Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015 21:19

Κύμα κατασχέσεων στο Δήμο Τριφυλίας

Γράφτηκε από τον
Κύμα κατασχέσεων στο Δήμο Τριφυλίας

Κύμα κατασχέσεων πλήττει το Δήμο Τριφυλίας, καθώς δεν είναι μόνο τα 40.000 ευρώ που είχαμε αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ στην «Ε» με τους τόκους φυσικά και τα δικαστικά έξοδα που καλείται να πληρώσει ο δήμος, αλλά ακολουθούν αρκετές ακόμη παρόμοιες υποθέσεις. Με αφορμή πάντως το ρεπορτάζ μας έγινε σχετική ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κουτσούλη.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε ότι το θέμα των αγωγών και των κατασχέσεων είναι μεγάλο θέμα για το δήμο, καθώς ακολουθούν πολλές ακόμη που έρχονται ακόμη και από το 2008. Ανέφερε ενδεικτικά δύο παραδείγματα από κατάσχεση που έχει γίνει από εταιρεία catering για υπηρεσίες που είχε παράσχει σε καποδιστριακό δήμο, αλλά και από το ΚΤΕΛ ύψους 70.000 ευρώ για την διαδημοτική συγκοινωνία της Κυπαρισσίας.
Οι κατασχέσεις αυτές έρχονται γιατί, στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αναθέσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών είχαν γίνει προφορικά από αιρετούς, χωρίς αποφάσεις και παραστατικά ώστε να μπορούν σήμερα να πληρωθούν οι άνθρωποι. Ετσι αυτοί καταφεύγουν στα δικαστήρια με αγωγές κατά του δήμου. Το θέμα είναι όμως αν όσοι έδιναν τις εντολές, και με ποια κριτήρια τις έδιναν, θα λογοδοτήσουν κάποια στιγμή στον τριφυλιακό λαό που πληρώνει τα σπασμένα όχι μόνο του κόστους των εργασιών, αλλά και των τόκων και των δικαστηρίων. Και φυσικά το θέμα είναι και τι θα κάνει η παρούσα δημοτική αρχή για όλη αυτή την ιστορία που αναμένεται να βασανίσει οικονομικά το δήμο στην συνέχεια.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του σώματος έγινε επίσης αναφορά στο θέμα του Τουριστικού Περίπτερου Κυπαρισσίας μετά από ερώτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, όπου τονίστηκε από το δήμαρχο πως αναμένεται η έκδοση της δικαστικής απόφασης, καθώς ο δήμος διεκδικεί ενοίκια και από την άλλη υπάρχει ανταγωγή από τον ενοικιαστή όσο και για την αγωγή έξωσης που έχει γίνει, μιας και το Μάρτιο τελειώνει η σύμβαση ενοικίασης.
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση του δήμου με το Δήμο Οιχαλίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την υλοποίηση της μελέτης «Συντήρηση βελτίωση του δρόμου Ανω Δώριο - Πλατάνια» προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, όπως και η προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μεσσήνης και την Περιφέρεια για την υλοποίηση της μελέτης «Βελτίωση - συντήρηση δρόμου Κεφαλληνού - Καλογερέσι» προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η λειτουργία της εμποροπανήγυρης των Φιλιατρών και κατά πλειοψηφία η δαπάνη εορτασμού του Αγίου Χαραλάμπους ύψους έως 2.943 ευρώ συν ΦΠΑ, αφού διαφώνησε ο κ. Κουτσούλης τονίζοντας ότι οι δεξιώσεις, πέρα από το κέρασμα στις φιλαρμονικές, είναι περιττά έξοδα και ειδικά σε μια τέτοια εποχή και τα λίγα χρήματα που μπορούν να εξοικονομηθούν είναι σημαντικά.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER