Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 08:33

Νίκος Ξαρχάκος: Ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης

Γράφτηκε από την

Οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής Μεσσήνης θα είναι "η ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης, η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του δήμου». Αυτό τονίζει στην "Ε" ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Ξαρχάκος.

Κι εκφράζει την πίστη ότι «οι αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου μας, τόσο στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό τομέα, είναι οι μεγαλύτερες από όλους τους δήμους του νομού μας".


1 Τι θα αλλάξει άμεσα στο Δήμο Μεσσήνης;
«Στοχεύοντας στη διαφάνεια, τη μείωση του κόστους και την ενίσχυση του ανταγωνισμού θα απευθύνεται πρόσκληση μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του δήμου μας, σε επαγγελματίες να υποβάλλουν τις προσφορές τους για προμήθειες, εργασίες κ.λπ. που θα πραγματοποιεί ο δήμος μας».

2 Πώς νιώθετε που ασχολείστε ξανά με την αυτοδιοίκηση;
«Νιώθω πραγματικά καλά. Οταν το μοναδικό σου κίνητρο για την ενασχόληση με τα κοινά είναι η διάθεση για προσφορά, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο ιδανικός τόπος. Εχοντας μια 29χρονη υπηρεσιακή σχέση με την αυτοδιοίκηση και μια 8χρονη εμπειρία ως αιρετός, τώρα που η ζωή και η καθημερινότητα των πολιτών του δήμου μας έχει επιδεινωθεί σημαντικά και η κοινωνική συνοχή έχει πληγεί, πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω να κάνουμε τον δήμο μας ένα δήμο ανθρώπινο, αλληλέγγυο στον πολίτη, ένα δήμο που θα σταθεί δίπλα στον αγρότη, τον επαγγελματία και το συνταξιούχο».

3 Τι γίνεται με το βιολογικό καθαρισμό και την αποχέτευση Πεταλιδίου;
«Το συγκεκριμένο έργο που η υλοποίησή του είναι στόχος δεκαετιών (η αρχική μελέτη ανατέθηκε επί δημαρχοντίας Γ. Στραβόλαιμου), εντάχθηκε το 2011 στο ΕΠΠΕΡΑΑ και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών. Σήμερα μετά την εξυγίανση του ΕΠΠΕΡΑΑ παραμένουν χρηματοδοτούμενες 3 μελέτες. Βασική εκκρεμότητα για την ολοκλήρωσή τους, ώστε το έργο να αποκτήσει μελετητική ωριμότητα, είναι εξασφάλιση του οικοπέδου (σύνταξη συμβολαίων αγοράς). Η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου θα αναζητηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ως έργο γέφυρα».

4 Θα φτιάξει δική του Υπηρεσία Πολεοδομίας ο δήμος;
«Προγραμματική μας θέση, αλλά και σημερινός μας στόχος είναι η δημιουργία Υπηρεσίας Πολεοδομίας στο δήμο μας. Θα εργασθούμε σκληρά σήμερα σε αυτή την κατεύθυνση».

5 Ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής για το δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνης;
«Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους οδικούς άξονες του νομού μας, ενός οδικού άξονα που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής στους τομείς του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας. Από τα 23 περίπου χιλιόμετρα του οδικού άξονα έχουμε εγκατεστημένη εργολαβία μόνο για το τμήμα γέφυρα Τζάνε - έξοδος  Καλαμακίου, μήκους 7,32 χλμ. Αμεση προτεραιότητα είναι η υπηρεσιακή ενημέρωση από την διευθύνουσα υπηρεσία της Περιφέρειας και η συμβολή μας στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων που διαπιστώνουν οι συμπολίτες μας (αδυναμία πρόσβασης στις ιδιοκτησίες τους κ.λπ.)».

6 Τι πιστεύετε για τον προαστιακό σιδηρόδρομο (Καλαμάτα - Μεσσήνη). Θα στηρίξετε την επαναλειτουργία του;
«Η επαναλειτουργία του προαστιακού είναι προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ομιλία του την 11/1/2015 στην Καλαμάτα. Εμείς ως δημοτική αρχή χαιρετίζουμε αυτή την εξαγγελία και αναμένουμε με χαρά την υλοποίησή της και θα στηρίξουμε τη λειτουργία της με κάθε δυνατό τρόπο».

7 Δεσμεύεστε με τις αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την προσωρινή διαχείριση των σκουπιδιών ή έχετε δικό σας σχέδιο;
«Οι αποφάσεις του προηγούμενου Δ.Σ. ήταν ομόφωνες. Η λύση που προκρίνεται: Ανακύκλωση - κομποστοποίηση. Τώρα αυτό εάν είναι προσωρινή διαχείριση ή μόνιμη λύση θα εξαρτηθεί από άλλους παράγοντες (Περιφέρεια, κυβέρνηση)».

8 Εγκαινιάστηκε με την δημαρχοντία Γ. Τσώνη μια νέα εποχή στις σχέσεις Μεσσήνης - Καλαμάτας;
«Νομίζω ότι η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο δημάρχων μέσα στο πρώτο 15νθήμερο από την εγκατάστασή μας, σηματοδοτεί μάλλον περίτρανα τόσο τις διαθέσεις των δημάρχων, όσο και των δημοτικών συμβούλων για πολύ στενή συνεργασία, τόσο σε ζητήματα καθημερινότητας, όσο και σε ζητήματα ανάπτυξης και προοπτικής».

9 Επιγραμματικά ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής;
«Η ενίσχυση των δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης στο δήμο μας. Η διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του δήμου. Η ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων του δήμου».

10 Αν ήταν να υποσχεθείτε ένα και μόνο πράγμα στους δημότες της Μεσσήνης, τι θα ήταν αυτό;
«Με δεδομένη τη διαφάνεια στις διαδικασίες, τη δημοκρατικότητα στη λειτουργία των συλλογικών οργάνων, το τρίτο και κυρίαρχο που θα υποσχεθούμε στους δημότες μας είναι η σκληρή και επίπονη δουλειά για την υλοποίηση των στόχων μας».

11 Τι αναπτυξιακές δυνατότητες έχει ο δήμος;
«Πιστεύουμε ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες του δήμου μας, τόσο στον αγροτικό όσο και στον τουριστικό τομέα, είναι οι μεγαλύτερες από όλους τους δήμους του νομού μας. Ειδικότερα στον αγροτικό τομέα, στο δήμο μας παράγεται η μεγαλύτερη ποσότητα της φημισμένης ελιάς Καλαμών, η συνολική σχεδόν ποσότητα των σύκων στο νομό, μεγάλο ποσοστό της παραγωγής ελαιολάδου και αμπελουργικών (σταφύλι, σταφίδα) και τέλος η ονομαστή και πιο πρώιμη στην Ελλάδα ανοιξιάτικη πατάτα. Η ενίσχυση των παραπάνω δραστηριοτήτων των δημοτών μας θα είναι άμεση προτεραιότητα του δήμου μας, είτε στην υποβοήθηση της δημιουργίας του θεσμικού πλαισίου, (ενίσχυση της προσπάθειας επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας στο λάδι σε όλο το νομό, διατήρηση του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας και εξέταση της δυνατότητας ΠΟΠ για την ανοιξιάτικη πατάτα) είτε με την δημιουργία υποδομών για την ενίσχυση της παραγωγής».

12 Ενα μεγάλο πρόβλημα είναι οι αγροτικοί δρόμοι που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί. Θα λυθεί αυτό;
«Λόγω της μεγάλης γεωγραφικής έκτασης του δήμου μας και της εξαιρετικά μεγάλης παραγωγής του, είναι φανερό ότι και το μήκος των αγροτικών δρόμων μας είναι τεράστιο, αλλά και η λειτουργική τους κατάσταση παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα των δημοτών μας. Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε ως κυρίαρχο το θέμα της αγροτικής οδοποιίας και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας, για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγροτικών δρόμων του δήμου μας».

13 Υπάρχει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του τουρισμού;
«Με δεδομένο ότι ο δήμος μας βρίσκεται στην απόληξη του αυτοκινητόδρομου και σε επαφή με το διεθνές αεροδρόμιο, αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι η προσβασιμότητά του είναι εξαιρετική. Συνδυαζόμενο αυτό με τη μεγάλου μήκους παραλία, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους που διαθέτει (π.χ. Πολυλίμνιο, ορεινός όγκος) τον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, τους λοιπούς  αρχαιολογικούς χώρους και την ιστορία του, φαντάζει ιδεώδης για την ανάπτυξη κάθε μορφής τουρισμού. Για τους παραπάνω λόγους έχουν ήδη εξαγγελθεί σημαντικές επενδύσεις στον τουριστικό τομέα που εκτιμούμε ότι στο προσεχές μέλλον θα αυξηθούν».

14 Τι εικόνα έχετε για τα οδικά έργα στο δήμο, υπάρχουν προβλήματα με την χρηματοδότησή τους;
«Τα ενταγμένα σε προγράμματα χρηματοδότησης έργα εκτελούνται ομαλά και χρηματοδοτούνται κανονικά. Τα όποια μικροπροβλήματα παρουσιάζονται, αντιμετωπίζονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια.
Μελετητικά με ευθύνη της Περιφέρειας προετοιμάζεται ο δρόμος Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, που θεωρούμε ότι είναι το κυρίαρχο έργο υποδομής του δήμου μας. Οι ελλείψεις του δήμου μας σε οδικά έργα είναι τεράστιες και δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, ούτε καν μελετητικά (κάθετοι άξονες στο Ριζόμυλο - Κορώνη,  βελτιώσεις στο Μεσσήνη - Αβραμιού - Στρέφι - Αριστομένη, κ.λπ.). Η προσπάθεια για τη μελετητική ωρίμανση των παραπάνω οδικών αξόνων θα είναι συνεχής».

15 Πώς θα καταφέρετε να μην αδικηθούν κάποιες δημοτικές ενότητες σε έναν τεράστιο γεωγραφικά δήμο όπως ο Δήμος Μεσσήνης;
«Η διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου που υποσχεθήκαμε, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων, εγγυώνται και την δίκαιη κατανομή των πιστώσεων στις δημοτικές ενότητες».

16 Οι περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης έχουν πλήξει τη λειτουργία των δήμων. Πώς σχεδιάζετε να αναπληρώσετε τα έσοδα;
«Οι σημαντικές περικοπές που έχουν γίνει στους πόρους της αυτοδιοίκησης σε συνδυασμό με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των δημοτών, επιβάλλουν να γίνεται η διαχείριση των πόρων με εξαιρετική φειδώ, με έμφαση σε οικονομίες κλίμακας όπου είναι εφικτό».

17 Εχει καταγραφεί η δημοτική περιουσία; Θα αξιοποιηθεί;
«Χωρίς να είναι στην άμεση αρμοδιότητά μου η διαχείριση της δημοτικής περιουσίας, εκτιμώ ότι είναι καταγεγραμμένη μιας και εξ όσων γνωρίζω είναι αρκετά σημαντική. Τυχόν μελλοντική αξιοποίησή της, περαιτέρω της υπάρχουσας, θα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα υλοποιηθεί με απόλυτη διαφάνεια».

18 Θα γίνει κάτι για το πρόβλημα πάρκινγκ στη Μεσσήνη;
«Παρά το εγκαταστημένο σύστημα διαχείρισης θέσεων στάθμευσης, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας επέφερε την αναστολή της λειτουργίας του. Θα παρακολουθήσουμε το θέμα του κυκλοφοριακού φόρτου στο κέντρο και τους βασικούς οδικούς άξονες και ανάλογα θα αποφασίσουν δημοκρατικά τα θεσμοθετημένα όργανα».

19  Θα προχωρήσει η δημοτική αρχή τα Συμβούλια Παραβατικότητας;
«Στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η συγκρότηση Τοπικού Συμβουλίου Παραβατικότητας, ώστε να συμβάλλει με τη λειτουργία του στην αντιμετώπιση των κοινωνικών παραγόντων που οδηγούν κάποιους στην παραβατικότητα. Να συντονίσει και να εφαρμόσει πρωτοβουλίες από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής μας, να διοργανώσει ημερίδες, με στόχο τον περιορισμό της μικρομεσαίας παραβατικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς, δημιουργώντας ένα καλύτερο κλίμα ασφάλειας στους συνδημότες μας».

20 Αντιμετωπίζει οργανωτικό πρόβλημα στη λειτουργία του ο Δήμος Μεσσήνης;
«Δυστυχώς αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας με την υπάρχουσα οργανωτική δομή. Ηδη με εντολή του δημάρχου οι υπηρεσίες επεξεργάζονται σχέδιο οργανωτικής αναδιάρθρωσης, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας, της αυτοτέλειας και της διαφάνειας στη λειτουργία του, περιορισμό των δαπανών και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας. Εκτιμάμε ότι σύντομα οι υπηρεσιακές εισηγήσεις θα έρθουν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο».


Βιογραφικό
Ο Νίκος Ξαρχάκος γεννήθηκε στο Πεταλίδι το 1954. Εργάστηκε στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων Μεσσηνίας (ΤΥΔΚ) ως εργοδηγός από το 1983 έως το 2012. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του καποδιστριακού Δήμου Πεταλιδίου 2002-2006 και αντιδήμαρχος για 3 χρόνια. Νομαρχιακός σύμβουλος Μεσσηνίας 2006 - 2010, αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου για 2 χρόνια, μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Παραγωγής και Ανάπτυξης για 2 χρόνια και  του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας για 4 χρόνια. Σήμερα είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Μεσσήνης.