Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 18:13

Σε φάση ολοκλήρωσης ο βιολογικός Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας. Εργο που υλοποιεί η ΔΕΥΑΚ με προϋπολογισμό 4.265.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, «αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί τα κύρια έργα επέκτασης της μονάδας. Λόγω έντονων βροχοπτώσεων και χαμηλών θερμοκρασιών, απομένουν τα έργα αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «όταν το έργο ολοκληρωθεί, θα βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Καλαμάτας, με προφανείς τις ωφέλειες για το φυσικό περιβάλλον στην ξηρά και τη θάλασσα, για τους θαλάσσιους οργανισμούς, καθώς και για τον άνθρωπο. Επίσης, θα αυξηθεί η δυναμικότητα των εγκαταστάσεων από 80.000 ισοδύναμους κατοίκους σε 120.000 ισοδύναμους κατοίκους.

Στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού κατασκευάστηκαν νέα κτήρια που στεγάζουν τον καινούργιο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ αναβαθμίστηκαν άλλες υπομονάδες. Για την εκτέλεση των εργασιών τηρήθηκαν οι κατάλληλες προδιαγραφές, δεδομένου ότι στο γεωτεμάχιο όπου λειτουργεί αυτή η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων κατασκευάστηκαν υποδομές που βρίσκονται 5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Με βάση την ενημέρωση, «η σύμβαση μεταξύ της ΔΕΥΑΚ και της αναδόχου εταιρείας "Μεσόγειος Α.Ε.". υπεγράφη στις 9-7-2013 και είναι ύψους 4.179.700 ευρώ. Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής του έργου ανερχόταν σε 12 μήνες, περίοδος που παρατάθηκε λόγω ειδικών συνθηκών».