Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014 18:19

Αναστάσιος Αδρακτάς: Γεωργία και τουρισμός πυλώνες της ανάπτυξης στην Τριφυλία

Γράφτηκε από την

«Μονόδρομος για την περιοχή της Τριφυλίας αποτελεί ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Εκεί έχει πέσει το βάρος των συνδημοτών μας και της δημοτικής αρχής» σημειώνει ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας Αναστάσιος Αδρακτάς. Υπογραμμίζει επίσης ότι πρέπει να αφήσουν όλοι πίσω το παρελθόν και να γίνουν μια γροθιά, ώστε να βάλουν ένα λιθαράκι για να πάει μπροστά ο τόπος.

1 Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;
«Είμαι από τους ανθρώπους που αγαπώ τον τόπο μου. Αυτό ήταν ένα ερέθισμα που με έκανε να πάρω αυτή την απόφαση».

2 Πιστεύετε ότι λείπουν σήμερα νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες από την τοπική πολιτική σκηνή;
«Πράγματι λείπουν νέοι από την πολιτική σκηνή. Ο λόγος κατά την άποψή μου έχει να κάνει με το ότι είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση που επικρατεί».

3 Τι νομίζετε ότι θα πρέπει να αλλάξει στην αντίληψη αυτών που ασχολούνται με τα κοινά του τόπου;
«Θα πρέπει όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά να αφήσουμε πίσω το παρελθόν και να γίνουμε όλοι μια γροθιά ώστε να βάλουμε ένα λιθαράκι για να πάει μπροστά ο τόπος μας».

4 Ο "Καλλικράτης" στο Δήμο Τριφυλίας ξεκίνησε με πολλές τοπικές αντιπαραθέσεις. Εχουν ξεπεραστεί αυτές σήμερα;
«Πρόκειται για μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνενώσεις των πρώην καποδιστριακών δήμων αλλά με την αύξηση των πολλών αρμοδιοτήτων καθώς και με την περικοπή πόρων και προσωπικού. Μέχρι τώρα υπήρχαν πολλές αντιπαραθέσεις, πιστεύω όμως ότι στην πορεία αυτά θα ξεπεραστούν».

5 Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας για να μπορέσει να ομογενοποιηθεί ο δήμος;
«Εχει επιτευχθεί μια σχετική ώσμωση των κοινωνιών, όχι όμως και ομογενοποίηση, τουλάχιστον στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε. Είναι επομένως ένα ζητούμενο που μένει να δούμε αν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε».

6 Από την θέση σας στο προεδρείο του Δ.Σ. πώς κρίνετε τις συνεδριάσεις του Σώματος;
«Ολες οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεξάγονται σε ήρεμο κλίμα και δεν έχουν να κάνουν με αυτές που γίνονταν στο παρελθόν. Αυτό δείχνει πως όλοι έχουν καταλάβει το ρόλο τους και θέλει να βοηθήσει ο καθένας από τη μεριά του το δήμο».

7 Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που θα πρέπει να αλλάξει ή να βελτιωθεί σε αυτές;
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αλλάξει κάτι».

8 Θα λέγαμε ότι ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η παρουσία συχνά αρκετών πολιτών. Πώς το βλέπετε;
«Η παρουσία των πολιτών στα Δημοτικά Συμβούλια είναι ένα θετικό στοιχείο και δείχνει ότι θέλουν να μαθαίνουν νέα που αφορούν το δήμο τους και την ευρύτερη περιοχή».

9 Είδαμε να ψηφίζεται ένα λιτό τεχνικό πρόγραμμα και ένας λιτός προϋπολογισμός. Μπορεί να ελπίζει ο δημότης της Τριφυλίας σε μια αναπτυξιακή πορεία αυτή τη θητεία;
«Σύμφωνα με τα χρήματα που υπάρχουν στο δήμο τροποποιείται και το τεχνικό πρόγραμμα. Αν στην πορεία αυξηθούν τα έσοδα του δήμου θα αλλάξει το τεχνικό πρόγραμμα».

10 Βλέπουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες εισπράξεων οφειλών ακόμη και από τους έχοντες. Ποια πολιτική πιστεύετε ότι πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος πάνω σε αυτό;
«Πράγματι υπάρχουν δυσκολίες στο να μαζέψει έσοδα ο δήμος, γι' αυτό μπήκαμε στη διαδικασία ρύθμισης δόσεων. Τα πρώτα δείγματα έδειξαν να ανταποκρίνεται ο κόσμος».

11 Ο Δήμος Τριφυλίας είναι μεγάλος, μεγάλα προφανώς και τα προβλήματά του. Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα;
«Ενα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του δήμου είναι τα σκουπίδια. Αμέσως μετά είναι η αγροτική οδοποιία καθώς και ο βιολογικός των Γαργαλιάνων. Είμαι πεπεισμένος ότι στην πορεία θα λυθούν».

12 Ποια πλεονεκτήματα πιστεύετε ότι έχει αυτός ο τόπος;
«Μονόδρομος για την περιοχή της Τριφυλίας αποτελεί ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Εκεί έχει πέσει το βάρος των συνδημοτών μας και της δημοτικής αρχής».

13 Καυτό ζήτημα για τη νέα δημοτική αρχή αποτελεί η διαχείριση των σκουπιδιών. Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν μια αποτελεσματική λύση;
«Το ζήτημα των σκουπιδιών θα λυθεί με την ανακύκλωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση. Ηδη έχει παρθεί απόφαση για κατασκευή εργοστασίου σκουπιδιών. Εχουν προταθεί 6 περιοχές για να γίνει το εργοστάσιο, έχουν σταλεί στην Περιφέρεια τα απαραίτητα έγγραφα και περιμένουμε γνωμοδότησή της για την περιοχή».

14 Ακούσαμε πρόσφατα ότι το ζήτημα του βιολογικού καθαρισμού Γαργαλιάνων ταλανίζει εδώ και 18 χρόνια τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Πώς το σχολιάζετε;
«Εχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις».

15 Επίσης σε ό,τι αφορά τους Γαργαλιάνους βλέπουμε ότι υπάρχει στασιμότητα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο και δεν έχει ανοίξει ως θέμα από τη νέα δημοτική αρχή. Ποιες είναι οι προθέσεις σας;
«Στόχος μέσα στην 5ετία είναι να ανοιχτεί και να προχωρήσει».

16 Ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού έχει μείνει στη μέση ενώ υπάρχουν και πολλά ζητήματα με τις απαλλοτριώσεις. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;
«Ο δρόμος Γαργαλιάνοι - Ρωμανού είναι έργο της Περιφέρειας. Πρόσφατα επαναχρηματοδοτήθηκε με σκοπό να ολοκληρωθεί. Εμείς σαν δημοτική αρχή παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

17 Υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης των λουτρών Βρωμονερίου από τη δημοτική αρχή, δεδομένου ότι διεκδικούνται και από το Δήμο Πειραιά;
«Ολοι μιλάμε προεκλογικά για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών. Υπάρχουν όμως σημαντικές δυσκολίες, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η σημερινή κατάσταση των πηγών που θα πρέπει να μας κάνει όλους πιο φειδωλούς».

18 Θα γίνει κάτι με το "Τουριστικό" Γαργαλιάνων, το μπαλκόνι του Ιονίου, το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο και κλειστό;
«Εχει νομιμοποιηθεί, προσπαθούμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα με σκοπό την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».

19 Σε αυτή τη δύσκολη εποχή για όλους τι θα πρέπει να περιμένει ο πολίτης της Τριφυλίας από τη νέα δημοτική αρχή;
«Στόχος όλης της δημοτικής ομάδας είναι να λύσουμε κατά κύριο λόγο τα ζητήματα της καθημερινότητας. Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα προβλήματα είναι πολλά, εμείς από την πλευρά μας θα δώσουμε προτεραιότητα στα πιο σοβαρά».

20 Είστε αισιόδοξος για το μέλλον αυτού του τόπου;
«Είμαι αισιόδοξος γι' αυτό τον τόπο. Ζούμε σε μια περιοχή όπου οι συνθήκες είναι ιδανικές για ανάπτυξη». 


Βιογραφικό
Ο Αναστάσιος Αδρακτάς γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1975. Αποφοίτησε το 1993 από το Λύκειο Γαργαλιάνων. Από το 1997-2004 εργαζόταν στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Νόμου Μεσσηνίας. Από το 2006 ως το Μάρτιο του 2014 είχε το πρακτορείο του ΚΤΕΛ στους Γαργαλιάνους. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους.