Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2014 21:19

Δημ. Κουτσούλης: "Θα ήθελα δημοτικούς συμβούλους με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες"

Γράφτηκε από τον
Δημ. Κουτσούλης: "Θα ήθελα δημοτικούς συμβούλους με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες"

 

 

 

 

«Θα ήθελα ένα Δημοτικό Συμβούλιο γεμάτο ανθρώπους με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες, με όρεξη για δουλειά και θέληση για προσφορά. Ας ξεφύγουμε από προτάσεις αφαιμαγμένων, από ιδέες αιρετών που δεν έχουν τίποτα περισσότερο πια να προσφέρουν» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Δημήτρης Κουτσούλης. Μας μιλά για την ενασχόλησή του με την πολιτική και τον δήμο επισημαίνοντας τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν όσο και το τι χρειάζεται αυτός ο τόπος και πώς πρέπει να κινηθεί η δημοτική αρχή.

 

1. Νέος άνθρωπος και νέος επιστήμονας. Εγκατασταθήκατε μόνιμα στη γενέτειρά σας, μία όχι συνηθισμένη απόφαση για πολλούς. Πώς το αποφασίσατε;

«Το αγνάντι της ψυχής μου, η μάνα γη, η Κυπαρισσία. Δεν ήταν εύκολη απόφαση ειδικά με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας. Φεύγοντας από την Ελλάδα δε θα ξαναγυρνούσα και αυτό δεν το επιθυμούσα».

 

2. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Από μικρός δεν δίσταζα να παραθέτω τα επιχειρήματά μου, να καταθέτω την άποψή μου, να αντιπαρατίθεμαι. Είναι πολύ σημαντικό να αναλαμβάνεις την ευθύνη, να εκθέτεις τον εαυτό σου στην ψήφο των άλλων και να μην κάνεις μόνο στείρα κριτική. Τη δεδομένη στιγμή θεώρησα πως είχα και έχω κάτι διαφορετικό να πω και να εκφράσω μία ομάδα ανθρώπων που ποτέ δεν ακούγονταν και γι' αυτό πήρα την απόφαση. Θα μπορούσα ως νέος επιστήμονας και δη ελεύθερος επαγγελματίας, να είμαι σε μία καρέκλα και να παρακολουθώ αμέτοχος. Μακριά από εμένα ο ρόλος του θεατή».

 

3. Ηδη ζήσατε μια προεκλογική περίοδο και τους πρώτους μήνες στην τοπική αυτοδιοίκηση από την θέση μάλιστα του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας;

«Θα είμαι ευθύς. Οι χειρότερες. Για την προεκλογική περίοδο, θα μπορούσα να γράψω βιβλίο. Αρκετός κόσμος δίσταζε να πάρει θέση για καθημερινά ζητήματα που τον απασχολούσαν. Πραγματικά δεν πίστευα ότι στις μέρες μας θα μου έσφιγγε κόσμος το χέρι διακριτικά και θα ψέλλιζε: "Είμαι μαζί σου αλλά δεν θέλω να φανεί, φοβάμαι, γιατί ξέρεις έχω τη δουλειά μου…". Προσωπικά δεν φοβάμαι κανέναν και ελπίζω πάντα σε κάτι καλύτερο».

 

4. Θα λέγαμε ότι η εκλογή σας στη θέση του αντιπροέδρου ήταν επεισοδιακή. Πώς το σχολιάζετε;

«Από την πρώτη στιγμή που έθεσα υποψηφιότητα κάποιοι την αντιμετώπισαν σκωπτικά. Αργότερα όταν είδαν ότι δεν αστειεύομαι και πως τα έβαλα με ανθρώπους και συμπεριφορές που στην περιοχή αποτελούσαν κατεστημένο, φρόντισαν να εξαντλήσουν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να με πληγώσουν. Τους κατανοώ! Είναι δύσκολο να δεχτείς ως αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αυτόν που μερικούς μήνες πριν τον είχες "πετάξει" έξω από το Δημαρχείο και την τότε συνεδρίαση, επειδή απλά ενημέρωσε για την παρακμή του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας».

 

5. Από αυτή τη θεσμική θέση, πιστεύετε ότι χρειάζονται αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου; 

«Πάρα πολλές. Πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να συμμετέχει ουσιαστικά. Είναι αδιανόητο να τίθενται σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας και να μένουμε στο στενό πολιτικό λόγο». 

 

6. Ακούμε συχνά ότι πρέπει να αλλάξει η παλαιού τύπου πολιτική νοοτροπία. Ποια η πρόταση νέων ανθρώπων για την πολιτική;

«Οι νέοι στην πλειοψηφία μας γυρίζουμε την πλάτη στην πολιτική λόγω απογοήτευσης, απουσίας οράματος και ανευθυνότητας των αιρετών. Ωστόσο, ο νέος είναι αυτός που πρέπει να παλέψει, να μάχεται και να θέτει τους όρους στην πολιτική. Θα ήθελα ένα Δημοτικό Συμβούλιο γεμάτο ανθρώπους με καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες, με όρεξη για δουλειά και θέληση για προσφορά. Ας ξεφύγουμε από προτάσεις αφαιμαγμένων, από ιδέες αιρετών που δεν έχουν τίποτα περισσότερο πια να προσφέρουν».

 

7. Πιστεύετε ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης έχει ανεξάρτητο χαρακτήρα ή είναι χειραγωγημένος από την κεντρική πολιτική σκηνή;

«Θα ήθελα να έχει ανεξάρτητο χαρακτήρα. Προσωπικά θα επιθυμούσα ένα κοινό ψηφοδέλτιο με υποψηφίους με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, προερχόμενους από ποικίλες κοινωνικές ομάδες, ώστε η τοπική κοινωνία να επιλέγει τους καλύτερους».

 

8. Πώς κρίνετε τον θεσμό του "Καλλικράτη" ειδικά σε ένα μεγάλο δήμο, όπως η Τριφυλία;

«Οι εμπνευστές του "Καλλικράτη" έπεσαν στην παγίδα της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων και παρεμβάσεων και το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα. Δεν είναι δυνατό να ξεκινάς να χαράζεις διοικητικά εκ νέου την Ελλάδα λαμβάνοντας υπ' όψιν σου όρια νομών και δήμων που έχουν προκύψει από τούρκικα σαντζάκια και βιλαέτια».

 

9. Κατά πολλούς ο Δήμος Τριφυλίας λόγω της ιδιομορφίας και της έκτασής του δεν μπορεί να ομογενοποιηθεί. Εσείς τι πιστεύετε;

«Πρόκειται για λανθασμένη διαπίστωση που έγκειται κυρίως στην απογοητευτική και ζημιογόνα για τον τόπο διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Οι Τριφύλιοι έχουμε κοινά προβλήματα, κοινές αγωνίες και κυρίως κοινή αντίληψη ότι η περιοχή μας έχει καταντήσει το αποπαίδι της Μεσσηνίας, η παραμεθόριος γωνιά της Πελοποννήσου και αυτό έχουμε χρέος απέναντι πρώτα στους εαυτούς μας και σε αυτούς που μας ακολουθούν σαν γενιά, να το αλλάξουμε».

 

10. Ποιο θεωρείτε σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο Τριφυλίας;

«Σίγουρα την καθαριότητα».

 

11. Ποια είναι τα βασικά ατού του δήμου που κατά τη γνώμη σας δεν έχουν αξιοποιηθεί;

«Η γεωγραφική του θέση και η πολιτιστική κληρονομιά του».

 

12. Ποια είναι τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος;  

«Ενδεικτικά αναφέρω μερικά, γιατί πρέπει να γίνουν πολλά. Βελτίωση δρόμων, αναπλάσεις, αποκατάσταση λιμένα Κυπαρισσίας, επαναλειτουργία κολυμβητηρίου κ.ά.».

 

13. Αγροτική παραγωγή και τουρισμός, δύο βασικοί πυλώνες ανάπτυξης, τους οποίους έχει την τύχη να έχει η περιοχή. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος του δήμου;

«Πρώτος ο δήμος οφείλει να αναδείξει την περιοχή με την αξιοποίηση όλων εκείνων των εργαλείων του σύγχρονου μάρκετινγκ προορισμών και τοπικών προϊόντων».

 

14. Σας είδαμε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μην υπερψηφίζετε την πρόταση για την προεπιλογή έξι θέσεων από τις οποίες στη μια θα γίνει η προσωρινή επεξεργασία των απορριμμάτων. Τι αντιπροτείνετε;

«Το θέμα αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα. Μία μακέτα ήρθε στα χέρια μας χωρίς να γνωρίζουμε τον εμπνευστή της. Προσωπικά, περίμενα να δω μια περιβαλλοντική μελέτη, να ακούσω έναν ειδικό, περιβαλλοντολόγο, γεωλόγο, μηχανικό. Αντ' αυτού άκουσα βαρύγδουπες εκφράσεις χωρίς ουσία».

 

15. Για το θέμα των σκουπιδιών φτάσαμε στο… και πέντε και υπό την απειλή των προστίμων αναζητείται επειγόντως λύση. Τι εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνει; 

«Απαιτείται περιβαλλοντική και γεωλογική μελέτη, ενημέρωση των πολιτών για το όφελος και το κόστος, προώθηση της ανακύκλωσης. Αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού της περιοχής μας και όχι βιαστικές λύσεις. Η διαχείριση των σκουπιδιών είναι επιστήμη στην Ευρώπη».

 

16. Σας βλέπουμε με καταιγισμό ερωτημάτων να θέτετε πληθώρα προβλημάτων. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που τα έχει κάνει να συσσωρευτούν;

«Συσσωρεύτηκαν γιατί κάποιοι δεν θέλησαν να τα αγγίξουν. Κομματικές ισορροπίες, ρουσφέτια, κούφιες υποσχέσεις, μικροπολιτικές συμπεριφορές σε συνδυασμό με την αλαζονεία, την ατολμία και την έλλειψη οράματος οδήγησαν εδώ που φτάσαμε».

 

17. Σε λίγες μέρες η νέα δημοτική αρχή κλείνει τρεις μήνες. Πώς κρίνετε την μέχρι τώρα πορεία της;

«Θέλω να είμαι επιεικής γιατί το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να έχω πλήρη εικόνα μπροστά στην πενταετία που θα ακολουθήσει. Μένω στα λόγια του ίδιου του νέου δημάρχου ότι παρέλαβε ένα δήμο ανοχύρωτο με φοβερές ελλείψεις και συνήθειες που δύσκολα αλλάζουν. Το μόνο που θα πω είναι ότι αυτά δεν ακούστηκαν προεκλογικά».

 

18. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική η αντιπολίτευση;

«Η αντιπολίτευση ελέγχει, αναδεικνύει θέματα, αντιπροτείνει, παίρνει πρωτοβουλίες. Συναινεί όταν συμφωνεί και απορρίπτει όταν διαφωνεί».

 

19. Σε πρόσφατη συνεδρίαση η μη αποχώρησή σας όταν αποχώρησε όλη η παράταξή σας σχολιάστηκε. Σηματοδοτεί κάτι;

«Απολύτως τίποτα. Διατηρώ άριστες σχέσεις με όλους».

 

20. Θα λέγαμε ότι στο δήμο έχετε εγκαινιάσει ένα νέο τρόπο επικοινωνίας με τους πολίτες μέσα από τα social media. Τι μηνύματα λαμβάνετε, κυρίως από τους νέους;

«Οι νέοι άνθρωποι επιδιώκουν άμεσα αλλαγή και νέο βηματισμό και επισημαίνω πως ούτε για μένα είναι εύκολο όλο αυτό, αλλά η ενασχόλησή μας με τα κοινά δεν είναι δικαίωμα αλλά υποχρέωση, ώστε να προσφέρουμε και να κρίνουμε. Ειδάλλως μην έχουμε καμία απαίτηση από τους εκλεγμένους άρχοντες».

 

Βιογραφικό

 

Ο Δημήτρης Κουτσούλης μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Είναι ιατρός μαιευτήρας - χειρουργός γυναικολόγος. Υποψήφιος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παράλληλα είναι αριστούχος πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ομιλεί τέσσερις ξένες γλώσσες.


NEWSLETTER