Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 20:23

Κινητοποιείται η Τρίπολη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κινητοποιείται η Τρίπολη για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Ο Αρκαδισμός θα αποτελέσει την κεντρική ιδέα της υποψηφιότητας της Τρίπολης για τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, όπως μεταξύ άλλων τονίστηκε στη σημερινή ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει έως τώρα στην αρκαδική πρωτεύουσα.

 

Την παρουσίαση έκανε ο εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος τόνισε:

«Ο Αρκαδισμός είναι ένα διαχρονικό και σύγχρονο κίνημα που αυτοχαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφικός  στοχασμός, κοινωνικό όραμα και στάση ζωής. Θεμελιώνεται σε μια ριζική διαφοροποίηση  της αντίληψης για τον κόσμο και την φύση  μας ως ανθρωπίνων όντων, βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες». 

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναλύθηκε το χρονοδιάγραμμα της υποψηφιότητας, αλλά και οι απαραίτητες από εδώ και στο εξής κινήσεις όπως η ανάγκη σύνταξης χωρικής μελέτης από ειδικευμένο σύμβουλο υποστήριξης, για την καταγραφή και αξιολόγηση υπαρχουσών υποδομών της Τρίπολης και τη διατύπωση προτάσεων για τη δημιουργία νέων (αστικών και αρχιτεκτονικών) υποδομών, τον προσδιορισμό της αρχιτεκτονικής και αστικής ταυτότητας της πόλης, την καταγραφή και αξιολόγηση των αστικών και αρχιτεκτονικών υποδομών της ευρύτερης περιοχής και της Περιφέρειας στο πλαίσιο της διεκδίκησης.

«Ο Αρκαδισμός είναι ένα διαχρονικό και σύγχρονο κίνημα που αυτοχαρακτηρίζεται ταυτόχρονα ως τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφικός  στοχασμός, κοινωνικό όραμα και στάση ζωής. Θεμελιώνεται σε μια ριζική διαφοροποίηση της αντίληψης για τον κόσμο και την φύση μας ως ανθρωπίνων όντων, βρίσκεται στα θεμέλια της περιβαλλοντικής σκέψης και πρακτικής, προτείνει λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα και ενθαρρύνει δημιουργικές πρωτοβουλίες” επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλόπουλος. 

Παράλληλα παρουσιάστηκε ο ιστότοπος της υποψηφιότητας “Tripolis- Arcadia 2021” το οποίο έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση www.tripolisarcadia2021.gr, όπου μεταξύ άλλων έχει αναρτηθεί και η προκήρυξη του διαγωνισμού για το τελικό λογότυπο και το σλόγκαν της υποψηφιότητας.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χριστοδουλόπουλος σημείωσε:

“Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι ένα φεστιβάλ ή πανηγύρι, δεν είναι βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν είναι συγκέντρωση διασημοτήτων, δεν είναι επίδειξη οικονομικής ή πολιτικής ισχύος. Είναι η ευκαιρία που έχει μια πόλη να εκπονήσει να προβάλει πειστικά και να εκτελέσει ένα οραματικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης που θα έχει ως σκοπό την επανατοποθέτηση του στίγματός της στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη. Η Τρίπολη είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση. Ο θεσμός της ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον Δήμο της Τρίπολης να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου της Αρκαδίας και να τον καταστήσει συμμέτοχο στην αναπτέρωση του Αρκαδικού Ιδεώδους και του Αρκαδισμού, ως πολιτιστικού κινήματος”.

 

Τέλος έγινε ενημέρωση για τον κύκλο επαφών που ξεκινά από σήμερα με τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς για τη διαμόρφωση ενός σώματος συμμετοχής και οργανωμένης διαβούλευσης  και για την Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ δήμου και των εταιριών ΚΕΔΗΤ/ΝΠΔΔ/ΔΕΠΕ, για τη δημιουργία του εκτελεστικού σκέλους στην οργάνωση για την προώθηση της υποψηφιότητας. Οπως ειπώθηκε, το οργανωτικό σχήμα θα έχει στελεχωθεί με επιλογή Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Εκτελεστικών Στελεχών και Εξωτερικών Συμβούλων ως τα Χριστούγεννα.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER