Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011 17:12

Μήνυμα του Δημάρχου Ευρώτα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Γράφτηκε από την

H 21η Μαρτίου έχει ανακηρυχθεί επίσημα Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας. Σκοπός αυτής, είναι να ευαισθητοποιήσει και να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο Δάσος.
Ειδικότερα, η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μητέρα φύση, η οποία ενώ προσφέρει πλουσιοπάροχα και αδιάκοπα τους καρπούς της, την ίδια στιγμή πλήγεται από την ανθρώπινη παρέμβαση και την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Τα δάση, ανεξάντλητη πηγή ζωής, υγείας και ομορφιάς, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των φυσικών καταστροφών, των καταπατητών και της ανεξέλεγκτης εκμετάλλευσης των πόρων τους.
Η 21η Μαρτίου διδάσκει στον άνθρωπο τη χρηστικότητα του δάσους, αλλά και την τεράστια ανάγκη προστασίας του.
Η προστασία των δασών συνιστά ατομική και προσωπική ευθύνη. Η μεγαλύτερη ευθύνη, όμως, εναπόκειται στην Πολιτεία, η οποία υποχρεούται να οργανώνει την προστασία και διαχείριση των δασών, προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.
Οι ραγδαία αυξανόμενες κλιματικές αλλαγές, προερχόμενες από μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, καθιστούν δυσοίωνες τις προβλέψεις για το μέλλον.
Οι προσπάθειες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων δεν δύνανται να ευοδωθούν, χωρίς την εξασφάλιση ατομικής και προσωπικής συνείδησης.
Θα πρέπει, επομένως, όλοι μας να ενστερνιστούμε τη σοβαρότητα και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του φυσικού μας πλούτου, συμβάλλοντας -ο καθένας από την πλευρά του- στην κοινή προσπάθεια, ώστε οι επόμενες γενιές να γνωρίσουν έναν ακόμη πιο όμορφο και φιλικό πλανήτη.
Ο Δήμος Ευρώτα, επιδεικνύοντας τη δέουσα ευαισθησία σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και κυρίως επειδή διαθέτει στα διοικητικά του όρια το νοτιότερο δάσος μαύρης ελάτης στην Ευρώπη, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε με την ορθολογική χρήση υδάτινων και φυσικών πόρων, να διαμορφώσει, στο μέτρο που του αναλογεί, καλύτερες συνθήκες ζωής.

Ο Δήμαρχος Ευρώτα
Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης