Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 08:10

Ο ανταγωνισμός Κοινωνικού και Δημοτικού Ιατρείου: Πολιτικό μεροκάματο με την αλληλεγγύη

Γράφτηκε από τον

Συνολικά 3.000 άνθρωποι εξυπηρετούνται δωρεάν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Καλαμάτας, στη συντριπτική τους πλειονότητα ανασφάλιστοι και άνεργοι που… δεν βγάζουν άκρη με το ΠΕΔΥ. Στα περίπου δύο χρόνια λειτουργίας του έχει εξυπηρετήσει πάνω από 15.000 ιατρικές πράξεις, τόσο στον χώρο του -με τους 6 παθολόγους, 6 οδοντίατρους και τη μία παιδίατρο που προσφέρουν υπηρεσίες- όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία των 60 συνεργαζόμενων μαζί του γιατρών, σε όλο το νομό.

Τα πιο πάνω στοιχεία γνωστοποίησαν, μεταξύ άλλων, οι εθελοντές του εν λόγω φορέα σε αντιπροσωπεία δημοτικών συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας που υπό τον επικεφαλής του συνδυασμού Μανώλη Μάκαρη επισκέφθηκαν χθες τον χώρο του Ιατρείου, στο παλιό Νοσοκομείο.
Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο οδοντίατρος Μιχάλης Μπορνόβας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μέχρι και την αρχή του φετινού χρόνου -κι αυτό παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι μέχρι τώρα έχει κλαπεί τρεις φορές, σε ισάριθμες διαρρήξεις, ο υπολογιστής με τις σχετικές καταχωρίσεις.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΝ
Τόσο ο ίδιος, όσο και η προκάτοχός του, κοινωνική λειτουργός Φένια Εξακουστίδου, σημείωσαν ότι παρεμβάλλονται συνεχώς εμπόδια στη λειτουργία του Ιατρείου, καταγγέλλοντας ότι δύο φορές έχουν βρει κομμένο το καλώδιο ηλεκτροδότησης, ενώ πλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και την πρόθεση της δημοτικής αρχής να στεγάσει τη ΔΕΥΑΚ στο κτήριο της παλιάς νοσηλευτικής σχολής, όπου δραστηριοποιείται το Κοινωνικό Ιατρείο.
Οπως τόνισαν, όμως, από την πλευρά τους οι εθελοντές που μετέχουν στην προσπάθεια αυτή δεν πρόκειται να συναινέσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να παραδώσουν έναν χώρο στον οποίον έχουν καταθέσει μέχρι τώρα πολλή δουλειά και -κυρίως- τεράστιο απόθεμα ψυχής.
Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν έχει εκδηλώσει καμία πρόθεση συνεργασίας, παρά το σχετικό πρωτόκολλο που έχει υπογράψει με το Κοινωνικό Ιατρείο και το οποίο -όπως κατήγγειλαν- παραμένει κενό γράμμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
«Εμείς από την πλευρά μας συνεργαζόμαστε με το Δημοτικό Φαρμακείο, όχι όμως και με το Δημοτικό Ιατρείο» σημείωσε, παρεμβαίνοντας ο γιατρός Τάσος Πουλόπουλος, εθελοντής, επιστημονικός υπεύθυνος Κοινωνικού Ιατρείου. Οπως εξήγησε, δεν μπορούν να συνεργαστούν με μία δομή που συνταγογραφεί δωρεάν αποκλειστικά και μόνο σε ασφαλισμένους:
«Η δωρεάν εγγραφή συνταγών αποτελεί ειδική μεταχείριση που εξαργυρώνεται πολιτικά» κατήγγειλε ο Τ. Πουλόπουλος, παρατηρώντας ότι η πρακτική αυτή στο Δήμο Καλαμάτας δεν συνάδει με τον θεσμό των Δημοτικών Ιατρείων που «ανέκαθεν συνέδραμαν άπορους. Πλέον, τα Δημοτικά Ιατρεία δεν έχουν έρεισμα, ούτε ηθικό, ούτε ουσιαστικό» επισήμανε, αντιπαραθέτοντας ότι το Κοινωνικό Ιατρείο είναι μια αυτόνομη και αυτοδιαχειριζόμενη δομή, που δεν πρόκειται να δεχθεί «ούτε επιτηρητές ούτε εγκάθετους».

Ο Μ. ΜΑΚΑΡΗΣ
Στο σημαντικό ρόλο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ο Μ. Μάκαρης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τόνισε ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ότι το Κοινωνικό Ιατρείο «αποτελεί παράδειγμα προς όλους μας για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, μέσα από την αυτο-οργάνωση και την εθελοντική προσφορά, η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί το άλλοθι της Πολιτείας για τη δική της ανεπάρκεια».
Β.Γ.Μ.