Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015 19:21

Υψηλοί τόνοι στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ

Γράφτηκε από τον
Υψηλοί τόνοι στην εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΤ

Σε υψηλούς τόνους και με έντονες αντιπαραθέσεις έγινε η εκλογή και η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της νέας Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Τριφυλίας, η οποία επεκτάθηκε σε όλο το δήμο.

Ωστόσο η αντιπαράθεση έγινε όχι για την εκλογή του συμβουλίου αλλά για το αν θα πρέπει να επεκταθεί η ΔΕΥΑ σε όλο το δήμο. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιος Ανδρινόπουλος είχε έντονους διαλόγους τόσο με το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, όσο και με τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Καλκαβούρα, ο οποίος τον διέκοψε αρκετές φορές για να τον επαναφέρει στο θέμα συζήτησης. 

Τη διαφωνία  του για τις επιλογές του δημάρχου -αν και τις ψήφισε- εξέφρασε από την πλευρά της πλειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Ζαχαρίας Κανελλόπουλος, σημειώνοντας πως η ισοβιότητα δεν είναι προνόμιο κανενός - με αφορμή προφανώς το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Γυφτάκης που εκλέχτηκε είναι μέχρι τώρα επί σειρά ετών πρόεδρος στην ΔΕΥΑΚΥ. Μάλιστα είπε ότι η θητεία πρέπει να είναι μεταβατική για ένα διάστημα έξι μηνών και μετά πρόεδρος να είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης έδειξε να διαφωνεί με τη θέση του δημάρχου ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η πλειοψηφία, τονίζοντας ότι η άποψη του ενός δεν είναι πάντα η καλύτερη. Επίσης παρατηρήσεις έκανε και προς το προεδρείο σημειώνοντας πως πρέπει να είναι πιο ανεκτικό και πιο ευέλικτο.

Στην εισήγησή του για το συγκεκριμένο θέμα ο δήμαρχος επισήμανε ότι άμεσα προχωρά η καταγραφή όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας η οποία θα περάσει στη ΔΕΥΑΤ. Για το σκοπό αυτό, είπε, θα συσταθεί και επιτροπή. Από εκεί και πέρα στάθηκε στο γεγονός ότι η νέα επιχείρηση ξεκινά με βάση την υφιστάμενη ΔΕΥΑΚΥ, η οποία είχε γίνει για τις ανάγκες του πρώην Δήμου Κυπαρισσίας και πλέον δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα. Για αυτό, όπως είπε, το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγές του καταστατικού. Στη συνέχεια πρότεινε και τα μέλη που θα απαρτίζουν το νέο Συμβούλιο. Από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας θα είναι οι Δημήτρης Σαρμαντζής, Ανδρέας Μπουγάς, Μαρία Πανουσιοπούλου, Γιάννα Κωνσταντέλου, με αναπληρωματικούς τους Θεόδωρο Τσαλαμανδρή, Αναστάσιο Αδρακτά, Γιώργο Τσακανίκα, Γιάννη Μερκούρη. Από τους πολίτες προτάθηκε ο Παναγιώτης Γυφτάκης πρόεδρος της ΤΚ Σπηλιάς (που στην συνέχεια προτάθηκε και εκλέχτηκε πρόεδρος), με αναπληρώτρια τη Σταματία Αλεξοπούλου πρόεδρο της ΔΚ Κυπαρισσίας. Ως εκπρόσωπος των εμπορικών συλλόγων προτάθηκε ο Δημήτρης Τερζής από την Κυπαρισσία, με αναπληρωτή το Φώτη Παναγιωτόπουλο από τους Γαργαλιάνους. 

Από την αντιπολίτευση προτάθηκε ο Σωτήρης Μπακούρος με αναπληρωτή το Νώντα Βουδούρη.

ΑΝΑΨΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ 

Ωστόσο τα αίματα άναψαν κατά την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ευστάθιου Ανδρινόπουλου, που σημείωσε ότι η απόφαση για επέκταση πάρθηκε βεβιασμένα από την πλειοψηφία, με μια μελέτη από την προηγούμενη δημοτική αρχή, που ήταν σε λάθος κατεύθυνση και εξέταζε μόνο την επέκταση και όχι τυχόν κλείσιμό της. Πρότεινε την κατάργηση της ΔΕΥΑ και την δημιουργία Υπηρεσίας Υδρευσης στο δήμο, τονίζοντας ότι θα είναι πιο αποτελεσματική και λειτουργική. Στο σημείο αυτό έγινε η πρώτη διακοπή από τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Καλκαβούρα, καλώντας τον κ. Ανδρινόπουλο να προτείνει η αντιπολίτευση σύμβουλο, καθώς το θέμα της επέκτασης έχει κλείσει, αφού έχει βγει και ΦΕΚ. Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ τους, με τον κ. Ανδρινόπουλο να απειλεί με αποχώρηση αν δεν τον αφήσει να ολοκληρώσει. Μεταξύ άλλων είπε ότι "θα πρέπει να ακούμε και τους άλλους για να ανοίγει το μυαλό μας και κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να αναθεωρούμε τις αποφάσεις μας προς μια πιο σωστή κατεύθυνση". 

Με το κλείσιμο της τοποθέτησης από τον κ. Ανδρινόπουλο ο κ. Καλκαβούρας ζήτησε συγγνώμη από το σώμα γιατί ταλαιπωρήθηκε τόση ώρα. 

Σε υψηλούς τόνους ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου σημειώνοντας πως "για το πώς θα διαχειριστούμε εμείς τα μυαλά μας δεν θα μας το υποδείξετε εσείς". Κάλεσε τον κ. Ανδρινόπουλο να δέχεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας, ενώ σε μια αποστροφή των λεγόμενών του ανέφερε: «Καταλαβαίνω ποιοι πήραν τον προηγούμενο δήμαρχο στο λαιμό τους». 

Η αντιπαράθεση ωστόσο συνεχίστηκε και στις δευτερολογίες, με τον κ. Ανδρινόπουλο να αναφέρει ότι η νέα ΔΕΥΑΤ γίνεται με το ΦΕΚ του 2005 που είχε εκδοθεί για την ΔΕΥΑΚΥ, καθώς στο νέο ΦΕΚ δεν έχει αλλάξει τίποτα και είναι αντιγραφή του παλιού. Αυτό δεν μπορεί να καλύψει τις σημερινές ανάγκες, ανέφερε. Εξέφρασε και τη διαφωνία του στην επιλογή ο πρόεδρος να μην είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου. Οταν δε ο δήμαρχος σημείωσε ότι παίρνουν τώρα κάποιες αποφάσεις γιατί κάποιοι ήταν άτολμοι, υπήρξε άμεση απάντηση από τον κ. Ανδρινόπουλο ότι "οι άτολμοι βρίσκονται στην πλευρά σας", ξεκινώντας νέο γύρο λεκτικών αντιπαραθέσεων.

Στις τοποθετήσεις τους ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας Νώντας Βουδούρης επισήμανε την απουσία εισήγησης για το θέμα και σημείωσε πως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, ενώ καθώς η μελέτη έχει πολλές ελλείψεις συμφώνησε στο αίτημα της μείζονος αντιπολίτευσης το θέμα να ξανασυζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης ζήτησε και αυτός την συμπλήρωση του φακέλου με τα θέματα ώστε να ενημερώνονται. Αναφορικά με την ΔΕΥΑΤ τόνισε ότι και πάλι τα βάρη θα πέσουν στις πλάτες του λαού.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου έγινε κατά πλειοψηφία, με τον κ. Κουκούμη να ψηφίζει λευκό, ενώ για την εκλογή προέδρου οι διαρροές ήταν στην πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, αφού παρά την αντίθετη θέση του επικεφαλής, οι Σωτήρης Μπακούρος και Αλέξανδρος Κουτρουμπής ψήφισαν τον πρόεδρο. Αρνητικοί ήταν οι υπόλοιποι και λευκό ψήφισαν οι δύο επικεφαλής από τις ελάσσονες μειοψηφίες.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER