Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 08:00

Εκτορας Τσατσούλης - εκτελεστικός διευθυντής του "Kalamata21": "Μακριά από πολιτικά παιχνίδια"

Γράφτηκε από τον
Εκτορας Τσατσούλης - εκτελεστικός διευθυντής του "Kalamata21": "Μακριά από πολιτικά παιχνίδια"

“Ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί, σφιχτή οργανωτική διαδικασία και μακριά από πολιτικά παιχνίδια”. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας για τη διεκδίκηση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 από την Καλαμάτα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Γραφείου Υποψηφιότητας Εκτορα Τσατσούλη, ο οποίος μίλησε στην “Ε” για τη διαδικασία, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης, αλλά και τα αδύναμα σημεία της στη “μάχη” για τον τίτλο.

Αναφέρεται επίσης στην επιτυχημένη διεκδίκηση του θεσμού από την Πάφο στην οποία συμμετείχε επιτελικά, αλλά και στα οφέλη που πρέπει να προσδοκά η μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τη διεκδίκηση και από πιθανή ανάληψη του τίτλου.
Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Σε ποιους άξονες θα στηριχθεί η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021;
«Η Καλαμάτα είναι αδιαμφισβήτητα η ελληνική πόλη του χορού, η πόλη των ιδανικών της Ελληνικής Επανάστασης, η πόλη των ξακουστών αγροτικών προϊόντων, η πόλη της ερασιτεχνικής δημιουργίας και φυσικά η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ενός ξεχωριστού τόπου πολιτιστικού τουρισμού.
Τα παραπάνω αποτελούν την αρχή της συζήτησης, μιας και τα συγκεκριμένα επιχειρήματα και βάσεις της υποψηφιότητας θα τα αποφασίσουμε μαζί με την πόλη και με συμμετοχικές διαδικασίες. Τίποτα δεν είναι προαποφασισμένο. Aπλά καταγράφω τις πρώτες σκέψεις όλων μας όταν μιλάμε για την Καλαμάτα».   

- Θα θέλατε να μας εξηγήσετε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από σήμερα μέχρι και την ολοκλήρωση της φάσης διεκδίκησης του θεσμού;
«Η διεκδίκηση, όπως γνωρίζετε, χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη, η φάση προεπιλογής όπως ονομάζεται, ξεκινάει με την προκήρυξη του διαγωνισμού από το υπουργείο Πολιτισμού και διαρκεί περίπου 10 μήνες. Περίπου τον Οκτώβριο του 2015 θα καταθέσουμε τον Φάκελο Υποψηφιότητας και θα υποστηρίξουμε το περιεχόμενό του ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής. Εντός της ίδιας μέρας θα ξέρουμε και εάν έχουμε προεπιλεγεί και προχωράμε στην δεύτερη φάση, την φάση τελικής επιλογής.
Εμείς ξεκινάμε με σταθερά και οργανωμένα βήματα κατ’ αρχάς, καταγράφοντας τις πολιτιστικές δυνάμεις και πόρους της πόλης. Μετέπειτα θα προχωρήσουμε σε αξιολόγηση και ανάλυση αυτών των στοιχείων για να τροφοδοτήσουμε και τις διαδικασίες των ομάδων εργασίας που θα ενεργοποιήσουμε από το νέο έτος». 

Δυνατά και αδύνατα σημεία της Καλαμάτας


- Ποια είναι τα δυνατά και ποια τα αδύνατα σημεία της Καλαμάτας σε αυτή την προσπάθεια;
«Δυνατά σημεία είναι αυτά που προανέφερα. Επίσης δυνατό σημείο είναι η αφοσίωση και προσήλωση που έχει η πόλη στον πολιτισμό. Η πόλη στηρίζει τους θεσμούς της, μικρούς και μεγάλους, εκπαιδεύεται και δημιουργεί σταθερά εδώ και πολλά χρόνια. Σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει μία σύμπνοια και ωριμότητα στα θέματα πολιτισμού και στήριξής του. Επίσης κρίνω ότι το νέο επιστημονικό δυναμικό της πόλης με τις ιδέες του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην υποψηφιότητα. 
Ως αδύναμο σημείο βρίσκω προσωπικά την έλλειψη τεχνογνωσίας σε οργανωμένες και επιστημονικές διαδικασίες πολιτιστικής διαχείρισης και προγραμματισμού. Αυτό βέβαια ισχύει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εμείς, ως Γραφείο Υποψηφιότητας ερχόμαστε να υποστηρίξουμε με τεχνογνωσία αυτούς τους τομείς και μέσω της υποψηφιότητας να καθιερώσουμε κάποιες μεθοδολογίες δουλειάς και να μεταδώσουμε μία τεχνογνωσία. Αυτά είναι που θα μείνουν και στην πόλη ανεξαρτήτου αποτελέσματος».

- Ποιες είναι τελικά οι πόλεις - αντίπαλοι της Καλαμάτας σε αυτή την προσπάθεια και ποιον θεωρείτε ως το βασικό ανταγωνιστή;
«Δεν θέλω να μπω σε αυτήν την συζήτηση και παραφιλολογία, μιας και δεν υπάρχει κριτήριο για να κρίνω. Ολες οι πόλεις έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προτερήματα. Ο θεσμός όμως έχει πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και αυτά δεν αφορούν ούτε το μέγεθος, ούτε την ιστορία, ούτε την υπάρχουσα πληθώρα δράσεων σε μία πόλη. Ο θεσμός είναι κατ’ αρχάς ευρωπαϊκός με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης απαιτεί τόσο τεχνογνωσία όσο και ικανή επένδυση για να γίνει σωστά η προετοιμασία.
Προσωπικά και πάλι θα χαρώ να έχουμε ικανούς συναγωνιστές, και όχι ανταγωνιστές, ώστε να υπερισχύσει η πρότασή μας μεταξύ δυνατών προτάσεων!».

- Σκοπεύετε να υπάρχει συνεργασία με άλλες πόλεις που έχουν φιλοξενήσει κατά το παρελθόν το θεσμό και αν ναι, σε ποιο βαθμό;
«Θα υπάρχουν πολλές συνεργασίες και με πόλεις που έχουν ήδη φιλοξενήσει και με υποψήφιες, αλλά και με μελλοντικές διοργανώτριες πόλεις. Δεν θα επεκταθώ για να μην χάσουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα!».

- Ποιες “παγίδες” θα πρέπει να προσέξει η Καλαμάτα για να μην επαναληφθούν τα παραδείγματα προς αποφυγή της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας;
«Ρεαλιστικοί προϋπολογισμοί, σφιχτή οργανωτική διαδικασία και μακριά από πολιτικά παιχνίδια. Μέχρι τώρα έχω μείνει εντυπωσιασμένος τόσο από την εμπιστοσύνη της δημοτικής αρχής όσο και από την ειλικρινή υποστήριξη σύσσωμης της αντιπολίτευσης.  Μακάρι να πορευθούμε έτσι μέχρι και την υλοποίηση του τίτλου».

1 ευρώ επένδυση 8 κέρδος


- Τι έχει τελικά να κερδίσει μία πόλη από την διεκδίκηση αρχικά και από την πιθανή ανάληψη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;
«Μόνο και μόνο ότι μία πόλη αρχίζει και συζητάει για την θέση του πολιτισμού στην καθημερινότητά της είναι ένα μεγάλο κέρδος. Επίσης οι συνεργασίες, οι διαδικασίες, τα δίκτυα και η προβολή που θα έχει η πόλη κατά την υποψηφιότητα, είναι ανεκτίμητα και μία δυνατή κληρονομιά.
Σε περίπτωση ανάληψης του τίτλου τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια. Για να μην επεκταθώ σε ατελείωτες αναλύσεις, με απλούς οικονομικούς όρους θα πω ότι οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι για κάθε ευρώ που θα επενδυθεί στον θεσμό, θα επιστραφούν οχτώ. Δεν γνωρίζω πολλές επενδύσεις με τέτοιο πολλαπλασιαστή κερδών».

- Ποια είναι κατά την εκτίμησή σας η πιο δύσκολη περίοδος, της διεκδίκησης ή αυτή της υλοποίησης των σχεδίων με βάση τα οποία έχει κερδηθεί ο τίτλος;
«Σαφώς και η φάση υλοποίησης! Μπορούμε μεν να κάνουμε ώριμες επιλογές και σοβαρές προτάσεις, αλλά από το 2017 που θα ανατεθεί ο τίτλος μέχρι και το 2021 πολλά μπορούν αν γίνουν. Και όχι με επιλογή μας ή σε θέματα που μπορούμε να επηρεάσουμε».

- Εχετε κερδίσει για λογαριασμό της Πάφου την Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2017. Στην πορεία όμως η συγκεκριμένη διοργάνωση φαίνεται να συναντά δυσκολίες παρά τους αρχικούς θετικούς οιωνούς. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
«Αυτό έρχεται να συμπληρώσει αυτά που είπα στην προηγούμενη ερώτηση. Οταν εμείς κερδίσαμε το φθινόπωρο του 2012 με έναν αρκετά χαμηλό προϋπολογισμό (λειτουργικό κόστος 23 εκ. ευρώ), δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι 6 μήνες μετά θα κατέρρεε η οικονομία και θα δεσμεύονταν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Επίσης έχει να κάνει και με την ετοιμότητα και ωριμότητα ενός δήμου να αναλάβει μία τέτοια υποχρέωση. Δυστυχώς στην Πάφο υπήρχαν προβλήματα, άσχετα με τον θεσμό και τον οργανισμό, τα οποία σίγουρα επηρέασαν και την διοργάνωση. Με μία ματιά στις πολιτικές εξελίξεις της Πάφου θα καταλάβετε τι εννοώ».

- Τον λίγο χρόνο που έχετε εμπλακεί στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην Καλαμάτα, ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από το κλίμα που συναντάτε;
«Πάρα πολύ καλό. Και αυτό και σε υπηρεσιακό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο αποδοχής από τον κόσμο. Επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα μόλις ανοιχτούμε και στην κοινωνία, μιας και ακόμα είμαστε σε στάδιο προετοιμασίας του Γραφείου Υποψηφιότητας και κεντρικού σχεδιασμού των δράσεών μας. Πάντως από την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση έμεινα πολύ ικανοποιημένος και αισιόδοξος».

- Εκτιμάτε ότι πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει την πόλη είτε ως δήμαρχοι, είτε από άλλα πόστα θα πρέπει να επιστρατευθούν στη μάχη της διεκδίκησης ή αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η δημοτική αρχή;
«Αυτό είναι ένα θέμα που το χειρίζεται η δημοτική αρχή, που έχει και τη νομική ευθύνη, αλλά όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να βοηθήσουν. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειώσω, με βάση την εμπειρία μου στον χώρο, ότι είθισται η δημοτική αρχή να κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα και μετά οι υπόλοιποι να συσπειρώνονται γύρω από το όργανο προετοιμασίας, για εμάς το Γραφείο Υποψηφιότητας. Αυτό γίνεται και για πρακτικούς λόγους διαχείρισης επαφών. Φυσικά όλα αυτά αφορούν προσωπικές αποφάσεις του κάθε ενός, είτε είναι αιρετός είτε είναι απλά κάτοικος της πόλης».


Οι απόδημοι Μεσσήνιοι

- Τους απόδημους Μεσσήνιους, που βρίσκονται σε περίοπτες θέσεις στις επιστήμες, τις τέχνες, την πολιτική και την παγκόσμια κοινωνία γενικότερα, πώς σκέπτεστε να τους αξιοποιήσετε;
«Υπάρχουν πολλές σκέψεις. Τόσο σε επίπεδο δικτύων υποστήριξης όσο και σε επίπεδο καλλιτεχνικού προγράμματος. Οπως είπα και στην ενημερωτική εκδήλωση, όλοι θα έχουν ευκαιρία να προσφέρουν. Εμείς φυσικά θα εστιάσουμε και σε συγκεκριμένες ομάδες ενδιαφέροντος όπου και θα προβούμε σε ειδικές ενέργειες και συμφωνίες».

- Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της οικογένειάς σας στην απόφασή σας να επιστρέψετε στην Ελλάδα, και μάλιστα στην Μεσσηνία από όπου κατάγεστε; 
«Ανάμεικτα συναισθήματα. Στο Αμπερντίν είχα την ευκαιρία να μείνω για τουλάχιστον άλλα 5 χρόνια ως συντονιστής του προγράμματος Πολιτιστικής Ανάπτυξης που προέκυψε από την υποψηφιότητα. Θα ήταν μία επαγγελματική σιγουριά και με οικονομική ασφάλεια. Η απόφασή μου να επιστρέψω ήταν δύσκολη τόσο για μένα όσο και για την οικογένειά μου, που έχει τον φόβο της ελληνικής πραγματικότητας.
Φυσικά και νιώθουμε όλοι χαρούμενοι που βρήκα την ευκαιρία να γνωρίσω τις μεσσηνιακές μου ρίζες, αλλά το επαγγελματικό ρίσκο είναι μεγάλο. Παρ’ όλα αυτά με στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις και εγώ βλέπω την υποψηφιότητα της Καλαμάτας ως ένα προσωπικό στοίχημα».


NEWSLETTER