Κυριακή, 07 Δεκεμβρίου 2014 09:02

Δημήτρης Μπούχαλης: "Ο Δήμος Καλαμάτας από τους πιο εύρωστους στην Ελλάδα"

Γράφτηκε από τον

«Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της χώρας», παρατηρεί στην "Ε" ο Δημήτρης Μπούχαλης, αντιδήμαρχος Οικονομικών. Επισημαίνει πως η μεγαλύτερη επιτυχία του ως αντιδήμαρχος θα είναι «ο μηδενισμός των υποχρεώσεων του δήμου».

Σημειώνει ότι «στόχος μας είναι, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο κέντρο, να κάνουμε περισσότερα για την περιφέρεια και τα χωριά μας». Ο Δ. Μπούχαλης δηλώνει παρών σε οποιαδήποτε διεργασία αφορά την παράταξη και τη διαδοχή στο Δήμο Καλαμάτας.

1 Νιώθετε ότι είναι δικαίωση για την προηγούμενη θητεία σας η επιλογή του δημάρχου να είστε ξανά αντιδήμαρχος Οικονομίας και Οικονομικών;
«Θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη δικαίωση, για εμένα προσωπικά, είναι η επικράτηση αυτής της παράταξης, την οποία υπηρετώ από την πρώτη στιγμή, για τρίτη συνεχόμενη περίοδο στο Δήμο Καλαμάτας. Το παν είναι η ομάδα, όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε». 

2 Τελικά πόσο είναι το πλεόνασμα του Δήμου Καλαμάτας; Εχει βάση η αμφισβήτηση από τη μείζονα μειοψηφία;
«Το ταμειακό πλεόνασμα είναι αυτό που επανειλημμένως έχει ανακοινώσει ο δήμαρχος. Πρόσφατα κατά την παρουσίαση του ισολογισμού του 2013 αποδείχθηκε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της χώρας».

3 Ποια θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία σας με την ολοκλήρωση των καθηκόντων σας ως αντιδήμαρχος;
«Ο μηδενισμός των υποχρεώσεων του Δήμου Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά στο στόχο, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές έχουν σχεδόν μηδενιστεί και όλοι πλέον πληρώνονται στην ώρα τους».

4 Ποια ήταν τα πιο σημαντικά έργα της προηγούμενης δημαρχοντίας Νίκα;
«Το νέο Δημαρχείο, οι νέες σχολικές μονάδες, οι αναπλάσεις της πλατείας Βασιλέως Γεωργίου, της Φαρών και του Ιστορικού Κέντρου και η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων με την ολοκληρωμένη διαχείριση που γίνεται πλέον».


5 Ποια είναι τα μεγαλύτερα στοιχήματα της δημοτικής αρχής για τη νέα δημοτική θητεία;
«Η στήριξη των ορεινών περιοχών του δήμου μας, η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μέσω της βελτίωσης των υποδομών στην παραλιακή ζώνη, η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων και τέλος η λειτουργία ενός πλήρως ψηφιακού δήμου».  

6 Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει από τους πιο υψηλούς φόρους και τέλη σε όλη την Ελλάδα;
«Ο Δήμος Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Αντιθέτως προχώρησε σε μειώσεις, ειδικά σε δήμους οι οποίοι συγχωνεύθηκαν μαζί μας και είχαν αυξημένα τέλη σε σχέση με τον κεντρικό δήμο. Ολα αυτά τη στιγμή που ο Δήμος Καλαμάτας, μετά το κλείσιμο της Μαραθόλακκας, είναι ο μόνος δήμος σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που εδώ και μια πενταετία έχει υποστεί κόστος εκατομμυρίων ευρώ από τη διαχείριση των απορριμμάτων, την στιγμή που ακόμη και σήμερα δήμοι λειτουργούν χωματερές δίπλα στη θάλασσα».   

7 Πώς θα χαρακτηρίζατε τον προϋπολογισμό του 2015;
«Ο προϋπολογισμός του 2015 επειδή έχει στηριχθεί στα έσοδα του 2013 και του α’ εξαμήνου του 2014, είναι υποχρεωτικά ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός».

8 Ο νόμος με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εξόφληση οφειλών έφερε πολλά, ανέλπιστα χρήματα στα ταμεία του δήμου;
«Εφερε χρήματα στα ταμεία του δήμου, όμως σε σχέση με το σύνολο των οφειλών, αυτά ήταν ένα μικρό μέρος αυτών». 

9 Είναι λογικό ο δήμος να ζητάει χρήματα για οφειλές από τη δεκαετία του '80, ακόμα και από πεθαμένους;
«Τα ποσά αυτά αφορούν κλήσεις του ΚΟΚ. Οι κλήσεις αυτές έχουν προθεσμία 5 ετών προκειμένου να βεβαιωθούν. Στις δε περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης του οχήματος είναι αρχικά άγνωστος (στις πλείστες των περιπτώσεων), ο χρόνος αυτός μπορεί να παραταθεί. Ο χρόνος παραγραφής επέρχεται 20 χρόνια μετά τη βεβαίωση. Στις περιπτώσεις που έχει επέλθει παραγραφή, οι υπάλληλοι του δήμου διαγράφουν τις οφειλές επί τόπου, για το δε θέμα των ανθρώπων που έχουν αποβιώσει μας λυπεί το γεγονός, αλλά δυστυχώς από καμία διάταξη νόμου δεν προκύπτει η δυνατότητα διαγραφής των οφειλών».    

10 Τα πάρκινγκ του Νέδοντα έχουν τα αναμενόμενα έσοδα ή υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα;
«Με τη διαχείριση που γίνεται τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί τα έσοδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για επιπλέον αύξηση».     

11 Εχουν λυθεί οι διαφορές, οι αντιπαραθέσεις για το "Καλαματιανό Καρναβάλι";
«Κοιτάμε μπροστά, είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως όλων μας ο στόχος είναι ένα καλύτερο και ποιοτικότερο καρναβάλι».

12 Εχει μέλλον το καρναβάλι στην Καλαμάτα ή θα κινδυνεύσει, καθώς δεν έχει σύμμαχο και την παράδοση;
«Το καρναβάλι ήρθε για να μείνει, αρκεί να συνεχίσει η στήριξη που έχει μέχρι σήμερα, πρώτα και πάνω από όλα από τους ίδιους τους καρναβαλιστές, οι οποίοι στο 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι ξεπέρασαν τους 5.000 και κατά δεύτερον από τους επαγγελματίες της πόλης μας».

13 Οι αναπλάσεις είναι από τα αγαπημένα έργα του δημάρχου. Τι απαντάτε στις επικρίσεις που ακούγονται γι' αυτό;
«Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με το βλέμμα στραμμένο στην τουριστική ανάπτυξη. Είναι λογικό λοιπόν να δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα, στο κέντρο, στην Παραλία και στο Ιστορικό Κέντρο. Να σας αναφέρω όμως και κάτι άλλο. Το σύνολο των αναπλάσεων κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας δεν ξεπέρασε τα 2 εκ. ευρώ. Γνωρίζει ο κόσμος ότι η αλλαγή των αμιαντοσωλήνων, έργο που εκτελείται τώρα, έχει προϋπολογισμό 4,8 εκ. ευρώ, ενώ η αναβάθμιση του βιολογικού θα στοιχίσει 5 εκ. ευρώ».  

14 Αρκετοί μιλούν για αδιαφορία της δημοτικής αρχής για την περιφέρεια, για τα χωριά. Είναι κοντά στην πραγματικότητα αυτή η άποψη;
«Προσπαθήσαμε στη διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας, έγιναν αρκετά. Στόχος μας είναι, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις στο κέντρο, να κάνουμε περισσότερα για την περιφέρεια και τα χωριά μας».

15 Το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα για την πόλη. Είναι έτοιμη να  υποδεχθεί την ολοκλήρωση του περιφερειακού αυτοκινητοδρόμου;
«Η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη πόλη. Είναι τυχερή που έχει στο κέντρο της ένα τόσο μεγάλο πάρκινγκ. Ο περιφερειακός κατ’ εμέ θα λύσει κυκλοφοριακά προβλήματα».

16 Αισιοδοξείτε πως θα λυθεί το πρόβλημα με τους τσιγγάνους στην Αγία Τριάδα;
«Είμαι αισιόδοξος, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις, από τις οποίες  διαφαίνεται και η πρόθεση της κυβέρνησης να λυθεί το θέμα, αρκεί η Περιφέρεια να πράξει τα δέοντα». 
  
17 Το νέο Δημαρχείο θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες;
«Το νέο Δημαρχείο, ένα έργο το οποίο δεν επιβάρυνε ούτε με ένα ευρώ το δημότη της Καλαμάτας, όχι μόνο θα βελτιώσει την παροχή υπηρεσιών στους δημότες, θα προσφέρει ασφαλή πρόσβαση στα ΑμεΑ, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, -αποτέλεσμα της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας-, αλλά θα αναστήσει και μια γειτονιά η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα μετά την μεταφορά του Νοσοκομείου».

18 Είστε και μέλος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. Πώς σχολιάζετε την κόντρα του δημάρχου με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ, που είναι και αντιπεριφερειάρχης;
«Είμαι υπέρ της άποψης του δημάρχου, την οποία σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις, όχι μόνο στηρίζει αλλά επικροτεί και η κυβέρνηση. Η μοναδική λύση για να λυθεί το πρόβλημα με τους αθίγγανους της Αγ. Τριάδος είναι η Μπιρμπίτα. Οσο πιο σύντομα συναινέσει και η Περιφέρεια σε αυτό, τόσο πιο σύντομα θα λυθεί και το πρόβλημα των κατοίκων της Αγίας Τριάδας».     

19 Ο δήμαρχος έχει ανακοινώσει πως αυτή θα είναι η τελευταία του θητεία. Ο διάδοχος πρέπει να επιλεγεί από την παράταξη ή μπορεί να είναι και νέο πρόσωπο;
«Αν και είναι νωρίς να συζητάμε, αν ποτέ τεθεί αυτό το θέμα, νομίζω ότι τα στελέχη της "Πρωτοβουλίας" θα πρέπει να έχουν τον πρώτο και κύριο λόγο».

20 Ο Δημήτρης Μπούχαλης μπορεί να είναι ένας από τους ενδιαφερομένους διαδόχους του δημάρχου Καλαμάτας;
«Τυγχάνω από τα πρώτα μέλη αυτής της παράταξης, είμαι στο πλευρό του δημάρχου από την πρώτη μέρα που ίδρυσε την "Πρωτοβουλία". Δηλώνω παρών σε οποιαδήποτε διεργασία αφορά αυτήν την παράταξη».



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Δημήτρης Μπούχαλης γεννήθηκε στο Ελαιοχώρι (Γιάννιτσα). Είναι το πρώτο παιδί της πολύτεκνης οικογένειας του Σταύρου Μπούχαλη και της Ελένης Μάλαμα. Είναι παντρεμένος με την Αναστασία Παγάνη και πατέρας δύο αγοριών, του Σταύρου και του Παναγιώτη. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο Ελαιοχωρίου και το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο Καλαμάτας. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά - Τμήμα Οικονομικό (Α.Β.Σ.Π.). Το 2012 ήταν πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα, το 2011 - 2012  αντιδήμαρχος Οικονομικών και το 2013 - 2014 αντιπρόεδρος της πολιτιστικής επιχείρησης "Φάρις".