Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 10:07

Νίκας: «Μόνο για τσιγγάνους Μπιρμπίτα και Μακαρία»

Γράφτηκε από τον


«Η Μπιρμπίτα και η Μακαρία αγοράστηκαν για τη στέγαση των τσιγγάνων και γι’ αυτό το σκοπό και μόνο μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Αυτό τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, διαφωνώντας εμμέσως πλην σαφώς με την απόφαση του Δήμου Μεσσήνης να ζητήσει το χώρο της Μακαρίας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών.
Επεσήμανε ότι «οι χώροι αυτοί αγοράστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση γι’ αυτό το σκοπό. Εμείς θα επιμένουμε συνεχώς ότι οι χώροι που αγοράστηκαν για τη στέγαση των τσιγγάνων αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τσιγγάνων».
Ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το πρόγραμμα στέγασης αστέγων που υπέβαλε ο Δήμος Καλαμάτας και αφορά και τους τσιγγάνους της Αγίας Τριάδας. Το πρόγραμμα, ποσού 215.500 ευρώ για 25 άτομα, προβλέπει πληρωμή ενοικίου για ορισμένο χρονικό διάστημα και αγορά επίπλων.
Επίσης ο κ. Νίκας, αφού παρατήρησε ότι «μόνο μέσα σε οργανωμένους χώρους μπορεί να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των τσιγγάνων», σημείωσε ότι για την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών στην Αγία Τριάδα και τη μετεγκατάσταση στην Μπιρμπίτα, έχουν εξασφαλιστεί ακόμα: Από το υπουργείο Εργασίας ένα ποσό από 200.000 μέχρι 500.000 ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στην κατασκήνωση της Μπιρμπίτας. Από το υπουργείο Υποδομών μέχρι 60 λυόμενα, προκειμένου να εγκατασταθούν στην Μπιρμπίτα τσιγγάνοι.
Απαντώντας σε ερώτησή μας, ο δήμαρχος Καλαμάτας επέμεινε ότι έχει ενημερώσει για όλα αυτά και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ανήκει ο χώρος της Μπιρμπίτας, και το υπουργείο Εσωτερικών. Επεσήμανε ακόμη: «Εκτίμησή μου είναι ότι θα βρούμε κοινή γλώσσα με την Περιφέρεια. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέρα από την Μπιρμπίτα».

Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Στο μεταξύ, χθες έφτασε στο Δήμο Καλαμάτας ένα έγγραφο από τον Συνήγορο του Πολίτη, που απευθύνεται στον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Διδασκάλου και κοινοποιείται μεταξύ άλλων στο δήμαρχο - το οποίο συμπερασματικά αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ενόψει των ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη σας καλεί να προβείτε στις δέουσες ενέργειες, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ήτοι να προβείτε στη συγκρότηση εισηγητικής επιτροπής και την περαιτέρω διαδικασία έκδοσης απόφασης για μετεγκατάσταση μέρους ή όλου του οικισμού Ρομά, αν τελικά αυτό κριθεί αναγκαίο και χρήσιμο, σε κατάλληλο και οργανωμένο από πριν χώρο, υπό τις εγγυήσεις του ν. 3304/05 και των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων για τα ζητήματα αυτά και γενικά, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική ένταξη των εν λόγω κατοίκων».