Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 18:27

65,4 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
65,4 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας

Στα 65,4 εκ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας για το 2015, τον οποίο ψήφισε κατά πλειοψηφία προχθές το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Τον υπερψήφισαν η πλειοψηφία και  εκπρόσωπος της "Ελληνικής Δράσης", ενώ τον καταψήφισαν οι υπόλοιπες μειοψηφίες, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, την κυβέρνηση, τις "πολιτικές των μνημονίων", καθώς και τον "Καλλικράτη".

Εντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στην αυτοδιοίκηση άσκησε πάντως και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, διαμαρτυρόμενος «γιατί η αυτοδιοίκηση δεν έχει ανεξαρτησία και έχει μεταβληθεί σε γρανάζι της κεντρικής διοίκησης».
Ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης σημείωσε πως «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δεν είναι κοινωνικός, δε γίνονται δράσεις για την υγεία, για την καταπολέμηση της ανεργίας. Δεν είναι αναπτυξιακός, δεν είναι διεκδικητικός προς την κεντρική εξουσία». Επέκρινε την κυβέρνηση που έχει μειώσει τους πόρους στην αυτοδιοίκηση, παρά τη φορολογική καταιγίδα όπως ανέφερε, αλλά και τη δημοτική αρχή, γιατί δεν έχει σε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος είπε ότι «ο προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, φορομπηχτικός, που εντάσσεται στη λογική των μνημονίων διαρκείας. Οι δήμοι δεν έχουν αυτοτέλεια, αυτονομία. Υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Απαξιώνονται όλες οι υπηρεσίες του δήμου με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους».
Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή, είπε ότι «δεν αναφέρεται για την πρωτογενή παραγωγή. Εγκαταλείψατε τα δημοτικά διαμερίσματα Αριος, Θουρίας, Αρφαρών. Επιβαρύνατε τον προϋπολογισμό με προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις. Είναι ένας προϋπολογισμός κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των προεκλογικών σας εξαγγελιών».
Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος ανέφερε πως «είναι προϋπολογισμός των δανεικών, του μηδενικού προγραμματισμού και της μηδενικής ανάπτυξης. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και δείχνουν ότι ο δήμος είναι υπερδανεισμένος. Δεν υπάρχουν έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, δεν υπάρχει προγραμματισμός. Χαρατσώνουμε τους δημότες και τους επαγγελματίες, και τους δίνουμε καρναβάλια και λευκές νύχτες».
Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι «είναι ισοσκελισμένος, πλεονασματικός ο προϋπολογισμός, δεν υπάρχει κάτι μεμπτό», και ζήτησε έργα στην περιφέρεια του Δήμου.
Απαντώντας και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των μειοψηφιών, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε πως «εδώ δεν είναι Βουλή των Ελλήνων» και παρατήρησε ότι «ο προϋπολογισμός έχει περάσει από 40 κύματα ελέγχων. Εχει εγκριθεί και έχει συνταχθεί από το κράτος
Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί ανήκω σε ένα χώρο που είναι υπέρ της ελεύθερης αυτοδιοίκησης». Ο δήμαρχος εξέφρασε τη διαμαρτυρία του, «γιατί η αυτοδιοίκηση έχει μεταβληθεί σε γρανάζι της κεντρικής διοίκησης» - και επικρίνοντας την κυβέρνηση σημείωσε μεταξύ άλλων: «Είμαι υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε αυτονομία ψήφισης προϋπολογισμού, ψηφίζουμε τον εγκεκριμένο από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν έχουμε ανεξαρτησία, αυτονομία. Θέλουμε ελέγχους, αλλά όχι να σ'τον στέλνουν έτοιμο να τον ψηφίσεις. Τα έσοδα των δήμων έχουν μειωθεί κατά 65%-70%. Είναι προϋπολογισμός μη αυξήσεων, υπάρχει πιστοληπτική ικανότητα και  ο δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος. Θα κοιτάξουμε να μαζέψουμε τα χρήματα που μας οφείλονται, για να είμαστε βιώσιμοι, να μπορούμε να λειτουργήσουμε». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εισροές στο δήμο θα αυξηθούν εντυπωσιακά και θα βελτιωθεί το σκέλος των εσόδων από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και από χρηματοδότηση έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Μάκαρης διευκρίνισε ότι «καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό, εκτός από τις δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζόμενων και των εργοδοτικών εισφορών».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER