζονται από κόμπακτ βιολογικό.
Σημείωσε ακόμη ότι με αυτή την διαχείριση θα είναι προσωρινή. Αν και του δίνει το πλεονέκτημα όταν προχωρήσει και η διαδικασία της Περιφέρειας με την ΤΕΡΝΑ, ο δήμος να έχει μικρότερο όγκο σκουπιδιών, αν και -όπως είπε- δεν θα πρέπει να ακούμε με απόλυτο τρόπο αυτά που λέει η Περιφέρεια.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος σημείωσε πως σήμερα το διαλεγμένο σκουπίδι είναι χρυσάφι, ενώ ανέλυσε και την λειτουργία της διαχείρισης που θα γίνει τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει πάλι η ανακύκλωση από τους πολίτες με κάδους που θα μπουν σε διάφορα σημεία. Επίσης υπογράμμισε και αυτός ότι ο χώρος της επεξεργασίας θα είναι κλειστός και υπογράμμισε πως μια τέτοια επεξεργασία μπορεί να γίνει και μόνιμη χωρίς να εξαρτάται από άλλους.
Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων και πιο συγκριμένα από την μείζονα μειοψηφία ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι "η όλη συζήτηση για το πώς θα γίνει η διαχείριση των σκουπιδιών είχε γίνει το 2012 και είχε παρθεί απόφαση γι' αυτό που είχαν συμφωνήσει όλοι. Σήμερα απλώς χρειαζόταν να πούμε ένα ναι στην τότε απόφαση". Για τις θέσεις που προτάθηκαν είπε ότι οι πέντε είναι αυτές που είχε προτείνει τότε η επιτροπή που είχε συσταθεί με τις οποίες και συμφωνούν, ενώ για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ σημείωσε ότι αυτό πρέπει να γίνει με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια και σίγουρα με βάση το πότε θα ξεκινήσει η αποκατάσταση στον καθένα, με το αν έχουν χώρο να δεχθούν σκουπίδια αλλά και προσβασιμότητα.
Από την ελάσσονα μειοψηφία ο Νώντας Βουδούρης τόνισε καταρχήν ότι επιχειρήθηκε να δοθεί μια άφεση αμαρτιών στην εγκληματική αδράνεια που υπήρξε. Οπως είπε, "ο δήμαρχος προστάτεψε την παράταξή του, καθώς την απόφαση του 2012 οι ίδιοι σύμβουλοι που είναι και σήμερα την είχαν πάρει. Η απόφαση τότε ήταν πρωτοποριακή. Μήπως όμως δεν άρεσε σε ορισμένους κύκλους και μας ανάγκασαν να σταματήσουμε ή ήθελαν να αποφύγουν το κόστος της χωροθέτησης. Τότε μπορούσε να το φτιάξει ο δήμος. Ολο αυτό τώρα λέτε θα το φτιάξει ιδιώτης. Μήπως και αυτός είναι ένας λόγος; Ψάχνετε  συνυπεύθυνους και συνενόχους που θα τα αναλάβει όλα ιδιώτης και εμείς σε αυτή τη λογική δεν θα μπούμε και δεν θα μπούμε γιατί υπάρχουν ευθύνες. Ο φορέας διαχείρισης είναι πολύ σημαντικό θέμα. Αν η υπόθεση αφορούσε μόνο το δήμο, θα συναινούσαν πως όσοι έχουν τις ευθύνες του αδιεξόδου να αναλάβουν και τις ευθύνες τους".
Ο Σαράντος Κουκούμης από τη δεύτερη ελάσσονα μειοψηφίας επισήμανε ότι επειδή τα σκουπίδια είναι χρυσάφι, πάνε να τα εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες. Τόνισε δε πως εφόσον έχουν προχωρήσει οι ενέργειες από την Περιφέρεια, τόσο αφελής είναι ο εργολάβος όταν βλέπει ο ένας δήμος από εδώ και ο άλλος από εκεί διαχειρίζονται μόνοι τους τα σκουπίδια. Στόχος είπε είναι η συσσώρευση των σκουπιδιών και η συσσώρευση της αγανάκτησης των πολιτών ώστε να δοθούν σε ιδιώτες και ζήτησε απαντήσεις για τις ποσότητες πρέπει να δίνονται στην ΤΕΡΝΑ και με πόσο κόστος ανά τόνο.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από αρκετούς δημοτικούς συμβούλους που υποστήριξαν ότι ο δήμος θα πρέπει να προχωρήσει στην διαχείριση από μόνος του, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ακόμη επισημάνθηκε πως σε ό,τι αφορά την χωροθέτηση, δεν χωρούν τοπικισμοί και όσο δύσκολη απόφαση και αν είναι πρέπει να παρθεί.
Από συμβούλους της αντιπολίτευσης σημειώθηκε ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν για την μέχρι τώρα αδράνεια. Από αρκετούς συμβούλους επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους μια μελέτη προκειμένου να αποφασίσουν για το χώρο.
Τελικά η αρχική πρόταση του δημάρχου χωρίστηκε σε τρία σκέλη. Η απόφαση για να προχωρήσει το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης με βάση την απόφαση του 2012, με ενεργοποίηση επίσης της ανακύκλωσης και την διαλογή στην πηγή, πάρθηκε κατά πλειοψηφία διαφωνούντων των Επαμεινώνδα Βουδούρη, Δημήτρη Τάμπαση και Σαράντου Κουκούμη.
Για το κλείσιμο των τριών ΧΑΔΑ πρώτα σε Φιλιατρά, μετά σε Γαργαλιάνους και τέλος στην Κυπαρισσία πάρθηκε ομόφωνα. Ενώ η πρόταση για τις έξι περιοχές οι οποίες θα αξιολογηθούν από την Περιφέρεια, πάρθηκε κατά πλειοψηφία αφού διαφώνησαν οι Επαμεινώνδας Βουδούρης, Δημήτρης Τάμπασης, Σαράντος Κουκούμης, Δημήτρης Κουτσούλης και Γιώργος Ασημακόπουλος.

Κ.Μπ.