Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 18:47

Δήμος Καλαμάτας: 11,4 εκατ. ευρώ για το Τεχνικό Πρόγραμμα

Γράφτηκε από τον

Στα 11,4 εκ. ευρώ ανέρχεται το Τεχνικό Πρόγραμμα των έργων του Δήμου Καλαμάτας για το 2015, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο. Το ψήφισαν η πλειοψηφία και ο εκπρόσωπος της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας και το καταψήφισαν όλες οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας.

Απαντώντας στα σχόλια και την κριτική των μειοψηφιών, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «με 10 εκ. ευρώ δεν μπορείς να κάνεις τα πάντα, όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια». Ανέφερε πως «ο Δήμος Καλαμάτας είναι στην πρωτοπορία διεκδίκησης και άντλησης πόρων. Το 2014 έγιναν περισσότερα απ’ ότι ψηφίσαμε». Δήλωσε πως «είμαστε κατά των οραμάτων, των "πράσινων αλόγων" και των παραμυθιών, είμαστε υπέρ του προγραμματισμού, της λογικής και του εξορθολογισμού». Παρατήρησε ότι «είμαστε έτοιμοι μελετητικά για το Στάδιο στην Παραλία για έργο 5,5 εκ. ευρώ, για Παιδικό Σταθμό στα Λέικα, για το Γαλλικό Ινστιτούτο, για πάρκο με ποδηλατόδρομο ανατολικά του Νέδοντα». Υπεραμύνθηκε του νέου Δημαρχείου, λέγοντας πως «ούτε ευρώ δεν πλήρωσε ο Καλαματιανός« και αναφέρθηκε στα 5,5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικό έργο από Θουρία έως και Νέα Είσοδο. Είπε ότι «προσδοκούμε να πάρουμε μηχάνημα για να έχουμε μικρότερο κόστος στη διαχείριση των απορριμμάτων», παραδέχθηκε τον κίνδυνο «να χάσουμε οικόπεδα που έχουν απαλλοτριωθεί» και αναφέρθηκε σε έργα που έχουν προγραμματιστεί στην περιφέρεια από τα ΟΠΑΑΧ και το Leader.
Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι «δεν έχουμε ξεκαθαρίσει βασικά πράγματα στο νέο ΕΣΠΑ: Ποιος θα είναι ο τελικός διατάκτης, αυτός που θα βάζει την υπογραφή. Εγώ συμφωνώ να είναι η Διαχειριστική Αρχή και όχι η Περιφέρεια. Δεν είναι πολιτικό το ζήτημα».
Εκφράζοντας επικρίσεις ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης μίλησε για «έργα που δεν προσφέρουν τίποτα στην ανάπτυξη» και παρατήρησε πως «ούτε όραμα ούτε στόχοι υπάρχουν». Πρότεινε «το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει την τακτική του κράτους που βλέπει την αυτοδιοίκηση φοροεισπρακτικά και δεν αποδίδει θεσμοθετημένους πόρους». Στη δευτερολογία του τόνισε επίσης ότι «αν δεν υπήρχε το νέο Δημαρχείο, θα υπήρχε κάτι άλλο πιο σημαντικό να διεκδικήσουμε. Οι προτεραιότητες δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Δημήτρης Οικονομάκος ανέφερε ότι «ψηφίζουμε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Ούτε την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ δε θα πάρουμε». Και παρατήρησε πως «απουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά, τα αντιπυρικά και τα αντισεισμικά έργα». Εκανε λόγο για «κατασπατάληση πόρων που δεν καλύπτουν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες». Στη δευτερολογία του είπε ότι «η δημοτική αρχή ελέγχεται για τη στήριξη στη σημερινή κυβέρνηση και στις προηγούμενες που μας έφεραν έως εδώ», ενώ πρόσθεσε πως «είναι τέτοιο το πλαίσιο που δεν μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς για τα έργα και τις προτεραιότητες».
Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας είπε ότι «είναι ένα πρόγραμμα βιτρίνας που χαρακτηρίζεται από το καλαματιανοκεντρικό του χαρακτήρα».
Ο σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε για «παρεμβάσεις με αποσπασματικό χαρακτήρα χωρίς σχέδιο και προοπτική» και πρόσθεσε: «Δεν ιεραρχεί στόχους, δεν καταγράφει προτεραιότητες. Δεν προβλέπει διανοίξεις ρεμάτων, ούτε διανοίξεις δρόμων. Δεν υπάρχει καμία πρόταση για επέκταση ποδηλατόδρομου».
Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος εκτίμησε ότι «το πρόγραμμα δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα», μίλησε για «εγκατάλειψη της περιφέρειας και της υπαίθρου» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για φυσικές καταστροφές. Σχεδιάζετε έργα που δε θα γίνουν ποτέ».
Θετική άποψη με κριτική για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων εξέφρασε ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας. Στη δευτερολογία του υποστήριξε πως «για την κρίση φταίνε όλα τα κόμματα της μεταπολίτευσης. Το 1989 είχαμε συγκυβέρνηση».