Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015 08:28

Κ. Γεωργακόπουλος: "Ο Καλλικράτης ήταν βιαστικός και καταστροφικός"

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κ. Γεωργακόπουλος: "Ο Καλλικράτης ήταν  βιαστικός και καταστροφικός"

“Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουμε να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο” δηλώνει, μιλώντας στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης και παλαίμαχος αυτοδιοικητικός Κώστας Γεωργακόπουλος.

Οπως με έμφαση παρατηρεί δε, “ο Καλλικράτης ήταν, όχι μόνο βιαστικό βήμα, αλλά και καταστροφικό για τις αγροτικές περιοχές”.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών εξ άλλου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει “ο κάθε δήμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια που παράγει”.


1 Δήμαρχος Ιθώμης με Καποδίστρια, πρόεδρος Βαλύρας και τώρα αντιδήμαρχος Μεσσήνης με τον Καλλικράτη. Προς τα πού γέρνει η ζυγαριά;

«Η ζυγαριά ζυγίζει ποσοτικά. Το ζητούμενο είναι η ποιότητα των υπηρεσιών στον πολίτη. Σαφώς ο Καποδίστριας ήταν πιο κοντά στον πολίτη».

2 Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Καλλικράτης αποτέλεσε βιαστικό βήμα και ήδη ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε μεταβολές στο ισχύον θεσμικό καθεστώς. Τι πιστεύετε;

«Από την αρχή πίστευα -και συνεχίζω να πιστεύω- ότι ο Καλλικράτης ήταν όχι μόνο βιαστικό βήμα, αλλά και καταστροφικό για τις αγροτικές περιοχές. Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης θέλουμε να αλλάξει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

3 Δίνει δυνατότητες το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην πηγή τους κι όχι από το κέντρο αποφάσεων της έδρας του κάθε δήμου;

«Θεωρητικά δίνει δυνατότητες. Στην εφαρμογή ανακαλύπτω τις δυσκολίες. Πρέπει πάση θυσία να δώσουμε δύναμη στα Τοπικά Συμβούλια, με ουσιαστικές αρμοδιότητες».

4 Η αυτοδιοικητική εμπειρία, όπως έχει αποδειχτεί στην Ελλάδα τουλάχιστον, αποκτάται -από το μεγαλύτερο ποσοστό των αιρετών- κυριολεκτικά στου “κασίδη το κεφάλι”. Θα συμφωνούσατε με αυτή τη διαπίστωση;

«Δυστυχώς έχεις δίκιο, αλλά το ερώτημα είναι: Γιατί ο λαός δίνει με ευκολία το κεφάλι του;».

5 Αρκούν μόνο οι καλές προθέσεις και το γνήσιο ενδιαφέρον για τον τόπο σου για να χαρακτηριστεί κάποιος καλός αυτοδιοικητικός;

«Οχι. Καλός αυτοδιοικητικός είναι αυτός που δίνει μάχες για το συμφέρον του δήμου και κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από τις προθέσεις του».

6 Σημαντικό πρόβλημα στην περιοχή του κάμπου της Βαλύρας αποτελεί το λίγο ώς πολύ απαξιωμένο δίκτυο του ΓΟΕΒ. Υπάρχει ελπίδα να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, δεδομένης και της κάκιστης οικονομικής συγκυρίας;

«Η ελπίδα πάντα υπάρχει, αρκεί... να μην πεθάνει πρώτα αυτός που ελπίζει. Η δική μου ελπίδα είναι η κυρία αντιπεριφερειάρχης, η οποία ξέρω ότι γνωρίζει το θέμα καλά».

7 Η διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο, παρά τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας. Τελικά τι θα μπορούσε να γίνει, επί της ουσίας;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι, α) να προτείνουμε λύσεις χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό μας κόστος, β) να καταλάβουν όλοι τη δύναμη της ανακύκλωσης που μπορεί να μειώσει τον όγκο και γ) ο κάθε δήμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια που παράγει».

8 Πότε νιώθει δικαιωμένος ένας αυτοδιοικητικός;

«Δικαιωμένος νιώθει όταν έχει υλοποιήσει μεγάλο μέρος των στόχων που έχει βάλει. Αλλά κριτής πρέπει να είναι πάντα ο λαός».

9 Τα κόμματα εξακολουθούν να “ανακατεύονται” στις αυτοδιοικητικές εκλογές, προτείνοντας ή “στηρίζοντας”. Πού αρχίζει η αυτοδιοίκηση και πού σταματά το κόμμα τελικά;

«Τα κόμματα δυστυχώς ανακατεύονται. Αυτός είναι ο κανόνας. Οταν τα κόμματα θα το καταλάβουν, θα είναι καλό για την αυτοδιοίκηση».

10 Πώς θα μπορούσαν οι εκτός της έδρας του δήμου περιοχές να κρατήσουν τον κόσμο τους;

«Η ανάπτυξη δεν πρέπει να έχει σχέση με το πού είναι η έδρα του δήμου. Αρα, για να κρατήσει νέο κόσμο πρέπει να στηρίξει ο δήμος αναπτυξιακές δομές στην κάθε περιοχή».

11 Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που επιδιώκουν να ασχοληθούν με τα αυτοδιοικητικά πράγματα;

«Οχι πάρα πολλοί. Και σε αυτό την ευθύνη την έχουμε οι μεγάλοι, που καταφέραμε να απαξιώσουμε την πολιτική».

12 Οι εμπειρίες σας από το εξωτερικό έχουν βοηθήσει στην πολλές φορές... εξωπραγματική ελληνική πραγματικότητα;

«Ναι και πιστεύω ότι ο άνθρωπος που έχει παραστάσεις από το εξωτερικό μπορεί πιο εύκολα να μεταφέρει ιδέες για πετυχημένες δομές στον δήμο».

13 Αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε αυτοδιοικητικά μοντέλα του εξωτερικού -των ΗΠΑ στη δική σας περίπτωση- και της Ελλάδας, θα λέγαμε ότι συγκλίνουν ή ότι αποκλίνουν;

«Στις ΗΠΑ η αυτοδιοίκηση έχει να διαχειριστεί πολλούς πόρους. Εχουν πανίσχυρη τοπική αυτοδιοίκηση και μικρό κράτος. Εμείς έχουμε ακριβώς το αντίθετο, ακόμα και όταν μας παραχωρούν αρμοδιότητες, δεν μας δίνουν πόρους».

14 Με αρμοδιότητα ως αντιδήμαρχος στον τομέα του πολιτισμού, τι σκέπτεστε για τις δυνατότητες αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης;

«Η Αρχαία Μεσσήνη, αυτό το σημαντικό μνημείο, δεν έφυγε ποτέ από τη σκέψη μου και προσπάθησα -και σαν δήμαρχος Ιθώμης- να συνεργαστώ με τον καθηγητή κύριο Θέμελη και με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, στην ανάδειξη και προστασία του. Τώρα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στις υποδομές για να μπορούμε να δεχτούμε τον αυξανόμενο τουρισμό».

15 Εχουν δίκιο ορισμένοι που θεωρούν ότι ο πρώην Δήμος Ιθώμης εντάχθηκε τελικά στον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης λόγω της Αρχαίας Μεσσήνης, παρ’ όλο που η Βαλύρα και η ευρύτερη περιοχή είχαν κυρίως το Μελιγαλά ως σημείο αναφοράς;

«Εχουν δίκιο. Και έγινε γιατί για πολλά χρόνια η Μεσσήνη εργαζόταν γι' αυτό και είχε σημείο αναφοράς την Αρχαία Μεσσήνη».

16 Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων σε μια διαδρομή -με Αρχαία Μεσσήνη, Ανδρομονάστηρο, Σαμαρίνα, Βουλκάνο, μεταξύ άλλων- θα μπορούσε να αναπτύξει το τουριστικό προϊόν της περιοχής;

«Ο καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης είναι προικισμένος από την Ιστορία. Τα πιο σημαντικά μνημεία της Μεσσηνίας είναι στα όριά του. Η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, σε μία διαδρομή Αρχαία Μεσσήνη, Ανδρομονάστηρο Σαμαρίνα, Βουλκάνο, μελέτη που έχει ήδη ξεκινήσει, θα βοηθήσει πολύ στον τουρισμό».

17 Οι οικονομικές δυσκολίες είναι δεδομένες. Τι ελπίδα έχει η αυτοδιοίκηση να παράγει έργο ουσιαστικό χωρίς στοιχειώδη οικονομικά εφόδια;

«Οι οικονομικές δυσκολίες δεν αλλάζουν εύκολα. Το ζήτημα είναι να διαχειριστείς σωστά τους λίγους πόρους και να παράγεις ουσιαστικό έργο -και ιδιαίτερα σε υποδομές που θα φέρουν και έσοδα».

18 Πώς αντιμετωπίζει ο Δήμος Μεσσήνης την κατάργηση του τρένου;

«Είναι ένα θέμα που θα πρέπει, μαζί με την Καλαμάτα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε το τρένο, που είναι το πιο λαϊκό μέσο μεταφοράς, να ξανασφυρίξει».

19 Αντιδήμαρχος διοικητικού. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη θέση ευθύνης;

«Είναι για μένα γνωστό το αντικείμενο, λόγω της θητείας μου ως δήμαρχος. Απλώς εδώ ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, λόγω του μεγέθους του δήμου και της έλλειψης πόρων».

20 Η ενασχόλησή σας με τα κοινά, όλα αυτά τα χρόνια, σας έχει πείσει ότι τελικά αξίζει ο κόπος;

«Ναι, αξίζει, όχι όμως επειδή κατακτάς αξιώματα, αλλά για να μπορείς να υπηρετήσεις τις αξίες σου.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Κώστας Γεωργακόπουλος είναι έμπειρος αυτοδιοικητικός, με πολύχρονη θητεία. Εχει διατελέσει κοινοτικός σύμβουλος και πρόεδρος στην τ. Κοινότητα Βαλύρας, δημοτικός σύμβουλος και δήμαρχος στον καποδιστριακό Δήμο Ιθώμης, τοπικός σύμβουλος στον καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης και τώρα είναι αντιδήμαρχος στον ίδιο δήμο, ενώ έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στην ΤΕΔΚ, αλλά και σε αυτοδιοικητικούς θεσμούς, όπως τα συμβούλια περιοχής.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER