Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015 18:31

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας για το σκουπιδοεργοστάσιο

Γράφτηκε από την
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας για το σκουπιδοεργοστάσιο

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του Δήμου Οιχαλίας ενημέρωσαν μέσω Skype, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, το Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες για τις μέχρι σήμερα και για τις προσεχείς ενέργειες του δήμου, σχετικά με την αποτροπή εγκατάστασης του σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη. Η  ενημέρωση και η συζήτηση έγιναν σε ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα και γενικά επικράτησε η συναίνεση.

Ο Μάριος Χαϊνταρλής ανέφερε ότι έχει ήδη ασκηθεί προσφυγή ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ μέσα στη νόμιμη προθεσμία και ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου θα έχει κατατεθεί ο φάκελος με τα πρόσθετα υπερασπιστικά στοιχεία που πρόκειται να επικαλεστεί ο δήμος και τα οποία προκύπτουν από τις μελέτες (σ.σ.: Καλλέργη, η οποία έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει κατατεθεί στο δήμο, και του γραφείου Παρασκευόπουλου, η οποία καθυστέρησε λόγω του αιφνίδιου θανάτου του περιβαλλοντολόγου Αλέξιου Παρασκευόπουλου αλλά ολοκληρώνεται από το γιο και συνεργάτη του, Γ. Παρασκευόπουλο - τη συνέχιση της συνεργασίας με τον οποίο αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο).
Επιπρόσθετα ο κ. Χαϊνταρλής έδωσε τη διαβεβαίωση ότι εντός των προσεχών ημερών θα γίνει παρέμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στο οποίο έχει κατατεθεί υποχρεωτικά η σύμβαση του προτεινόμενου έργου, λόγω ύψους της επένδυσης.
Ο Γιώργος Καλλέργης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δικής του επιστημονικής μελέτης από την οποία προκύπτει -όπως αυτός χαρακτηριστικά τόνισε- ότι ο προτεινόμενος χώρος για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου στη θέση "Ονι" της Καλλιρρόης είναι εντελώς ακατάλληλος.
Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη του γραφείου του ως προς τα περιβαλλοντικά στοιχεία ολοκληρώνεται τις προσεχείς ημέρες και θα είναι έτοιμα να συνυποβληθούν μαζί με τα υπόλοιπα πρόσθετα στοιχεία, που θα υποβληθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήσεις που τους τέθηκαν από εκπροσώπους συλλόγων και από δημοτικούς συμβούλους.
Από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η εμπιστοσύνη στους επιστημονικούς συνεργάτες του δήμου και τονίστηκε ότι οι επιστημονική στήριξη των θέσεων του δήμου μέσω των επιστημονικών μελετών των συνεργατών αυτών, θα αποτελέσουν τα εργαλεία στα οποία θα στηριχτεί η κοινή προσπάθεια για την αποτροπή της εγκατάστασης σκουπιδοεργοστασίου στην Καλλιρρόη.
Οι επιστημονικοί συνεργάτες του δήμου τόνισαν ότι η προσπάθεια στήριξης του αγώνα θα συνεχιστεί και με και άλλες πιθανές ενέργειες (π.χ. προσφυγή αναστολής εκτέλεσης εργασιών) και επίσης ότι θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία και με τους άλλους επιστήμονες που κινούνται υπερασπιστικά είτε από τους συλλόγους της περιοχής, είτε από τους κατοίκους - ιδιοκτήτες όμορων κτημάτων του προτεινόμενου για την κατασκευή σκουπιδοεργοστασίου οικοπέδου.
Από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων κατατέθηκε στο προεδρείο ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο υπογράφουν 2.225 μόνιμοι και εποχικοί δημότες του Δήμου Οιχαλίας, με προεξάρχοντες το δήμαρχο Αριστείδη Σταθόπουλο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Οιχαλίας. Η συλλογή των υπογραφών έγινε από το Σεπτέμβρη ως το Δεκέμβρη του 2014 και συνεχίζεται.


NEWSLETTER