Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2011 12:23

Από σήμερα στη Μαραθόλακκα η μονάδα της "Ram";

Γράφτηκε από την

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος

 

Από σήμερα ενδέχεται να ξεκινήσει η μεταφορά της μονάδας μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης της "Ram Europe" στην παραχωρημένη από το κράτος έκταση 31 στρεμμάτων στη Μαραθόλακκα - με τα μέλη της Ομάδας Δράσης για τον Ταΰγετο και τους κατοίκους της περιοχής να δηλώνουν έτοιμοι ν' αντισταθούν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Η συγκεκριμένη πληροφορία πάντως δεν διαψεύστηκε από χείλη της δημοτικής αρχής - γεγονός που ενισχύει την πιθανότητά της.

Εξάλλου, μιλώντας για τη διαχείριση των σκουπιδιών ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε ότι εντός των προσεχών 2-3 ημερών αναμένεται η επίσημη απόφαση διοικητικού κλεισίματος της Μαραθόλακκας από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και αυτή για την αποκατάσταση των 3 χωματερών του Δήμου Καλαμάτας.

Οσον αφορά την πορεία των διαδικασιών εξεύρεσης οριστικής λύσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη διαχείριση απορριμμάτων, ο δήμαρχος Καλαμάτας εμφανίστηκε προβληματισμένος, κυρίως λόγω της στάσης της ηγεσίας της Περιφέρειας να κρατάει κλειστά τα χαρτιά της. Παράλληλα έκανε γνωστή την πρόθεση πολλών δημάρχων της Πελοποννήσου να δώσουν οργανωμένα το "παρών" στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Τρίπολη, με σκοπό να ζητήσουν -όπως είπε- συγκεκριμένες εξηγήσεις για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να τοποθετηθούν τόσο οι κίτρινοι κάδοι για τα οργανικά υπολείμματα όσο και αυτόματα μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Επίσης, στις σκέψεις της δημοτικής αρχής βρίσκεται η παροχή σημαντικής έκπτωσης στα τέλη καθαριότητας για όσους αποδεδειγμένα θα χρησιμοποιούν κάδους οικιακής κομποστοποίησης.

Ταυτόχρονα, στην τελική ευθεία βρίσκονται -σύμφωνα με τον κ. Νίκα- οι αδειοδοτήσεις για το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης της λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ

ΟΙ ΚΑΡΒΕΛΑΙΟΙ

 

 

Ετοιμο να αντισταθεί σε κάθε δραστηριότητα διαχείρισης απορριμμάτων στη... Νέα Μαραθόλακκα εμφανίστηκε κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας “Παναγία η Σιδερόπορτα”. Με ομόφωνο ψήφισμα το οποίο εξέδωσε, ο σύλλογος δηλώνει μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε για τη συνεχή υποβάθμιση της περιοχής μας, με κάθε τρόπο, και να εμποδίσουμε την τοποθέτηση της "Ram" (επεξεργασία απορριμμάτων) στη δασική περιοχή Νέα Μαραθόλακκα Ταϋγέτου».