Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 13:04

Χάρτα Συνεργασίας Δήμου Τρίπολης και φορέων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

Γράφτηκε από την
Χάρτα Συνεργασίας Δήμου Τρίπολης και φορέων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021

 

 

 

Ξεκίνησε ο μεγάλος κύκλος συναντήσεων των φορέων της Τρίπολης με την οργανωτική Επιτροπή του Δήμου, της αρκαδικής πρωτεύουσας για την διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.  

 

Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε στο δημαρχείο το απόγευμα της Τετάρτης, κλήθηκαν επαγγελματικοί φορείς, μεταξύ των οποίων το Επιμελητήριο Αρκαδίας, το Οικονομικό Επιμελητήριο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΟΕΒA, ο Εμπορικός Σύλλογος της Τρίπολης, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών, ο Δικηγορικός Σύλλογος, Σύλλογος Ζαχαροπλαστών, Ένωση Ξενοδόχων Αρκαδίας και Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής για την διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος παρουσίασε την πορεία προετοιμασίας για την υποψηφιότητα και την Χάρτα Συνεργασίας των Φορέων με το δήμο για την υποστήριξη και προώθηση της υποψηφιότητας.

Συζητήθηκαν η xωρική διάσταση και ο πυρήνας της κεντρική ιδέας της υποψηφιότητας, όπως και οι άξονες συνεργασίας των φορέων και του δήμου. Εξηγήθηκε η τελική διαμόρφωση του οργανωτικού σχήματος υπό τους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει ο «Καλλικράτης» και συμφωνήθηκε η συμμετοχή των Φορέων  στο Σώμα Οργανωμένης Διαβούλευσης “Τρίπολη -Αρκαδία 2021”.

Στο σώμα αυτό  θα αποσταλούν εκπρόσωποι από κάθε φορέα,  και οι εργασίες του θα διέπονται από εσωτερικό κανονισμό, ώστε τα παράγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.   Η συγκρότηση του σώματος αυτού θα γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως τονίστηκε, στα χειροπιαστά οφέλη του θεσμού περιλαμβάνονται:

  • Η ενίσχυση της πολιτιστικής ζωτικότητας της πόλης, η ενδυνάμωση και αύξηση των δικτύων επικοινωνίας και συνεργασίας, η δημιουργία νέων δυνατοτήτων συνεργασίας, νέων πολιτιστικών έργων και παραγωγών, η βελτίωση της δημιουργικής ικανότητας των πολιτιστικών φορέων της πόλης και της περιφέρειας, η βελτίωση της δημόσιας εικόνας της πόλης, η αυξημένη παρουσία στα εθνικά και διεθνή media.
  • Η βελτίωση της πολιτιστικής και γενικής υποδομής, της χωρικής ταυτότητας και της δημόσιας εικόνας της πόλης, με στόχο την ανάρρησή της σε σημαντικό πολιτιστικό κέντρο.
  • Η αποκόμιση έμμεσων ωφελειών από την αξιοποίηση του θεσμού ως “καταλύτη” αστικής ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι αυξημένες επενδύσεις, η αστική ανανέωση / αστικές και περι-αστικές αναπλάσεις, η κοινωνική συμμετοχή και βελτιωμένη υπερηφάνεια των κατοίκων για την πόλη τους. 

 


NEWSLETTER