Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 08:12

Θετική εισήγηση για επέκταση του αστικού στο Νοσοκομείο

Γράφτηκε από τον

Την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μέχρι το Νοσοκομείο, στα όρια Αντικάλαμου - Σπερχογείας, εισηγείται στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας (8 το βράδυ) η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε η εισήγηση για την επέκταση, καταγράφηκαν μεταξύ άλλων οι αντιδράσεις του Υπεραστικού ΚΤΕΛ και των ιδιοκτητών ταξί της Καλαμάτας: Αναφέρθηκε π.χ. η πιθανότητα, λόγω της αστικής περιοχής το Υπεραστικό να μην μπορεί να πηγαίνει μέχρι το Νοσοκομείο, αλλά να αφήνει τον κόσμο από τα χωριά στη διασταύρωση του Ασπροχώματος.
Σημειώθηκε πάντως η ανάγκη να εκσυγχρονιστεί η αστική συγκοινωνία και μέσα στην πόλη, ώστε να καλύψει και περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετεί. Ακόμα, τονίστηκε ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η συνολική επέκταση της αστικής συγκοινωνίας, σε όλη την αστική περιοχή.
Ειδικότερα, στη συζήτηση που έγινε:

Ο Γιώργος Καλογερόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Αστικού ΚΤΕΛ, ενημέρωσε ότι «είχαμε έντονες πιέσεις από το προσωπικό του Νοσοκομείου και τον κόσμο», υπέρ της επέκτασης. Και δήλωσε με βεβαιότητα ότι «μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και το Νοσοκομείο, όπως εξυπηρετούμε το ΤΕΙ».
Ο Αθανάσιος Καράμπελας, νομικός σύμβουλος και μέτοχος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, μίλησε για νομοθετικές απαγορεύσεις στην υλοποίηση του εγχειρήματος. Είπε πως πλήττονται καίρια τα συμφέροντα της εταιρείας του και είπε ότι ο νόμος απαιτεί σωρευτικά όλες τις προϋποθέσεις για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας.
Ο Γιώργος Πετρουλάκης, προϊστάμενος Κίνησης του Υπεραστικού, ενημέρωσε ότι σήμερα 67 λεωφορεία εξυπηρετούν το Νοσοκομείο από τις 5.30 το πρωί μέχρι τις 11.10 το βράδυ, με συχνότητα μικρότερη της μισής ώρας. Παρατήρησε πως «με το Υπεραστικό πηγαίνει στο Νοσοκομείο μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος της Μεσσηνίας. Ομως, δεν πάνε οι κάτοικοι από τα Λέικα, τα Ακοβίτικα, τον Κορδία και την Παναγίτσα, όπου δεν πάει το αστικό». Εκτίμησε ότι «η απόφαση της επέκτασης θα οδηγήσει σε μπάχαλο τον συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης και του νομού», και πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να αποκλείσετε όλη τη Μεσσηνία από το Νοσοκομείο». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «νομικά δεν θα μπορούμε να πάμε στο Νοσοκομείο. Ο χαρακτηρισμός ως αστικής περιοχής βάζει φραγμούς στο Υπεραστικό. Γιατί αν πάμε στο Νοσοκομείο, θα μπορούμε να πάμε στην Παραλία και τα Γιαννιτσάνικα».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννακόπουλος είπε ότι «θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα, αν γίνει αστική περιοχή μέχρι το Νοσοκομείο και το αεροδρόμιο». Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ταξιτζήδες, είπε πως «220 οικογένειες των ταξί αδυνατούμε να το ακούσουμε. Στις πιάτσες δε φτάνουμε να παρκάρουμε. Καθόμαστε μέρα νύχτα και δεν μπορούμε να εισπράξουμε 10 ευρώ. Πεινάμε, υπάρχουν πελάτες που δεν έχουν να μας πληρώσουν». Δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο πως «θα μας βρουν αντιπάλους, ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου άμα πηγαίνουμε με μονή ταρίφα στο Νοσοκομείο και το αεροδρόμιο».
Η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κέλλυ Μπουκέα, αφού ανέφερε ότι «πριν από 3 χρόνια είχαμε παρόμοια συζήτηση», παρατήρησε: «Σε καμία περίπτωση το Υπεραστικό δεν εξυπηρετεί την πόλη. Μόνο ένας μικρός ανθρώπων εξυπηρετείται. Οποιον πολίτη εξυπηρετεί το Υπεραστικό, να το πάρει». Σημείωσε πως «συμφέροντα επαγγελματικών τάξεων δεν μπορούν να κρατάνε τον κόσμο σε ομηρία» και πρόσθεσε: «Οι νόμοι χρειάζεται να τροποποιηθούν, να επικαιροποιηθούν. Δεν μπορούν να λειτουργούν σε βάρος των πολιτών. Εχουμε 300 υπογραφές υπέρ του Αστικού, που δηλώνουν ότι θα το χρησιμοποιούν».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης προέτρεψε «να συνεργαστούν τα δύο ΚΤΕΛ για το καλύτερο αποτέλεσμα». Και σημείωσε ότι «χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο ανάπτυξης του Αστικού ΚΤΕΛ. Να γίνει καλύτερη συγκοινωνία μέσα στην πόλη. Είμαστε υπέρ της επέκτασης της αστικής συγκοινωνίας. Να βρεθεί λύση όμως, για να μπορεί το Υπεραστικό να εξυπηρετήσει τα χωριά».
Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος είπε ότι «χρειάζεται συνολική προσέγγιση, ένα σχέδιο» - και επισήμανε: «Δεν υπάρχει εξυπηρέτηση μέσα στην πόλη. Την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας την έχουν ζητήσει το προσωπικό του Νοσοκομείου και οι ασθενείς. Υπάρχουν καινούργιες δραστηριότητες για τα ταξί, τα κρουαζιερόπλοια. Να δούμε όμως και το Αστικό ΚΤΕΛ, που εξυπηρετεί την αστική περιοχή κατά το δοκούν, όπου το συμφέρει».
Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος ζήτησε μια εισήγηση που να λύνει όλα τα προβλήματα της αστικής περιοχής της Καλαμάτας, καθώς δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο. Και προτείνοντας στη δημοτική αρχή να μελετήσει σε ποιες περιοχές πρέπει να πηγαίνει το Αστικό, είπε: «Ναι στην επέκταση, αλλά όχι μόνο για το Νοσοκομείο».
Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης δεσμεύτηκε πως «αυτό θα είναι το επόμενο βήμα».
Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, που εισηγήθηκε την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας, παρατήρησε τέλος ότι «η Καλαμάτα είναι από τα Χριστοφιλέικα έως τη Μαντίνεια και τις Σιλίμποβες».