Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015 14:24

214.00 ευρώ στο ταμείο του Δήμου Μεσσήνης από συνολικά χρέη 1,2 εκατ. ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
214.00 ευρώ στο ταμείο του Δήμου Μεσσήνης από συνολικά χρέη 1,2 εκατ. ευρώ

Μόλις 214.000 ευρώ είναι το ζεστό χρήμα που μπήκε στο ταμείο του Δήμου Μεσσήνης από τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιάννη Μπρατσιάκο, ο δήμος έχει ακόμα να λαμβάνει 344.000 ευρώ σε δόσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ξεπερνούν το 1,2 εκατ. ευρώ. 

Ο κ. Μπρατσιάκος δηλώνει δυσαρεστημένος για το μικρό ποσό που μπήκε στο ταμείο. Οπως λέει, εκτός ρύθμισης έμειναν χρέη 558.774 ευρώ, ενώ από το ποσό των 680.000 ευρώ που εντάχθηκε συνολικά στη ρύθμιση, διαγράφηκαν προσαυξήσεις 120.000 ευρώ. «Βλέπουμε καθαρά την αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων των δημοτών και γενικά των Ελλήνων φορολογουμένων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ομως ο νόμος αλλά και η οικονομική δυσπραγία των δήμων επιβάλλει να βρεθεί τρόπος για να μαζευτούν έσοδα. Οπότε, μια λύση η οποία ήδη ασκείται από το δήμο είναι η δέσμευση του ΑΦΜ των φορολογουμένων στη ΔΟΥ. Τακτική που σύμφωνα με τον κ. Μπρατσιάκο αποδίδει, όμως για το τι θα γίνει για να εισπραχθούν τα οφειλόμενα ξεκαθαρίζει ότι θα το αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή. Ο νόμος βέβαια παρέχει και τη δυνατότητα για δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων. 

«Οι διαδικασίες αυτές που πρέπει να γίνουν από εδώ και μετά είναι χρονοβόρες. Θα πρέπει να ενημερωθεί η Οικονομική Επιτροπή και να πάρει τις αποφάσεις που ορίζει ο νόμος», αναφέρει ο αντιδήμαρχος. Λέει ακόμα πως δέσμευση του ΑΦΜ στην Εφορία «έχει γίνει σε πάρα πολλούς. Από εκεί και μετά περνάμε σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, που ορίζει ο σχετικός νόμος». Ομως το αν αυτό θα γίνει «θα το αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή αφού ενημερωθεί για όλα αυτά τα στοιχεία».

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, συνολικά 60 οφειλέτες ζήτησαν ρύθμιση του χρέους τους σε δόσεις. Εφάπαξ εξόφλησαν τις οφειλές τους 96 δημότες και πέτυχαν έτσι διαγραφή των προσαυξήσεων. 

Οσο για το σε ποιες περιπτώσεις γίνεται δέσμευση του ΑΦΜ, ο κ. Μπρατσιάκος λέει πως «συνήθως οι οφειλές από 300 - 400 ευρώ και πάνω στέλνονται στην Εφορία». 

Καταλήγοντας ο Γιάννης Μπρατσιάκος λέει πως κατά ένα μέρος αποδίδει η δέσμευση του ΑΦΜ και σημειώνει πως «φαίνεται εδώ η καθαρή αδυναμία να πληρώσει ο φορολογούμενος. Η θέση μας είναι δύσκολη, δηλαδή το να προβούμε σε πιο κατασταλτικά μέτρα, αλλά δυστυχώς το ορίζει ο νόμος. Διαφορετικά θα βρεθούμε υπόλογοι».

Ν.Κ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER