Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014 12:17

Ομοφωνία για το σχέδιο Κηπούπολης στο ΔΣ Καλαματας

Γράφτηκε από την

Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ενέκρινε στην προχθεσινή του συνεδρίαση να υποβάλει εκ νέου ο δήμος την πρότασή του για πολεοδόμηση της Κηπούπολης με αρτιότητα 600 τ.μ., πρόσωπο 20 μέτρα και συντελεστή δόμησης 0,6.

 

Οπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη πρόταση είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι με αυτή «δεν διαφυλάσσεται η φυσιογνωμία της περιοχής και δεν διασφαλίζεται ήπια δόμηση προαστιακού χαρακτήρα», εισηγούμενο αρτιότητα 1.000 τ.μ. και συντελεστή δόμησης 0,4.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου Ανδρέα Καραγιάννη, μέσα στα 32 χρόνια από όταν ξεκίνησε η εκπόνηση της μελέτης, τα δεδομένα στην υπό συζήτηση περιοχή έχουν αλλάξει εντυπωσιακά, καθώς -όπως είπε- προκύπτει ότι από το σύνολο των 126 οικοπέδων στην Κηπούπολη, μόνο 60 ξεπερνούν τα 1.000 τ.μ. κι από αυτά μόνο τα 37 είναι πάνω από 1.200 τ.μ.

«Η θέσπιση αρτιότητας 1.000 τ.μ. είναι, κατά την άποψή μας, έξω από την πολεοδομική θεώρηση της πόλης, διότι στο σύνολο των ήδη πολεοδομημένων εκτάσεων στο ΓΠΣ του 1986, η μεγαλύτερη θεσπισμένη αρτιότητα σε περιοχή κατοικίας είναι 400 τ.μ. και πρόσωπο 15 μ.» επισήμανε ο Α. Καραγιάννης.

Για αδικία μίλησε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης Γιώργος Λουμάκης, παρατηρώντας ότι οι ιδιοκτήτες της περιοχής αγωνίζονται εδώ και 32 χρόνια για να την εντάξουν στο σχέδιο πόλης, ενώ πρόσθεσε ότι η ονομασία «Κηπούπολη» είναι αυθαίρετη, αφού είναι γνωστή ως Μπαριάμαγα. «Το ΣτΕ βασίστηκε σε λάθος στοιχεία, μετά από 32 χρόνια ελάχιστα οικόπεδα έχουν απομείνει να είναι πάνω από 1.000 τ.μ.» παρατήρησε ο Γ. Λουμάκης.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε ότι το τελικό κείμενο πρότασης που θα φύγει από τον δήμο θα συνταχθεί με τη συνεργασία των ιδιοκτητών και θα περιλαμβάνει τις θέσεις τους.

 

Δίκαιο χαρακτήρισε το αίτημα των ιδιοκτητών ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης, ενώ με την πρόταση του δήμου -να επιμείνει δηλαδή στην αρτιότητα των 600 τ.μ. και τον συντελεστή δόμησης 0,6- τάχθηκαν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί του Δημοτικού Συμβουλίου.