Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 19:55

Στο νέο ΕΣΠΑ το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον
Στο νέο ΕΣΠΑ το λιμάνι της Κυπαρισσίας

Από το νέο ΕΣΠΑ πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η αποκατάσταση των ζημιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, που εκκρεμεί εδώ και καιρό. Την υπόσχεση αυτή έχει πάρει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, με την ελπίδα να γίνει πράξη.

Το θέμα της αποκατάστασης των σοβαρών ζημιών στο λιμάνι της Κυπαρισσίας χειρίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας.

Με βάση το ιστορικό του έργου και τα ρεπορτάζ της "Ε", η αποκατάσταση καθυστερεί εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα η κατάσταση συνεχώς να επιδεινώνεται και το λιμάνι να καταστρέφεται ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, το κόστος αποκατάστασης των ζημιών -πριν από την τελευταία καταστροφή στον παλιό προσήνεμο μόλο- υπολογιζόταν στα 2,3 εκ. ευρώ, με βάση τη μελέτη που έχει εκπονηθεί. Το πρόβλημα για το έργο ήταν η χρηματοδότηση, καθώς δεν υπήρχε πρόγραμμα (κυρίως το ΕΣΠΑ) που να έχει τα απαιτούμενα χρήματα. Επιπλέον, εκτιμάτο πως μπορεί να υπήρχε και ζήτημα με τη χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, καθώς το νέο τμήμα του λιμενοβραχίονα είχε κατασκευαστεί σχετικά πρόσφατα από το Γ’ ΚΠΣ. Γι’ αυτό και πληροφορίες ήθελαν το έργο της αποκατάστασης να έχει προταθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με ψαράδες της Κυπαρισσίας που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα την κατάσταση, «πλέον σε κάθε φουρτούνα όπου τα κύματα χτυπάνε το λιμάνι, καταρρέει και ένα κομμάτι του, με τη θάλασσα όχι απλώς να μπαίνει κανονικότατα μέσα χωρίς να την ανακόπτει τίποτα, αλλά να βάζει σε κίνδυνο όλο το λιμάνι και φυσικά τα σκάφη που δένουν σ' αυτό».

Επιβεβαιώνοντας ότι από το Δεκέμβριο του 2012 που έγινε η πρώτη μεγάλη ζημιά δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο προστασίας στο λιμάνι Κυπαρισσίας, υπενθυμίζουμε σχετικό ρεπορτάζ της "Ε", το Μάρτιο του 2013: 

«Από πιστώσεις για αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (σφοδρούς κυματισμούς στις 9 και 10 Δεκεμβρίου), με ποσό 73.800 ευρώ, προτείνεται από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου η άμεση αντιμετώπιση των ζημιών στον προσήνεμο μόλο και η προστασία του λιμανιού της Κυπαρισσίας. Την απόφαση για την κατανομή του ποσού αναμένεται να πάρει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση, όπου θα συζητηθεί και η επερώτηση του συμβούλου της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Νίκου Πατσαρίνου για τις ζημιές στο λιμάνι της τριφυλιακής πρωτεύουσας.

Στην τεχνική έκθεση βλαβών στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού Κυπαρισσίας ο διευθυντής Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας Παναγιώτης Γιαννακέας, αφού αναφέρει με ακρίβεια τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί, παρατηρεί: "Το συγκεκριμένο τμήμα μήκους περίπου 50 μέτρων του νεοκατασκευασμένου προσήνεμου μόλου στην περιοχή της συμβολής με το παλιό τμήμα έχει υποστεί σοβαρές βλάβες και πιθανότατα θα καταστραφεί πλήρως από μελλοντικές (είμαστε ακόμα στην έναρξη της χειμερινής περιόδου) δράσεις, ακόμα και από τον μέσο μέγιστο κυματισμό (πολύ χειρότερα από τον ακραίο ΝΔ). Τούτο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και για το υπολειπόμενο τμήμα του νέου μόλου στο οποίο θα επεκταθεί η βλάβη και η λιμενολεκάνη δεν θα παρέχει την προστασία που απαιτούν οι κανονισμοί και θα υπάρξουν ζημιές στο ελλιμενιζόμενα σκάφη".

Ο κ. Γιαννακέας εισηγείται: "Μεσοπρόθεσμα: Να ολοκληρωθεί η μελέτη για αποκατάσταση της αδυναμίας του έργου στη συγκεκριμένη θέση (συμβολή νέου και παλιού τμήματος του προσήνεμου μόλου), ώστε με έργο που θα προκηρυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3669/08 να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα: Το ταχύτερο δυνατόν να γίνει προστασία της πληγείσας περιοχής του προσήνεμου μόλου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας με φυσικούς ογκόλιθους από 6 τόνους έως 12 τόνους που θα τοποθετηθούν ως εξωτερική θωράκιση του μόλου, ώστε να αυξήσουμε την προστασία του έργου στο μέτρο του δυνατού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2012 - 2013. Οι εργασίες θα γίνουν με βάση τις διαδικασίες του νόμου 3013/2002 περί "Αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας" με ωριαία μίσθωση μηχανημάτων (π.χ. πλωτό γερανό - ρυμουλκό - εκσκαφέα κ.λπ.) και προμήθεια των φυσικών ογκόλιθων εξ αλίευσης ή με χερσαία μέσα (3 φορτηγά - 1 φορτωτή - 1 εκσκαφέα, τσάπα κ.λπ.) και προμήθεια των φυσικών ογκόλιθων από λατομείο της περιοχής. Εκτιμώμενο κόστος 60.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ"».

Γ.Σ.


NEWSLETTER