Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 11:21

Κατσίβελας: «Καμία ανοχή ούτε και συμφωνία στα παρασκήνια»

Γράφτηκε από τον

Να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς το Δήμο Τριφυλίας μέχρι το τέλος του μήνα -οπότε θα είναι ανοικτή η διαδικασία ρυθμίσεων-, καλεί τους οφειλέτες ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Ο οποίος έκανε σαφές πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή ή συμφωνία στα παρασκήνια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας υπονοούμενα για το τι συνέβαινε μέχρι τώρα στο δήμο. Σημείωσε μάλιστα πως όσοι είναι ασυνεπείς δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους που τους παραχωρεί ο δήμος. 

 

Επίσης αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην… επιδρομή δικαστικών προσφυγών που από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα αφορούν έργα ύψους 200.000 ευρώ, τα οποία όπως τόνισε δεν έχουν περάσει τη νόμιμη διαδικασία, κάνοντας σαφές ότι η νέα δημοτική αρχή δεν έχει καμία διάθεση να συνεχίσει τέτοιες διαδικασίες και μάλιστα θα τις αντικρούσει. Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφυγές αυτές αφορούν έργα της περιόδου 2011-2012.

Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυτές προέρχονται ακόμη και από το 2008, δηλαδή από τους καποδιστριακούς δήμους και όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν εισπραχθεί, ενώ ο μεγάλος όγκος φαίνεται ότι αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχει επιχείρηση που εμφανίζεται να χρωστά στο δήμο 800.000 ευρώ, ενώ οφειλές ύψους λίγο πάνω από 1 εκ. ευρώ έχουν τρεις επιχειρήσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κατσίβελας μεταξύ άλλων σημείωσε: «Στις 30 Νοεμβρίου τελειώνει η δυνατότητα ρύθμισης υποχρεώσεων των δημοτών προς το δήμο. Οι οφειλές των δημοτών, οι βεβαιωμένες, παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν ξεπερνάνε τα 3,5 εκ. ευρώ και η συνολική εκτίμηση για τις οφειλές προς το δήμο φτάνει στο ύψος των 6 εκ. ευρώ. Αυτά είναι ελλείψεις εσόδων που στερούν υπηρεσίες προς τους πολίτες, κατά βάση τα έσοδα του δήμου έχουν την φιλοσοφία της ανταποδοτικότητας. Πρέπει να χωρίσουμε τους συμπολίτες μας σε τρεις κατηγορίες, σε αυτούς που είναι συνεπείς και σ' αυτούς που δεν είναι, και αυτοί που είναι συνεπείς πρέπει να τους διακρίνουμε σε αυτούς που μπορούν και σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν. Το βέβαιο είναι ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν είναι συνεπείς στο δήμο αν και μπορούν, αλλά και αυτοί που δεν μπορούν νομίζω ότι με την δυνατότητα των ρυθμίσεων που δίνεται μπορούν να είναι συνεπείς. Θέλω να κάνω σαφές ότι ανοχές και συμφωνίες στα παρασκήνια και καλύψεις δεν θα υπάρξουν από εδώ και στο εξής, επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν δημοτικούς χώρους ή επιφάνειες εστιατορίων, οι οποίοι έχουν οφειλές προς το δήμο να είναι βέβαιοι ότι δεν θα έχουν το δικαίωμα χρήσης πάλι αυτών των χώρων. Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει μια εξυγίανση των οικονομικών των δημοτών προς το δήμο και του δήμου προς τους δημότες.

Ολες οι επιχειρήσεις όπως καταβάλλουν το ΦΠΑ έτσι είναι υποχρεωμένοι να φέρνουν τα στοιχεία τους στο δήμο, να τους καταλογίζει το 0,5% που έχουν εισπράξει από τους συμπολίτες μας και είναι έσοδα του δήμου. Τα έχουν πληρώσει οι συνδημότες μας και είναι ένας φόρος υπέρ του δήμου.

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια επιδρομή δικαστικών προσφυγών προς το δήμο οι οποίες έρχονται από πολύ παλιά χρόνια. Ο δήμος εκτιμά ότι γίνονται προσφυγές για έργα που δεν έχουν περάσει τη νόμιμη διαδικασία και αυτή την στιγμή ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ».

Κ.Μπ.