Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015 08:45

139 πολίτες ζητούν από το Δήμαρχο Καλαμάτας: Μείωση διδάκτρων στις καλλιτεχνικές σχολές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
139 πολίτες ζητούν από το Δήμαρχο Καλαμάτας: Μείωση διδάκτρων στις καλλιτεχνικές σχολές

Καλλιτεχνική παιδεία προσιτή σε όλους, ζητούν πολίτες της Καλαμάτας με σχετικό έγγραφο τους το οποίο κατέθεσαν χθες στο Δήμο Καλαμάτας. Το κείμενο, το οποίο έχει ανέβει στο γνωστό σάιτ Αvaaz, είναι υπογεγραμμένο από 139 πολίτες (ηλεκτρονικά και χειρόγραφα). Η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών συγκεκριμένα γίνεται στη σελίδα http://www.avaaz.org/eI/petition/Dimotiko_Symvoylio_Dimoy_Kalamatas_Kallitehniki_paideia_gia_oloys/?nyhQIib. Η επιστολή αναφέρει: ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

"Ανεβαίνοντας ένας επισκέπτης τα σκαλιά δίπλα από την εκκλησία της Υπαπαντής για να φθάσει στο κάστρο θα αντικρίσει ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο, μέσα από το οποίο ξεπηδούν ένα σωρό μελωδίες. Αν κοντοσταθεί και λίγο θα δει αρκετά παιδιά να μπαινοβγαίνουν κρατώντας μουσικά όργανα, που κάποιες φορές τα ξεπερνούν στο μπόι. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Ωδείο της πόλης.
Κατεβαίνοντας ο ίδιος επισκέπτης την Αριστομένους, αν στρίψει απέναντι από τα αγάλματα της πλατείας, θα συναντήσει ακόμα ένα όμορφο νεοκλασικό κτήριο. Αν μπει μέσα θα δει πλήθος παιδιών να μαθαίνουν χορό. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται η Δημοτική Σχολή Χορού της πόλης.
Συνεχίζοντας την βόλτα του στην παραλία ο ίδιος επισκέπτης, μετά το λιμάνι θα συναντήσει ένα ακόμα νεοκλασικό κτήριο, με ένα τεράστιο ζωγραφισμένο πανό να κοσμεί την πρόσοψη του. Αν μπει μέσα θα δει παιδιά κάθε ηλικίας να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν με τον πηλό και με άλλα υλικά. Ρωτώντας θα μάθει ότι εκεί στεγάζεται το Δημοτικό Εικαστικό Εργαστήρι της πόλης.
Είναι σίγουρο ότι φεύγοντας από την πόλη μας αυτός ο επισκέπτης θα έχει σχηματίσει την άποψη ότι η πόλη μας θεωρεί την καλλιτεχνική παιδεία των παιδιών της μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν μάλιστα τύχει να μάθει ότι στην πόλη μας ιδρύθηκε το 1985 η πρώτη Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης της χώρας, θα θεωρήσει τους δημότες της πολύ τυχερούς αφού θα νομίσει ότι δίνεται σε όλους η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε κάποια καλλιτεχνική δραστηριότητα.
Ίσως η γνώμη του αυτή να αλλάξει αν μάθει και τα δίδακτρα που απαιτούνται για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα που παραδίδονται από της Δημοτικές αυτές σχολές. Για την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτούνται το λιγότερο 25 ευρώ την ώρα. Για να παρακολουθήσει κάποιος μαθήματα αγγειοπλαστικής θα χρειαστεί περίπου 40 ευρώ το μήνα, ενώ για να συμμετέχει στα μαθήματα χορού θα πρέπει να δαπανήσει γύρω στα 60 ευρώ, ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεται.
Βέβαια, οι ιθύνοντες προσαρμοζόμενοι στις επιταγές της εποχής θέσπισαν εκπτώσεις μέχρι 20% για ευπαθείς ομάδες (όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άνεργοι κ.α.) καθώς και για την φοίτηση αδερφών σε κάποια από τις σχολές της "Φάρις". Ωστόσο, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό τους η ιδέα ότι μπορεί κάποιο παιδί να θέλει να μάθει μουσική αλλά να ασχοληθεί ταυτόχρονα και τον χορό ή τα εικαστικά. Ή πολύ περισσότερο ότι εκτός από τα παιδιά μια οικογένειας, μπορεί και κάποιος γονιός να θέλει να ασχοληθεί με την μουσική ή τα εικαστικά. Έτσι όλες αυτές οι περιπτώσεις δεν δικαιούνται καμία έκπτωση επιβαρύνοντας υπέρογκα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καλείται η κάθε οικογένεια να "ξεδιαλέξει" ποιο μέλος της θα συμμετέχει στα αντίστοιχα μαθήματα.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση που επικρατεί απέχει αρκετά από το να χαρακτηρίζονται οι σχολές Δημοτικές και η "Φάρις" κοινωφελής επιχείρηση. Χωρίς να λάβουμε μέρος στην αντιπαράθεση αν θα έπρεπε οι Δημοτικές Υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν στους δημότες (οι οποίοι επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη), για τα κόστη λειτουργίας των Δημοτικών Σχολών και πώς αυτά προκύπτουν ή να συγκρίνουμε τα δίδακτρα των Δημοτικών Σχολών με άλλες ιδιωτικές εικαστικές σχολές και τι προσφέρει η κάθε μία από αυτές, θεωρούμε ξεκάθαρα ότι τα δίδακτρα των Δημοτικών Σχολών καλλιτεχνικής παιδείας είναι υπερβολικά.
Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του υψηλού επιπέδου σπουδών που προσφέρουν, ούτε των στελεχών τους, του πάθους τους και της διάθεσης για προσφορά που τα διακρίνει. Ωστόσο και μόνο το επίθετο "δημοτικός" στους τίτλους των σχολών θα έπρεπε να μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου σπουδών (όπως και γίνεται), προσιτές όμως σε όλους.
Θέλουμε να μπορούμε να δώσουμε την δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλέξουν με τι θέλουν να ασχοληθούν, να πειραματιστούν με την μουσική, τον χορό και τα εικαστικά, όπως κάναμε και κάποιοι από εμάς στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΠΑΚ. Δεν θέλουμε να κοιτάμε το πορτοφόλι μας κάθε φορά που το παιδί μας ζητάει να συμμετάσχει σε κάποια Δημοτική Σχολή. Ίσως κάποιοι από εμάς να θέλουν να συνεχίσουν αυτό που σταμάτησαν ως παιδιά ή ακόμα και να πραγματοποιήσουν ένα παιδικό όνειρο.
Το επιχείρημα της γενικότερης οικονομικής κατάστασης δεν μας συγκινεί. Ιδιαίτερα στην σημερινή οικονομική κατάσταση ο Δήμος θα έπρεπε να δώσει διέξοδο σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν στην καλλιτεχνική παιδεία. Η ενασχόληση με οποιοδήποτε από τα αντικείμενα της μουσικής, του χορού ή των εικαστικών πέρα από όλες τις άλλες θετικές επιδράσεις που είναι γνωστές στους περισσότερους, απεγκλωβίζει τους συμμετέχοντες από το πλέγμα απαισιοδοξίας που μας έχει περιβάλλει και βοηθάει στην καλύτερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων.
Ζητάμε η καλλιτεχνική παιδεία που προσφέρεται από τον Δήμο μας να είναι προσιτή σι όλους και όχι σε λίγους και εκλεκτούς. Εξορθολογισμό - μείωση των διδάκτρων σε όλες της Δημοτικές Σχολές καλλιτεχνικής παιδείας.
Σημαντικές εκπτώσεις στα μέλη της ίδια οικογένειας και στα δίδακτρα των Δημοτικών Σχολών που αφορούν το ίδιο άτομο. Θέσπιση ικανοποιητικού αριθμού υποτροφιών αριστείας και για τις ευπαθείς ομάδες. Καμία έκπτωση στο επίπεδο των σπουδών".

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER