Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2015 08:30

Ανιση μάχη με το κόκκινο σκαθάρι

Γράφτηκε από την
Ανιση μάχη με το κόκκινο σκαθάρι

«Η μάχη με το σκαθάρι που νεκρώνει τους φοίνικες είναι άνιση» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας.

Και αυτό, όπως σχολιάζει, «παρά τα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος - όπως η αντιμετώπιση αυτού του εχθρού των φοινίκων με ωφέλιμους νηματώδεις σκώληκες, η συνεχής επισκόπηση, η δενδροχειρουργική (που σώζει ορισμένα δένδρα, εφόσον δεν έχει προσβληθεί η καρδιά τους)».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «αυτό το έντομο (rhynchophorus ferrugineus) έχει έρθει στην Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική και δεν έχει στον τόπο μας εχθρούς, δηλαδή άλλους οργανισμούς που το ανταγωνίζονται. Το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση πολλών φοινίκων στην περιοχή της Καλαμάτας: δύο δένδρα στη Νέα Είσοδο, 6 στο Κοιμητήριο και δεκάδες σε ιδιωτικά οικόπεδα. Πέραν της συνέχισης των προσπαθειών του δήμου για την αντιμετώπιση -κατά το δυνατόν- του κόκκινου σκαθαριού, με απόφαση του δημάρχου και σε εφαρμογή σχετικού νόμου, ορίζεται δημοτικός χώρος για να θάβονται τα απομεινάρια των προσβεβλημένων - νεκρωμένων φοινικοειδών».

Οσον αφορά τα προβλήματα στα πεύκα, η ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι «προσβολές από πευκοκάμπια, που δεν νεκρώνει τα δένδρα αλλά τα πλήττει στο φύλλωμα (βελόνες), έχουν παρατηρηθεί σε διάφορα σημεία της Καλαμάτας. Ο δήμος θα προχωρήσει σε σχετική παρέμβαση, τελώντας σε επαγρύπνηση και για τυχόν άλλο εχθρό των πεύκων».


NEWSLETTER