Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 08:08

Αγωγές ύψους 470.000 ευρώ από εργολάβους στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον

Κατά πλειοψηφία -μόνο από την συμπολίτευση- ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τριφυλίας που ανέρχεται μόλις στα 3,4 εκ. ευρώ, το οποίο δεν αφήνει περιθώρια για σχεδιασμούς και έργα αποτυπώνοντας την οικονομική κατάσταση του δήμου.

Μάλιστα αν αφαιρεθούν το ποσό των 2 εκ. και πλέον ευρώ για το δρόμο Γαργαλιάνοι-Βάλτας που είναι από το ΕΣΠΑ και οι πόροι της πολιτικής προστασίας, τότε το πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα, όπως ανέφερε και η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Πανουσιοπούλου είναι μόλις 950.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό επίσης είναι το ποσό των ιδίων πόρων του δήμου που θα διατεθούν για έργα το οποίο φτάνει μόλις τις 115.000 ευρώ. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νώντας Βουδούρης το ποσό αυτό δείχνει το θάνατο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αυτό που επισημάνθηκε από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα είναι ότι θα δοθεί βάρος στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δήμο, που θα αποτελέσει και το στοίχημα για το 2015, με τις βεβαιωμένες να ξεπερνούν τα 3,5 εκ. ευρώ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις αγωγές που καταφθάνουν στο δήμο για έργα που είχαν ανατεθεί με προφορικές συμφωνίες και εντολές. Μάλιστα μετά από σχετικό ερώτημα της αντιπολίτευσης η αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε μια-μια τις αγωγές αυτές που έχουν δικαστεί και αυτές που εκκρεμούν, όπου ακούστηκαν αρκετά ονόματα αιρετών πρώην και νυν που είχαν δώσει τις εντολές. Τα ποσά από αυτές τις αγωγές τις μη ακόμη δικασμένες φτάνουν τις 320.000 και οι δικασμένες τις 150.000 ευρώ.
Στην αρχική του εισήγηση ο δήμαρχος επισήμανε ότι "πλέον οι προϋπολογισμοί είναι κλειστοί και βασίζονται σε έσοδα 7μηνου προηγούμενων ετών. Και πιο συγκεκριμένα ο φετινός σε αυτά του 2013, κατά συνέπεια και το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται σε συγκεκριμένες οικονομικές δυνατότητες. Ολοι θεωρούν αυτό το πρόγραμμα πολύ φτωχό, όμως αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες του δήμου με τα όρια των εσόδων του. Ωστόσο έχει αποτυπωθεί η βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσής του την άνοιξη, εφόσον έχουν βελτιωθεί τα οικονομικά του δήμου. Παίρνω την ευθύνη να διεκδικήσω αυτά που οφείλουν στο δήμο και αυτό είναι το στοίχημα για το 2015. Αυτό έχει πολιτικό κόστος, αλλά θα το σηκώσω και δεν θα αφήσω την αδικία να διασπείρεται στην κοινωνία. Υπάρχουν δημότες που έχουν να πληρώσουν περισσότερα από δέκα χρόνια. Αν δεν είναι εντάξει, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν δημοτικούς χώρους. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η κατάθεση μαζικών μηνύσεων κατά του δήμου για υποχρεώσεις του προς αυτούς για τις οποίες χαρακτηριστικά έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Οι αγωγές φτάνουν τις 320.000 και οι αγωγές που έχουν εκδικαστεί 150.000 ευρώ. Ενώ οι διεκδικήσεις έρχονται ακόμη και από το 2002. Ο δήμος χρώσταγε στον ΟΤΕ 100.000 ευρώ". Και συμπλήρωσε πως με αυτή την εικόνα καταρτήθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα.
Δίνοντας οικονομικά στοιχεία του Τεχνικού Προγράμματος η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Πανουσιοπούλου είπε ότι ανά πηγή χρηματοδότησης είναι από ΣΑΤΑ 637.000, από ίδιους πόρους 115.000, από ΣΑΤΑ σχολικών κτηρίων 49.000, από Πολιτική Προστασία παρελθόντων ετών 112.000, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων 12.000, από το υπουργείο Πολιτισμού 29.000 και από ΕΣΠΑ 2,4 εκ. ευρώ. Συμπλήρωσε πως αν αφαιρεθεί το έργο του δρόμου της Βάλτας που είναι από ΕΣΠΑ και η Πολιτική Προστασία, το πραγματικό Τεχνικό Πρόγραμμα είναι 950.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων Γιάννης Αδρακτάς υπογράμμισε ότι περιλαμβάνονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ομως σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων έχουν αξιολογήσει τις ανάγκες που υπάρχουν και όταν υπάρχει η δυνατότητα θα παρεμβαίνουν. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα, σημείωσε, έχει προβλεφθεί η πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, η διαχείριση των απορριμμάτων, τα δύο συνεχιζόμενα έργα σε Περδικονέρι και Πολυθέα και από και πέρα καλύπτουν τις τρέχουσες.
Σε ερωτήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων, μεταξύ άλλων σχετικά με τις αγωγές που έχουν στο δήμο η κ. Πανουσιοπούλου αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια – μια σχετικά με το πόσο που διεκδικείται, από ποιον εργολάβο, για ποιο έργο, αλλά και από ποιον είχε πάρει την εντολή, για τις αγωγές που έχουν υποβληθεί στο δήμο και ακόμη δεν έχουν δικαστεί και αφορούν εργασίες για ποσά 320.590 ευρώ. Αναφέρθηκε σε διάφορες περιπτώσεις εντολών που είχαν δοθεί από τον πρώην δήμαρχο Κώστα Κόλλια τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Γιάννη Φιλντίση και Γιώργο Σαμπαζιώτη, τους πρώην και νυν αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσίγγανο και Γιάννη Μερκούρη. Σε ό,τι αφορά υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί τα ποσά φτάνουν τις 149.593 ευρώ και είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ αυτών ήταν υποθέσεις του πρώην Δήμου Φιλιατρών από το 2002, από τον πρώην Δήμο Αετού επίσης το 2002, από την "Ακμή" του Δήμου Γαργαλιάνων το 2007-2008, ενώ ένα έργο αφορούσε και εντολή του πρώην αντιδημάρχου και νυν επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου. Οπως ο ίδιος εξήγησε, αφορούσε έργο για το οποίο είχε γίνει μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία. Απλώς είχε προκύψει γραφειοκρατικό λάθος και δεν μπορούσε να πληρωθεί διαφορετικά. Επίσης παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τσίγγανος τόνισε ότι υπήρχαν μελέτες, ωστόσο από γραφειοκρατική εμπλοκή δεν μπορούσαν να εκταμιευθούν τα χρήματα. Σημείωσε επίσης ότι σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων, όπως ήταν οι πλημμύρες που είχαν χτυπήσει την Κυπαρισσία και επί 20 μέρες τεχνικοί της Περιφέρειας ήταν στην περιοχή και έδιναν οδηγίες, δεν μπορούσες να περιμένεις πότε θα γίνουν μελέτες για να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Ενώ και ο κ. Μερκούρης σημείωσε ότι η εντολή του οφείλεται σε έκτακτη κατάσταση, καθώς ακούστηκε το όνομά του σε ένα μόνο έργο.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας δεσμεύτηκε ότι η λειτουργία του δήμου περνάει σε άλλη εποχή. Από εδώ και πέρα, είπε, κανείς δεν θα δώσει προσωπική ανάθεση σε έργο. "Θα γίνεται μόνο με προσωπική μου εντολή και εφόσον υπάρχει έκτακτη ανάγκη και στην συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο ο ίδιος θα δίνει εξηγήσεις", κατέληξε.
Από τους επικεφαλής των παρατάξεων ο κ. Ανδρινόπουλος σημείωσε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα πρέπει να αντικατοπτρίζει το όραμα και το στόχο της δημοτικής αρχής και μπορεί να μην υπάρχει περιθώριο για όραμα, όμως τόνισε δεν έχει ούτε στόχο. Να κάνουμε, είπε, ό,τι προβλέπει ο νόμος για τις οφειλές αλλά να περιοριστούν και οι δαπάνες. Αρκεί, είπε, να γίνει ένας έλεγχος στα τέλη που επιστρέφει η ΔΕΗ. Ασκησε επίσης κριτική σε επιμέρους δαπάνες και έργα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλη η ΣΑΤΑ πάει για συντηρήσεις σε ύδρευση-αποχέτευση. Με αυτό το πρόγραμμα, κατέληξε, δεν καλύπτονται ούτε οι ελάχιστες ανάγκες που υπάρχουν. Για να τονίσει σε δεύτερη τοποθέτηση του ότι εγκρίνουν μόνο τις προμήθειες και τα συνεχιζόμενα έργα.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας ο Επαμεινώνδας Βουδούρης επισήμανε πως το γεγονός ότι ο δήμος έχει να διαχειριστεί μόλις 115 ίδιους πόρους, δείχνει ότι η τοπική αυτοδιοίκηση τελείωσε. Η κατάσταση στο δήμο, είπε, έχει διαμορφωθεί από την μια λόγω της κατάστασης που περιέγραψε ο δήμαρχος και από την άλλη στις κεντρικές πολιτικές επιλογές. Υπάρχει μεγάλη ευθύνη, είπε, ότι έχουν μεταφερθεί πολλές αρμοδιότητες στην ΤΑ, αλλά οι πόροι έχουν περικοπεί. Περιμένω, είπε επίσης, αυτά που λέει ο δήμαρχος να τα τηρήσει, λέγοντας ωστόσο ότι εκλεγμένοι έχουν αποτρέψει τον κόσμο να πληρώσει. Αν αυτό τελείωσε, εμείς -είπε- θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή. Υπογράμμισε ότι σχετικά με τις αγωγές πως πρέπει να μπει φραγμός σε αυτό που συνέβαινε, ενώ αναφέρθηκε σε μεγαλοοφειλέτες που κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτούς.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δεν αμφισβητεί το πλαίσιο και την πολιτική και της κεντρικής κυβέρνησης που έχει οδηγήσει την ΤΑ σε αυτό το σημείο. Τόνισε πως ο δήμος δεν διεκδικεί τους χαμένους πόρους, απλώς αποδέχεται τις περικοπές που γίνονται. Κάλεσε επίσης την δημοτική αρχή να δουν το θέμα των δημοτικών τελών και να μειωθούν σε αυτούς που δεν έχουν. Ενώ μίλησε για κακοδιαχείριση αλλά και για εκτεθειμένα στελέχη της παράταξης της πλειοψηφίας για τα όσα ακούστηκαν για τις αναθέσεις έργων.

Κ.Μπ.