Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2014 09:02

Και δεύτερη επιστολή Νίκα για τη Μπιρμπίτα: 1,5 μήνα ο Τατούλης κωφεύει για τους τσιγγάνους Αγ. Τριάδας

Γράφτηκε από τον

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είναι που αδιαφορεί για τη διάλυση του καταυλισμού των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας και τη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα.


Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αποκάλυψε χθες ότι από τις 7 Οκτωβρίου -μετά την ευρεία ταραχώδη σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα, στις 26 Σεπτεμβρίου- του έχει στείλει αναλυτικό έγγραφο με τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει για την αποκατάσταση των ζημιών και την αναβάθμιση του χώρου της Μπιρμπίτας, αλλά ακόμα δεν έχει πάρει απάντηση. Και χθες του έστειλε νέο επικαιροποιημένο έγγραφο, ζητώντας του και πάλι την παραχώρηση της Μπιρμπίτας για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων. Μάλιστα, ο κ. Νίκας κοινοποίησε και τα δύο έγγραφα στην αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, γιατί στην προχθεσινή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες γης στα καταπατημένα της Αγίας Τριάδας από τους τσιγγάνους, υποστήριξε ότι ο δήμαρχος δεν έχει στείλει καμία ενημέρωση για το πώς σχεδιάζει την αναβάθμιση της Μπιρμπίτας. Μαζί με το νέο έγγραφο προς τον περιφερειάρχη, ο δήμαρχος επισύναψε και το προηγούμενο.
Στο νέο έγγραφό του, ο κ. Νίκας επισημαίνει ότι με το προηγούμενο είχε γνωρίσει στον περιφερειάρχη «τις παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε να κάνουμε και τη συγκεκριμένη συνδρομή υπουργείων, την οποία έχουμε εξασφαλίσει, δηλαδή: 1) Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της κατασκήνωσης αθιγγάνων με ποσό 200.000 - 500.000 ευρώ, από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, διά του υφυπουργού κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου. 2)  Παραχώρηση έως 60 λυομένων από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την εγκατάσταση αθιγγάνων στην Μπιρμπίτα, διά του κ. Ευστράτιου Σιμόπουλου, γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων». Επιπλέον, ενημερώνει τον κ. Τατούλη ότι «εγκρίθηκε αίτημα του Δήμου Καλαμάτας, που είχε υποβληθεί στο Πρόγραμμα "Στέγαση και επανένταξη" του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για στέγαση αθιγγάνων με επιδότηση ενοικίου και αγορά επίπλων, ύψους 215.500 ευρώ».
Στο νεότερο έγγραφό του ο δήμαρχος, αναφέρει, επίσης: «Ακόμη, ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει (τουλάχιστον σε ένα ποσοστό), στο κόστος ρευματοδότησης των λυόμενων κατασκευών στην Μπιρμπίτα. Ως προς τα άλλα, γνωρίζετε ότι για την Μπιρμπίτα υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός (πολεοδόμηση, μαγειρεία, χώροι υγιεινής, ιατρείο, καφενείο), βάσει των οποίων έχουν εκδοθεί οι αναγκαίες αδειοδοτήσεις και ο Δήμος Καλαμάτας σκοπεύει να αποκαταστήσει τις σχετικές υποδομές. Παρακαλούμε για τις απόψεις σας».
Ο κ. Νίκας υπενθυμίζει τις δύο αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, το 2014 και το 2013, σχετικά με τη στέγαση των τσιγγάνων στην κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα, στην Μπιρμπίτα.
Στο έγγραφο της 7ης Οκτωβρίου, καταλήγοντας ο δήμαρχος ξεκαθαρίζει και παρακαλεί τον κ. Τατούλη να παραχωρήσει κατά χρήση την Μπιρμπίτα για 5 χρόνια. Μάλιστα, εναλλακτικά του προτείνει «να παραχωρήσετε με όποιον άλλο τρόπο νομίζετε εσείς που δεν θα οδηγήσει σε χρονοτριβή». Και δηλώνει πως «είμαστε διαθέσιμοι για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί σας και για αποδοτική συνεργασία για επίλυση του θέματος αυτού».
Γ.Σ.